Σύμφωνα με περαιτέρω έρευνα, διαπιστώθηκε ότι το «Predator» αναπτύχθηκε από μια μικρή εταιρεία των Σκοπίων που ιδρύθηκε το 2017 και το 2018 εξαγοράστηκε από μια κυπριακή συμφερόντων πρώην στελέχους των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, που φαίνεται ότι συνεργάζεται με άτομα από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η εταιρεία-δημιουργός του ηλεκτρονικού «αρπακτικού» στα Σκόπια συνδέθηκε με την παρακολούθηση αιγύπτιων πολιτικών και δημοσιογράφων, ενώ φέρεται να είχε συνεργάτες στην Αρμενία, στην Αίγυπτο, στην Ινδονησία, στη Μαδαγασκάρη, στο Ομάν, στη Σαουδική Αραβία, στη Σερβία αλλά και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με αναφορές, οι εταιρείες αυτές πώλησης των παράνομων λογισμικών πλαστογράφησαν νόμιμες ειδησεογραφικές «οντότητες» (site, ΜΜΕ κ.λπ.) στις χώρες που τους ενδιαφέρουν ώστε να μιμηθούν νόμιμες υπηρεσίες συντόμευσης διευθύνσεων URL και κοινωνικών μέσων.

Το πρώην στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ που εξαγόρασε την κατασκευάστρια του παράνομου λογισμικού είχε προχωρήσει, προ αρκετών μηνών, στην Κύπρο σε επίδειξη σε δημοσιογράφους ενός μαύρου βαν που έφερε υπερσύγχρονα συστήματα παρακολούθησης (μέσω αποκωδικοποίησης συστημάτων) «για να κατασκοπεύσουν οποιοδήποτε smartphone σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου και με το πάτημα ενός κουμπιού» όπως έλεγε ο ίδιος.

Το άρθρο προκάλεσε έρευνα από τις κυπριακές αρχές, οι οποίες επέβαλαν πρόστιμο 925.000 ευρώ στην εταιρεία του.

Το εντυπωσιακό ακόμη είναι ότι ο προαναφερόμενος ισραηλινός πρώην πράκτορας που φερόταν να είχε δραστηριοποιηθεί στην Κύπρο έχει τουλάχιστον 6-7 εταιρείες στην Ελλάδα, στις οποίες συμμετέχουν και πρόσωπα που έχουν γίνει στόχοι ερευνών, κυρίως για θέματα τραπεζικών συναλλαγών, του υπό παρακολούθηση δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, κάτι που δεν θεωρείται μάλλον συμπτωματικό. Ακόμη διαπιστώθηκε ότι εταιρείες πώλησης τέτοιου είδους λογισμικών υπάρχουν στην Ινδία, στην Κίνα και στο Ισραήλ με πελάτες μέχρι και πρωταγωνιστές σκανδάλων στο Χόλιγουντ.

Σημειώνεται ότι προσφάτως είχε αποκαλυφθεί ότι τουλάχιστον ένας ευρωπαίος επίτροπος και άλλοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γάλλοι υπουργοί όπως και διάφοροι πολιτικοί, δημοσιογράφοι και άλλοι από το Ισραήλ βρέθηκαν στο στόχαστρο επιχείρησης κατασκοπείας (την περίοδο Φεβρουαρίου και Σεπτεμβρίου 2021) με τα ισραηλινά λογισμικά «Pegasus» και «Forcedentry» που είναι σχεδιασμένα να παραβιάζουν κινητά προηγμένης τεχνολογίας.