Κάθε φορά που σκέφτομαι τη γαστρονομία των Κυκλάδων, φέρνω στο νου μου μια πολύ συγκεκριμένη συζήτηση, από τις πρώτες που είχα κάνει με καταξιωμένη sommelier. Μου παρουσίαζε το pairing που είχε σχεδιάσει για ένα από τα κορυφαία εστιατόρια της χώρας, στο οποίο είχε συμπεριλάβει δύο Ασύρτικα. Το ένα από τη Σαντορίνη, το άλλο από την Τήνο. Ίδια ποικιλία, διαφορετική προσέγγιση στο food pairing. «Πόσο διαφορετικά μπορεί να είναι δύο κρασιά από τόσο κοντινά νησιά;», είχα αναρωτηθεί τότε. Απολύτως διαφορετικά, είναι η απάντηση. Το ηφαιστειογενές έδαφος της Σαντορίνης προσδίδει αυστηρότητα, ορυκτότητα και κάθετη δομή, ενώ η Τήνος αποδίδει περισσότερη φρεσκάδα, άλλη οξύτητα και πιο γήινο χαρακτήρα.

Αυτές είναι οι Κυκλάδες. Από τη μία, τόσο γνώριμες και αναγνωρίσιμες και, από την άλλη, γεμάτες αντιθέσεις, με κάθε νησί να φέρει τη δική του διακριτή ταυτότητα ακόμα και στη γαστρονομία. Από την αστική κουζίνα της Σύρου έως τα καφενεία της Μήλου με τους μερακλίδικους μεζέδες και από την κτηνοτροφική Νάξο έως τις σιφνέικες ρεβιθάδες και τη μισελενάτη Πάρο, κάθε πιάτο αυτού του μοναδικού νησιωτικού συμπλέγματος αποτελεί ξεχωριστή εμπειρία. Κοινός παρονομαστής, η ποιότητα της πρώτης ύλης, αλλά και οι άνθρωποι πίσω από τα πιάτα: οι σεφ, οι παραγωγοί και οι υπάλληλοι στο service που φροντίζουν να διατηρούν το επίπεδο ψηλά τιμώντας την παράδοση και τα προϊόντα του τόπου τους.

Ακολουθούν μερικά από τα εστιατόρια στα οποία επιστρέφουμε συνεχώς, μιας και –τουλάχιστον για μας– αποτελούν σημεία αναφοράς στη γαστρονομία των Κυκλάδων.

Rizes Gastro Taverna, Σαντορίνη

Με πανοραμική θέα στην καρδιά της Καλντέρας και μια κουζίνα που μιλά κατευθείαν σε μνήμες και συναισθήματα, οι Rizes κατάφεραν, μόλις λίγο μετά το φετινό τους opening, να μπουν στη λίστα με τους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς όχι μόνο της Σαντορίνης, αλλά και ολόκληρων των Κυκλάδων. Με την καθοδήγηση του βραβευμένου σεφ και συνιδιοκτήτη Αλέξανδρου Μακρόπουλου, οι σεφ Μαρία Σύλλα και Θωμάς Τενεκετζής δημιουργούν πιάτα-φόρους τιμής στην ψυχή της κυκλαδίτικης κουζίνας και γεύσεις που πηγαία μας ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο, στις ρίζες μας και σε όλα εκείνα που έχουν αληθινή αξία στη ζωή. Εδώ θα φάτε απλό, λιτό, ακατέργαστο φαγητό, βασισμένο στην εποχικότητα και τις ντόπιες πρώτες ύλες.

Ρεβίθια σιγομαγειρεμένα σε πήλινο με ξύσμα πορτοκαλιού και μάραθο, καλοκαιρινό ριζότο-σπανακόρυζο, λακέρδα από μαγιάτικο με σάλτσα καυτερής πράσινης πιπεριάς και καμένο κουνουπίδι, σεβίτσε με άρωμα λεμονιού, τζίντζερ και νερό ντομάτας… Ένα μενού που παίρνει παραδοσιακές γεύσεις και τις προχωρά, με σεβασμό και φαντασία, πολλά βήματα παραπέρα για να κλείσει με τα φανταστικά γλυκά της ζαχαροπλάστριας Ελένης Μανιά. Επιλεγμένες ετικέτες κρασιών και signature cocktails συμπληρώνουν την εμπειρία του Rizes, μαζί με την συγκλονιστική θέα στην Καλντέρα και τις τακτικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στις τέχνες. Όλα αυτά κάνουν τούτη τη νέα γαστροταβέρνα της Σαντορίνης ένα ζωντανό σημείο συνάντησης για όσους αγαπούν τη γαστρονομία και καθετί αυθεντικό.

Φηρά (απέναντι από το Μητροπολιτικό Ναό), τηλ. 22860-21885

Thalassa Mou, Πάρος

Φωτό: Instagram

Το χειμώνα κυνηγούν τρούφες στα βουνά της Φλώρινας, αλλά το καλοκαίρι τούς βρίσκει πάντοτε στην παραλία της Αλυκής στην Πάρο. Ο λόγος για τον Μάριο Σαλματάνη και τη σύζυγό του, Άννα, ιδιοκτήτες μιας από τις πιο ωραίες ταβέρνες-εστιατόρια των Κυκλάδων. Απλές και καθαρές γεύσεις, τεχνική αντάξια των σπουδών του σεφ Σαλματάνη στο Παρίσι (École Ritz Escoffier) και πρώτη ύλη που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και στα χέρια κάποιου που δεν έχει σχέση με τη μαγειρική. Αυτά είναι τα μυστικά επιτυχίας του Thalassa Mou, το οποίο, αντί να στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην προνομιακή-τουριστική του τοποθεσία –τα τραπεζάκια του βρίσκονται ακριβώς μπροστά στην παραλία–, απευθύνεται κυρίως στην ντόπια, σταθερή πελατεία και στον επισκέπτη που θα ξαναέρθει εδώ.

Φωτό: Instagram

Δοκιμάστε οποιοδήποτε σεβίτσε ή ταρτάρ σάς προσφέρουν γιατί είναι εξαιρετικά, αλλά ζητήστε οπωσδήποτε και το ταρτάρ με αχινό. Στις πιο «ταπεινές» επιλογές, καπνιστές σαρδέλες με λάδι από φιστίκι, ριζότο καλαμαριού με μελάνι, καθώς και υπέροχα γλυκά, αφού ο σεφ έχει κάνει σπουδές στη Γαλλία και στη ζαχαροπλαστική. Όποιο ψάρι ή θαλασσινό κι αν επιλέξετε θα το ευχαριστηθείτε, ενώ υπάρχει τέχνη και στο κρέας. Ό,τι πρέπει για μετά το μπάνιο.

Αλυκή, τηλ. 22840-91461

Αρακλειά, Ηρακλειά

Το εστιατόριο το οποίο έχει κάνει την Ηρακλειά γαστρονομικό προορισμό –δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισκέπτονται το νησί με σκάφος αποκλειστικά και μόνο για να φάνε εκεί– αποτελεί το όνειρο του Γιάννη Γαβαλά που έγινε πραγματικότητα. Μετά από πολυετή εμπειρία σε κουζίνες της Μυκόνου και της Αθήνας, ο σεφ γύρισε στο πατρικό του για να σερβίρει τα αυθεντικά πιάτα του τόπου του. Τα προϊόντα που χρησιμοποιεί προέρχονται από τοπικούς παραγωγούς σε 17 διαφορετικά νησιά – ανάμεσά τους, 21 οινοποιεία και 17 τυροκομεία. Ειλικρινά, δύσκολα θα μπορούσε να βρει κανείς κάποιον που να γνωρίζει καλύτερα την κυκλαδίτικη κουζίνα και τις ιδιαίτερες γεύσεις της.

Παραδοσιακά γιαπράκια με ντόπια αμπελόφυλλα στην κουζίνα της Αρακλειάς. Φωτό: Instagram

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα νέα πιάτα του μενού: κατσικομακαρονάδα αλλιώς, δηλαδή κεφτέδες από κατσικίσιο κιμά σε κόκκινη σάλτσα από μηλέικο πελτέ, χοντρό μακαρόνι και παλαιωμένο ξινότυρο Νάξου, φρυγαδέλι (ψητό κατσικίσιο συκώτι μαριναρισμένο με αρακλειανό θρούμπι και τυλιγμένο σε μπόλια), χειροποίητο παγωτό γιαούρτι με ρύζι, σάλτσα από ντόπιο φραγκόσυκο, πούδρα καβουρντισμένου αμυγδάλου και μαρέγκες.

Άγιος Γεώργιος, τηλ. 22850-71570

Ηλιοβασίλεμα, Σύρος

Φωτό: purplesheep.gr

Άλλος ένας πραγματικός γνώστης της ελληνικής και της κυκλαδίτικης κουζίνας ο Κωνσταντίνος Μπουγιούρης, σεφ και ιδιοκτήτης του Ηλιοβασιλέματος στον Γαλησσά. Στο κατά βάση ψαροφαγικό εστιατόριο που πήρε το όνομά του από το ηλιοβασίλεμα της περιοχής –το οποίο πράγματι είναι από τα πιο εντυπωσιακά που έχουμε δει–, ο επιδραστικός σεφ αξιοποιεί ψάρια ημέρας και κρέατα από παραγωγούς του νησιού για να φτιάξει πιάτα απλά, αλλά με βαθιά νοστιμιά. Η επιλογή των πρώτων υλών πλαισιώνεται από στυλιστικές πινελιές όπως η μους ταραμά με μελάνι σουπιάς και αβγά χελιδονόψαρου ή η signature πλέον αλμύρα με αχινό και φρέσκια ντομάτα, την οποία πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε – όπως και το υπέροχο μπαρμπούνι ταρτάρ. Και, φυσικά, συνοδεύστε τα με τα εκλεκτά κρασιά του καταλόγου, τα περισσότερα εκ των οποίων προέρχονται από τον κυκλαδίτικο αμπελώνα.

Παραλία Γαλησσά, τηλ. 22810-43325

Nōema, Μύκονος

Ο Αθηναγόρας Κωστάκος στην κουζίνα του Nōema Mykonos.

Έπειτα από αρκετά χρόνια συνεργασίας με διάφορες διάσημες κουζίνες της Μυκόνου, ο Αθηναγόρας Κωστάκος φαίνεται ότι βρήκε «nōema» στο κέντρο της Χώρας καθώς η φετινή αποτελεί την πέμπτη σεζόν λειτουργίας του φερώνυμου εστιατορίου. Στεγασμένο σε έναν πρώην υπαίθριο κινηματογράφο και σχεδιασμένο ως σύγχρονη αυλή με κυκλαδίτικο χαρακτήρα, το Nōema προσφέρει μια ολιστική εμπειρία γεύσης, μουσικής και φιλοξενίας. Στην κουζίνα, τα πάντα έχουν ως βάση την εποχικότητα και τις γνήσιες πρώτες ύλες, με έμφαση στο μοίρασμα.

Ξεχωρίζουν πιάτα όπως το σεβίτσε γαρίδας Κοιλάδας, το κυκλαδίτικο καλαμάρι με τσιμιτσούρι, ο καπνιστός ταραμάς με πούδρα χαρουπιού και τα ζυμαρικά με καραβίδες και αβγοτάραχο. Για γλυκό έχουν από τιραμισού με χαρούπι και πανακότα με βερίκοκο μέχρι σορμπέ με γεύσεις ελληνικής προέλευσης.

Πανάχρα, Χώρα, τηλ. 2289-448277

 Μαραθιά, Τήνος

Φωτό: Instagram

Από το 2002, αυτή η ταβέρνα στην παραλία του Αγίου Φωκά αποτελεί σημείο αναφοράς για την ποιοτική ψαροφαγία. Ο ιδιοκτήτης της, Μαρίνος Σουράνης, ξεκίνησε με τον ίδιο και τη μητέρα του στην κουζίνα. Το 2019 προστέθηκε στην ομάδα ο Ευριπίδης Αποστολίδης και το 2022 ο σεφ Βαλάντης Τσακαλίδης. Ανανεωμένη δηλαδή πλέον, η Μαραθιά προτείνει δημιουργικά πιάτα που σέβονται την παράδοση, αλλά ενσωματώνουν σύγχρονες τεχνικές και γαστρονομική καινοτομία.

Φωτό: Instagram

Το μενού παραμένει ζωντανό και εναλλάσσεται εβδομαδιαία, με προσήλωση στην εποχικότητα και την ποιότητα της πρώτης ύλης.

Ηρώων Πολυτεχνείου, τηλ. 22830-23249

 Napul’è Ζόγκα, Τήνος

Παραμένουμε στο Νησί της Παναγιάς, με μια διαφορετική όμως πρόταση, που προέρχεται από τη γειτονική Ιταλία. Συνεχίζοντας το επιτυχημένο εγχείρημα της Αθήνας, ο ιταλικής καταγωγής σεφ Φραντσέσκο Γκρανάτα αποφάσισε να σερβίρει την παραδοσιακή ναπολιτάνικη πίτσα του και στην Τήνο. Ο σεφ Δημήτρης Καρουσιώτης, με σημαντική διαδρομή στο Varoulko, αναλαμβάνει την κουζίνα του Napul’è Ζόγκα προσαρμόζοντας ιταλικές βάσεις στην κυκλαδίτικη πρώτη ύλη και εποχικότητα.

Το μενού του έχει πίτες με φρέσκια τηνιακή ντομάτα, το διάσημο αγκιναράκι του νησιού, τραγανές πίτσες με λεπτό ζυμάρι, αλλά και τις πίτσες που το έκαναν ορόσημο στην Αθήνα.

Τριαντάρος, τηλ. 6972696067

Cantina, Σίφνος

Η κουζίνα της Σίφνου του Νικολάου Τσελεμεντέ συναντάται με τη σύγχρονη και zero‑waste γαστρονομία στο Cantina. Εκεί όπου ο Γιώργος Σαμοΐλης, πρώην μοριακός βιολόγος, μετά τη στροφή που έκανε προς την επαγγελματική μαγειρική, δημιουργεί τα βασισμένα στα τοπικά και εποχικά προϊόντα πιάτα του, όπως η φάβα μεταμορφωμένη σε πάνκεϊκ –signature πλέον– με καπνιστό παντζάρι, ρόκα τσιμιτσούρι και μαλακό κατσικίσιο τυρί αλλά και το καπνιστό μοσχαρίσιο brisket με φύκια.

Φωτό: Instagram

Η ομάδα εφαρμόζει πλήρως την προσέγγιση της βιωσιμότητας σχεδιάζοντας πιάτα που είναι απόλυτα εναρμονισμένα με τον τόπο. Στα ατού του εστιατορίου τα τραπεζάκια ακριβώς πλάι στο κύμα της πανέμορφης μικρής παραλίας.

Σεράλια, Κάστρο, τηλ. 22840-35395

Blue Oyster, Πάρος

Στη μαγευτική παραλία του Αμπελά, κοντά στη Νάουσα της Πάρου, το Blue Oyster που δημιούργησαν ο Γιάννης Τσαχπίνης και η Μαργαρίτα Ευαγγελοπούλου είναι στην ουσία ένα seafood bar με βαρύτητα στην εκλεκτή πρώτη ύλη, στα κοκτέιλ και στα κρασιά από Έλληνες παραγωγούς υψηλού επιπέδου. Το μενού εστιάζει αποκλειστικά σε φρέσκα τοπικά προϊόντα· τα θαλασσινά φτάνουν κάθε πρωί από τα αλιευτικά του νησιού.

Διακρίνονται πιάτα όπως το ψητό καλαμάρι με φιστίκια Αιγίνης, τα ζυμαρικά με αχινό καθώς και τα πλατό στρειδιών, ενώ το ριζότο με παντζάρι και γραβιέρα Πάρου είναι signature. Ιδανικός προορισμός για μεσημεριανό και βραδινό παρά θίν’ αλός.

Αμπελάς, Νάουσα, τηλ. 22840-52707

Captain Pipinos, Αντίπαρος

Φωτό: Instagram

Μόλις λίγα βήματα από τη θάλασσα, στον Άγιο Γεώργιο, βρίσκεται μια αρχετυπική ψαροταβέρνα, με δίχτυα να στεγνώνουν στον ήλιο, ξύλινα τραπέζια πάνω στην αμμουδιά και θέα στο απέραντο γαλάζιο, τέλεια για ηλιοβασίλεμα. Η φιλοσοφία περιστρέφεται γύρω από την αμεσότητα καθώς δεν χρειάζονται κρατήσεις και οι πελάτες έρχονται απευθείας από την παραλία, αφού έχουν απολαύσει το μπάνιο τους. Σκηνικό κλασικού ελληνικού καλοκαιριού δηλαδή.

Φωτό: Instagram

Το μενού, απλό και αυθεντικό, αξιοποιεί τα φρεσκότατα θαλασσινά της ημέρας: ψητές σαρδέλες, καλαμάρια και, φυσικά, χταποδάκι στα κάρβουνα. Η σαλάτα με αχινό, οι νόστιμοι μεζέδες και τα τηγανητά κολοκυθάκια συνοδεύονται από ένα ποτήρι τοπική ρακή ή ελληνικό λευκό κρασί.

Άγιος Γεώργιος, τηλ. 22840-21823

Ο Χάρης, Νάξος

Φωτό: Facebook

Στη φημισμένη για τη γαστρονομία και τα εκλεκτά προϊόντα της Νάξο, ο Χάρης και η Ευγενία Αρσένη δίνουν, από το 1988, στο χωριό Εγγαρές μαθήματα πάνω στην καθαρή κουζίνα του νησιού. Εκτρέφουν κότες (300+), αρνιά και κατσίκια, διατηρούν τοπικά προϊόντα και συνθέτουν μια ταβέρνα που θυμίζει καλοκαίρι.

H ξακουστή ομελέτα του Χάρη, στη Νάξο. Φωτό: Facebook

Το πιο δημοφιλές πιάτο τους: ομελέτα με τουλάχιστον δέκα αβγά, πατάτες και γραβιέρα. Μοσχαράκι με πατάτες, κοκκινιστός κόκορας και αρνάκι φούρνου αποτελούν μερικές ακόμα από τις αυθεντικές συνταγές, χωρίς πειραγμένες προσθήκες.

Εγγαρές, τηλ. 6981717160

Μπακάλικον Γαλάνης, Μήλος

Φωτό: Facebook

Στον ορεινό Πέρα Τριοβάσαλο, ένας χώρος με ιστορία που ξεκινά από το 1972 έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε ένα από τα πιο αγαπημένα μεζεδοπωλεία της Μήλου. Ο Νίκος Νίνος, γιος του παλιού ιδιοκτήτη του μπακάλικου, κράτησε την ταυτότητα του χώρου και την αξιοποίησε με μεράκι φτιάχνοντας ένα μαγαζί που σέβεται την τοπική κουζίνα και την παράδοση του νησιού. Η διακόσμηση παραπέμπει ευθέως στην ιστορία του μπακάλικου με ρετρό αντικείμενα όπως άδεια κονσερβοκούτια και μπουκάλια ελαιολάδου, ούζου και τσίπουρου.

Φωτό: Facebook

Η ίδια λογική διαπερνά και τη γαστρονομική προσέγγιση του Γαλάνης, όπου πας για ένα μεζέ και καταλήγεις να δοκιμάζεις το μισό μενού. Πραγματικά αξίζει την επίσκεψη. Η κουζίνα επικεντρώνεται σε πιάτα που πατούν πάνω σε μηλέικες πρώτες ύλες και τεχνικές. Ανάμεσα στα πιο χαρακτηριστικά, ψητή τοπική αγκινάρα, τσιράκια, ντοματοκεφτέδες και κολοκυθοκεφτέδες με έντονο άρωμα βοτάνων. Από τις πιο ιδιαίτερες προτάσεις, τα σαλιακάκια (σαλιγκαράκια βρασμένα σε αλατόνερο), αλλά και η σκίζα με μπελτέ (φρυγανισμένο ψωμί με πελτέ), μεζές που δύσκολα βρίσκει κάποιος εκτός Μήλου. Οι ομελέτες σερβίρονται με παραδοσιακό τρόπο, ενώ σταθερά υπάρχουν επιλογές όπως χοχλιοί τηγανητοί, καβουρμάς, φάβα, γαύρος, μύδια και χταποδάκι.

Πέρα Τριοβάσαλος, τηλ. 22870-28163

Μαργαρίτα, Ανάφη

Φωτό: Instagram

Όταν μιλάμε για γαστρονομία στην Ανάφη, το πρώτο που έρχεται στο μυαλό είναι η Μαργαρίτα στην παραλία Κλεισίδι. Λειτουργεί εδώ και δεκαετίες, αρχικά ως παραδοσιακή ταβέρνα-καφενείο που ίδρυσε η Μαργαρίτα Καλογεροπούλου. Ήταν εκείνη που καθιέρωσε το χώρο ως στέκι για αυθεντικό φαγητό με ντόπιες πρώτες ύλες, φτιαγμένο χωρίς περιττές τεχνικές, αλλά με συνέπεια και γευστική καθαρότητα. Η ίδια μαγείρευε καθημερινά, με βάρος στη σπιτική ελληνική κουζίνα, και φρόντιζε προσωπικά και τα λίγα δωμάτια που υπάρχουν δίπλα στο μαγαζί. Σήμερα η ταβέρνα συνεχίζει υπό τη φροντίδα της κόρης της, Έφης, η οποία διατηρεί το οικογενειακό πνεύμα της επιχείρησης.

Φωτό: Instagram

Την κουζίνα έχει αναλάβει από το 2022 ο σεφ Σπύρος Τσελέντης, ο οποίος, παρότι δεν κατάγεται από την Ανάφη, έχει μακροχρόνια σύνδεση μαζί της. Με σπουδές στη γλωσσολογία και επαγγελματική εμπειρία στη Βιέννη, επέλεξε συνειδητά να επιστρέψει στην Ελλάδα για να αναδείξει τη νησιώτικη γαστρονομία μέσα από ένα σύγχρονο, αλλά συγκρατημένο πρίσμα. Το μενού διαμορφώνεται καθημερινά ανάλογα με τα διαθέσιμα υλικά. Η προμήθεια θαλασσινών εξαρτάται από το τι θα φέρουν οι ψαράδες το πρωί, ενώ τα περισσότερα λαχανικά, αβγά και τυριά είναι τοπικής παραγωγής. Ποσοστό άνω του 90% των πρώτων υλών προέρχεται από την ίδια την Ανάφη, κάτι σπάνιο για νησί με μικρή αγροτική δραστηριότητα. Προορισμός για foodies, με πιστούς πελάτες όπως ο σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος ή ο χορογράφος Δημήτρης Παπαϊωάννου – οπότε, μην εκπλαγείτε αν τους δείτε στο διπλανό τραπέζι.

Παραλία Κλεισίδι, τηλ. 22860-61237

… Και μια γαστρονομική περιήγηση στη Νάξο

Ένα νησί τόσο πλούσιο σε παραγωγή προϊόντων όσο η Νάξος δεν μπορεί παρά να αποτελεί γαστρονομικό προορισμό για περισσότερο από ένα λόγους. Κι επειδή ακριβώς οι επιλογές εδώ είναι πολλές, ο επισκέπτης μπορεί να περιηγείται στα πανέμορφα χωριά της, δοκιμάζοντας κάθε μέρα κι από κάτι διαφορετικό. Στη δημοφιλέστατη Πλάκα, για παράδειγμα, μετά από το μπάνιο στην απέραντη παραλία, τα τραπεζάκια που βγάζει ο «Νίκος και Μαρία» πλάι στο κύμα αποτελούν βάλσαμο για τη ψυχή.

H ταβέρνα Νίκος και Μαρία, με τα τραπεζάκια πάνω στην παραλία της Πλάκας.

Τα πιάτα που σερβίρουν, βγαλμένα όλα τους από τη γαστρονομική παράδοση του νησιού, είναι ένα αληθινό ποίημα. Όσο για τα βράδια, τότε που η περατζάδα στα κυκλαδίτικα σοκάκια καταλήγει στην αναζήτηση ενός ωραίου μέρος για φαγητό, το βραβευμένο «Λαδόχαρτο», δίπλα στην παραλία της Χώρας, προτείνει δημιουργικό ελληνικό φαγητό με ντόπια κρέατα.

Εκλεκτοί κρεατομεζέδες στο “Λαδόχαρτο”, δίπλα στην παραλία της Χώρας.

Τέλος, για εκείνους που προτιμούν να περνούν όλη την ημέρα τους στη θάλασσα, η κοσμική παραλία του Αγίου Προκοπίου αποτελεί ιδανική επιλογή, καθώς το Molos café-bar σερβίρει καφέ, κοκτέιλ και μεζέδες πάνω στην άμμο.