Τα συρτάρια του Μεγάρου Μαξίμου, όπως και πολλών υπουργείων που ασχολούνται με θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών, ανοιγοκλείνουν το τελευταίο διάστημα με συχνότητα μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που είναι επιφορτισμένοι με την προώθηση του κυβερνητικού έργου αναζητούν «ώριμα» θέματα, τα οποία να μπορούν να επικοινωνηθούν στην κοινή γνώμη ως «καλά νέα» για την κοινωνία.
«Οι πολίτες έχουν μπουχτίσει από εξαγγελίες και με δεδομένο ότι βρισκόμαστε ήδη εβδομήντα μήνες στην εξουσία εκείνο που θέλουν από εμάς είναι ανακοινώσεις για απτά αποτελέσματα από τη διακυβέρνησή μας» είναι η πεποίθηση που έχει εμπεδωθεί στον κύκλο των ανθρώπων που συγκροτούν το πρωθυπουργικό επιτελείο.
Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, οδηγούν και τα ευρήματα των στοχευμένων μετρήσεων για τις διαθέσεις της κοινής γνώμης που οργανώνουν σε τακτική βάση μέσω των λεγόμενων focus groups οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την επικοινωνία του κυβερνητικού έργου. Κεντρικό ρόλο ανάμεσά τους έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αμερικανός επικοινωνιολόγος Σταν Γκρίνμπεργκ, ο οποίος φέρεται να είναι εκείνος που έχει χαράξει τη στρατηγική της διαρκούς παραγωγής «καλών νέων».
Οι ψηφοφόροι των θετικών ειδήσεων
Οι εμπνευστές της συγκεκριμένης στρατηγικής εκτιμούν ότι η εφαρμογή της «δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων και να επιβάλλει τη δική της ατζέντα στην καθημερινή ειδησεογραφία, στερώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ζωτικό χώρο από την αντιπολίτευση, οι πρωτοβουλίες της οποίας, που κατά βάση αφορούν καταγγελίες και κριτική, δεν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος».
Οπως εξηγούν πηγές με γνώση των συζητήσεων που γίνονται στα ενδότερα του κυβερνητικού επιτελείου, «στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πεπεισμένοι ότι στην ελληνική κοινωνία υπάρχει ένα ποσοστό της τάξης του 40% με 45% που αρέσκεται στις θετικές ειδήσεις, αποστρέφεται τη διαρκή γκρίνια και καταστροφολογία και τείνει ευήκοον ους σε καθετί που θεωρεί ότι βελτιώνει τη ζωή του». Ετσι, «η στόχευση της κυβέρνησης είναι να διατηρεί σταθερή επαφή με αυτή την κατηγορία των πολιτών έτσι ώστε στις δημοσκοπήσεις του επόμενου διαστήματος, αλλά κυρίως στις προσεχείς κάλπες, να αποσπάσει τη μερίδα του λέοντος από τη συγκεκριμένη δεξαμενή των ψηφοφόρων».
Υπό αυτή τη συνθήκη, ήδη την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε η επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης που ξετυλίχθηκε με τρεις πρωτοβουλίες στις οποίες τον κεντρικό πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για τον οποίο οι σύμβουλοί του επί της επικοινωνίας πιστεύουν ότι «πρέπει να είναι εκείνος που πιστώνεται τα «καλά νέα», διότι έτσι αποκτούν μεγαλύτερο επικοινωνιακό αποτύπωμα».
Kids wallet, axiologisi και ΒΟΑΚ
Η αρχή έγινε με την παρουσίαση της εθνικής στρατηγικής για την πρόληψη της βίας και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων, την οποία «προλόγισε» ο Πρωθυπουργός ανακοινώνοντας το πιο «πιασάρικο» από τα μέτρα, που είναι η καινοτόμος εφαρμογή Kids wallet για τον γονεϊκό έλεγχο στην πλοήγηση των πολύ νέων στο Διαδίκτυο. Τα υπόλοιπα, σημαντικά και μη, αφέθηκαν στους πολλούς συναρμόδιους υπουργούς που έδωσαν συνέντευξη Τύπου, η οποία, όπως ήταν αν αναμενόμενο, πέρασε σε δεύτερο πλάνο.
Ακολούθησε μία ημέρα μετά η παρουσίαση στο Μέγαρο Μαξίμου της πλατφόρμας axiologisi.ypes.gov.gr, στην οποία οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να αξιολογούν ανά εξάμηνο υπηρεσίες φορέων της Δημόσιας Διοίκησης. Ο Πρωθυπουργός προήδρευσε στην αρχική σύσκεψη και κατά το προηγούμενο format οργανώθηκε αμέσως μετά κοινή συνέντευξη Τύπου από τους υπουργούς Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου.
Η εβδομάδα έκλεισε με την παρουσία του Πρωθυπουργού στην τελετή για την υπογραφή της σύμβασης για το τμήμα Ηράκλειο – Χανιά του Βόρειου Οδικού Αξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ). Αν και η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη εξαιτίας των καθυστερήσεων στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να πιστωθεί την υπογραφή της σύμβασης μιλώντας για «μια δέσμευση την οποία είχα αναλάβει προσωπικά και σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να την εκπληρώσω». Παραδέχθηκε, πάντως, ότι «πολλές κυβερνήσεις δούλεψαν για να φθάσουμε σε αυτό το σημείο».
Οι επιτελείς του πρωθυπουργικού γραφείου καταβάλλουν προσπάθειες να εντάξουν στο πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη «και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες που να δείχνουν παραδοτέο έργο, το οποίο, χωρίς να έχει τον χαρακτήρα των οικονομικών παροχών, μπορεί να λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας». Αν και αναγνωρίζουν ότι «συνιστά δύσκολο εγχείρημα η εξεύρεση «καλών νέων»», ει δυνατόν σε καθημερινή βάση, όπως είναι ο μαξιμαλιστικός στόχος που θέτουν, δηλώνουν ωστόσο πεπεισμένοι ότι «τώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έπεσε αισθητά η ένταση από την υπόθεση των Τεμπών και βελτιώθηκε η συσπείρωση των οπαδών της ΝΔ, ήρθε η ώρα της επικοινωνιακής αντεπίθεσης, η οποία πρέπει να έχει χαρακτηριστικά διάρκειας στον χρόνο».
Την ίδια ώρα, πάντως, οι επικριτές της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι «παράγει περισσότερη επικοινωνία από όση είναι σε θέση να καταναλώσει η ελληνική κοινωνία», πλην όμως οι ισχυρισμοί αυτοί δεν πτοούν την αισιοδοξία των κυβερνώντων, οι οποίοι αντιτείνουν το γεγονός ότι «δεν προβάλλει στον ορίζοντα εναλλακτική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας».
Ρώμη, Βερολίνο και Νέα Υόρκη
Παράλληλα με την εστίαση στα θέματα τα οποία εκτιμούν ότι συμβάλλουν στη δημοσκοπική ανάκαμψη της κυβερνητικής παράταξης, στο πρωθυπουργικό επιτελείο δίνουν έμφαση και «στην προστιθέμενη αξία που προκύπτει από τις διεθνείς επαφές». Σε αυτό το πλαίσιο, το προσεχές δεκαήμερο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στη Ρώμη (αύριο Δευτέρα), στο Βερολίνο (την Τρίτη) και στη Νέα Υόρκη (τη μεθεπόμενη Τρίτη 20 Μαΐου). Στις δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα έχει επαφές με τους ομολόγους του Τζόρτζια Μελόνι και Φρίντριχ Μερτς, ενώ στην αμερικανική μεγαλούπολη θα προεδρεύσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Ο έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Ιταλία λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσκεψη εκεί του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με σαφή πρόθεση να βελτιωθεί η σχέση της Αθήνας με τη Ρώμη, που τελευταία δεν ήταν σε καλή φάση λόγω και των συμφωνιών της κυρίας Μελόνι με την Αγκυρα. Τα θέματα που, όπως προαναγγέλλεται, θα απασχολήσουν τη συνάντηση με την ιταλίδα πρωθυπουργό είναι η ανταγωνιστικότητα, η άμυνα και η ασφάλεια της ΕΕ και το Μεταναστευτικό.
Στο τραπέζι θα βρεθούν επίσης και άλλα θέματα αιχμής της ευρωπαϊκής ατζέντας, όπως η διμερής συνεργασία στον τομέα της άμυνας, αλλά και η συνεργασία της ΕΕ με τρίτες χώρες στην ασφάλεια και την άμυνα. Θέση της Αθήνας είναι ότι αυτή πρέπει να βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες και να υπηρετεί τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, να μη δημιουργεί δηλαδή νέες εξαρτήσεις.
Με αφορμή τη συνάντηση των δύο ηγετών, ενεργοποιείται και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που έχει να συνεδριάσει από το 2017. Γι’ αυτό και τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν στη Ρώμη οι υπουργοί Γιώργος Γεραπετρίτης, Νίκος Δένδιας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Κώστας Τσιάρας, Δημήτρης Παπαστεργίου, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο αναπληρωτής υπουργό Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ο υφυπουργός Νίκος Τσάφος.