Ο μεγαλύτερος μουσικός διαγωνισμός της Ευρώπης επιστρέφει εκεί όπου γεννήθηκε, στην Ελβετία. Η Eurovision 2025 φιλοξενείται φέτος στη Βασιλεία και στο κλειστό στάδιο «St Jakobshalle» 69 χρόνια μετά τον πρώτο ιστορικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στη Λουκέρνη το 1956. Οι 37 αποστολές βρίσκονται από την περασμένη εβδομάδα στη Βασιλεία κάνοντας εντατικές πρόβες ώστε να είναι όλα έτοιμα για τους δύο ημιτελικούς που θα γίνουν στις 13 και 15 Μαΐου, αλλά και τον μεγάλο τελικό του ερχόμενου Σαββάτου 17 Μαΐου.
Η Ελλάδα με την Κλαυδία και την «Αστερομάτα» θα διαγωνιστούν στον δεύτερο ημιτελικό. Μετά τις πρώτες τεχνικές πρόβες τα στοιχήματα «πήραν» φωτιά, κλειδώνοντας τόσο τις χώρες που θα πάρουν το χρυσό εισιτήριο για τον τελικό, αλλά και εκείνες που φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις. Βέβαια ο διαγωνισμός είναι γεμάτος ανατροπές και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τελικό αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με τα στοιχηματικά γραφεία, η Σουηδία είναι το φαβορί για την πρώτη θέση με τους KAJ και το χιουμοριστικό τραγούδι «Bara bada bastu», που εξυμνεί τη φινλανδική κουλτούρα της σάουνας.
Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Αυστρία με τον JJ (Johannes Pietsch) και το «Wasted Love», ένα τραγούδι που μιλά για την ανεκπλήρωτη αγάπη και τον πόνο που προκαλεί. Στο τρίτο σκαλί του βάθρου φαίνεται να ανεβαίνει η Γαλλία με τη Louane με το «Maman», έναν βαθύ, προσωπικό ύμνο στη μητρική αγάπη.
Η ελληνική συμμετοχή
Παρ’ όλο που τα στοιχήματα δεν ευνοούν την ελληνική αποστολή ως προς τον τελικό του Σαββάτου, η Κλαυδία φαίνεται να έκλεψε από την πρώτη κιόλας πρόβα την παράσταση στη Βασιλεία, με το σκηνικό να ενισχύει την αφήγηση του τραγουδιού που θέτει στο επίκεντρο τον αποχωρισμό. Η νεαρή ερμηνεύτρια, φορώντας ένα μακρύ, μαύρο φόρεμα, γεμάτο με λαμπερά στοιχεία που μοιάζει με έναστρο ουρανό (ρούχο που έχουν επιμεληθεί οι Deux Hommes), ξεκινά την παρουσία της πάνω σε μια προβλήτα. Η κίνησή της, καθώς κατευθύνεται προς τον βράχο που στέκει στη σκηνή, συμβολίζει την πύρινη διαδρομή κάθε ανθρώπου προς το φως. Η παρουσία δεύτερου ατόμου, σε συνδυασμό με την κίνηση του όλου σκηνικού μαζί με τα LED walls με το φλεγόμενο δέντρο, υποδηλώνει τον αποχωρισμό για τον οποίο μιλάει η «Αστερομάτα».
«Πάντα έβλεπα Eurovision και πάντα φανταζόμουν τον εαυτό μου πάνω στη σκηνή. Αυτό μου δίνει χαρά και έξτρα άγχος» θα πει η Κλαυδία λίγο πριν αναχωρήσει για τη Βασιλεία, συμπληρώνοντας πως «άγχος σίγουρα μπορεί να έχω την ώρα που είμαι πάνω στη σκηνή, αλλά είναι τόσο μεγάλο και τόσο μοναδικό αυτό που ζω που έχω τον τρόπο να το διαχειριστώ». Ο ελληνικός στίχος εξαρχής προβλημάτισε αρκετούς για το πώς θα υποδεχτούν οι ξένοι το τραγούδι. Βέβαια αυτό δεν είναι αποτρεπτικό, διότι δεν είναι λίγες οι φορές που χώρες που αποφάσισαν να μην τραγουδήσουν στα αγγλικά όχι μόνο βρέθηκαν ψηλά στην τελική κατάταξη, αλλά κέρδισαν τον διαγωνισμό.
Σε σχετική ερώτηση του «Βήματος» η Κλαυδία τόνισε πως το πιο σημαντικό στοιχείο ώστε να επικοινωνηθεί η «Αστερομάτα» στο ευρωπαϊκό κοινό είναι η όλη σκηνική παρουσία. «Δεν είναι κάποιο συγκεκριμένο σημείο. Είναι όλη η σκηνική παρουσία φτιαγμένη έτσι ώστε να μπορέσει να μεταδώσει το νόημα του τραγουδιού. Αν κάποιο σημείο δεν δουλέψει αντίστοιχα είναι σαν ντόμινο που πέφτουν όλα μαζί. Αν δουλέψει ερμηνευτικά και σκηνικά όλο αυτό που έχουμε ετοιμάσει, τότε πιστεύω πως το κοινό θα νιώσει τη δόνηση και την ενέργεια της «Αστερομάτας» και ας μην καταλαβαίνει τους στίχους».
Πίσω από τη σύλληψη της σκηνικής παρουσίας βρίσκεται ο Φωκάς Ευαγγελινός. «Είναι πολύ όμορφο που η ΕΡΤ φέτος άνοιξε τον διαγωνισμό και ήρθαν νέα παιδιά – εγώ είμαι ένας άνθρωπος που έχω πάει με αναθέσεις, αλλά είναι σημαντικό που άνοιξε τις πόρτες. Η Κλαυδία είναι ένας νέος άνθρωπος που έχει άποψη, είναι προσηλωμένη σε αυτό που κάνει. Είναι τιμή μου και χαρά μου να συνεργάζομαι. Το τραγούδι εγώ το λατρεύω. Πάει στον διαγωνισμό με ελληνικό στίχο, που είναι και η δυσκολία μου, αν θέλετε, με έναν τρόπο για να γίνει κατανοητό αυτό που πρέπει εγώ να κάνω. Οι Arcade έχουν γράψει ένα παραδοσιακό κομμάτι με έντονα στοιχεία electronic μουσικής. Οπότε και εγώ πρέπει οπτικά να φέρω σε ισορροπία την παράδοση, τη σύγχρονη τεχνολογία, το άκουσμα με την οπτική εικόνα χωρίς να ξεφεύγω από τον δρόμο του τραγουδιού, της φωνής και του αφηγήματος. Εγώ λειτουργώ πάντα λέγοντας μια ιστορία» θα πει.
Από την πλευρά τους οι Arcade, οι δημιουργοί του τραγουδιού, λίγο πριν ετοιμαστούν για τη Βασιλεία δηλώνουν έκπληκτοι από τις θετικές αντιδράσεις χρηστών των social media. «Να πω την αλήθεια, δεν το περιμέναμε. Φαίνεται ότι το συναίσθημα αυτό, που σίγουρα μπορεί να νιώσει ένας Ελληνας επειδή καταλαβαίνει τη γλώσσα, περνάει και στους ξένους με διαφορετικό τρόπο». Μιλώντας για το τραγούδι τους θα πουν πως «η «Αστερομάτα» κοιτάζει προς τα μέσα της και το μέσα μας. Δεν κοιτάζει προς τα πίσω. Αυτό νομίζω φαίνεται από τις αντιδράσεις του κοινού. Κάποιος μιλάει για μια χαμένη του πατρίδα, κάποιος για ένα χαμένο αγαπημένο πρόσωπο. Πάντως η «Αστερομάτα» δεν μιλάει μόνο για την απώλεια, μιλάει και για πράγματα που αγαπάμε, είναι η ρίζα μας και αυτό που μπορεί να φοβόμαστε μήπως χάσουμε. Είναι για οτιδήποτε μας κάνει να νιώθουμε άνθρωποι και να έχουμε αυτό το συναίσθημα της χαρμολύπης που βγάζει το τραγούδι».
Η Ελλάδα θα εμφανιστεί 7η στον ημιτελικό της Πέμπτης, στον σχολιασμό των τριών βραδιών επιστρέφουν η Μαρία Κοζάκου και ο Γιώργος Καπουτζίδης και το 12άρι της ελληνικής κριτικής επιτροπής στον τελικό θα ανακοινώσει η Τζένη Θεωνά.
Η φετινή σκηνή, που σχεδίασε ο γερμανός σκηνογράφος Φλόριαν Βίντερ, είναι εμπνευσμένη από τα ελβετικά βουνά, περιλαμβάνει LED αψίδες, πολυδιάστατες οθόνες και σκηνή που φέρνει κοινό και καλλιτέχνες πιο κοντά. Το σλόγκαν είναι «Unity Shapes Love» και η μουσική ταυτότητα «See You Radiate». Παρουσιάστριες είναι οι Χέιζελ Μπρίγκερ και Σάντρα Στούντερ, ενώ στον τελικό προστίθεται η Μισέλ Χουνζίκερ. Στην επιστροφή του διαγωνισμού στην Ελβετία, η SRG SSR οργανώνει εκπλήξεις με γνωστούς συμμετέχοντες του διαγωνισμού όπως οι Nemo, Baby Lasagna, Μαρίνα Σάττι, Käärijä, Gjon’s Tears κ.ά. να εμφανίζονται στα interval acts.
Νέοι κανόνες
Η EBU, μετά τις εντάσεις της περυσινής διοργάνωσης, θέτει νέους κανόνες με σκοπό τη διαφάνεια και την προστασία των καλλιτεχνών. Καθιερώνεται κώδικας δεοντολογίας για όλους τους συμμετέχοντες, ενώ θεσπίζεται και welfare producer, υπεύθυνος για τη φροντίδα και τη συναισθηματική ευημερία των αποστολών. Επίσης, επιτρέπονται μόνο οι επίσημες σημαίες κρατών στη σκηνή, με τους διαγωνιζόμενους να λαμβάνουν τη σημαία λίγο πριν από την παρέλαση. Αντίθετα, το κοινό μπορεί να φέρει άλλες σημαίες, αρκεί να μην παραβιάζουν την ελβετική νομοθεσία.
Η αντίστροφη μέτρηση για την 69η Eurovision έχει αρχίσει. Μένει να δούμε ποια τραγούδια θα διαπρέψουν και αν θα υπάρξουν παρατράγουδα στη Βασιλεία.