Toν «πανικό» της Αθήνας και την κινητοποίησής της, προκειμένου να αποτρέψει τη συμμετοχή της Τουρκίας στα προγράμματα αμυντικής βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή, τουλάχιστον, «να περιορίσει την ενσωμάτωση της Τουρκίας» στην αμυντική δραστηριότητα της ΕΕ, «βλέπουν» φιλοκυβερνητικά Μέσα («Χουριέτ»), στην Τουρκία, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών «έδωσε εντολή στους έλληνες πρέσβεις στα κράτη- μέλη της Ε.Ε. να επικοινωνήσουν με τις τοπικές αρχές, προκειμένου να εργαστούν για τον αποκλεισμό της Άγκυρας» από την αμυντική αρχιτεκτονική της ΕΕ.
Σκληρό πόκερ για την Άμυνα στις Βρυξέλλες
«Η επιθυμία των Βρυξελλών να αναπτύξουν συνεργασίες με την Άγκυρα σε διάφορους τομείς, λόγω της προηγμένης αμυντικής βιομηχανίας και της στρατιωτικής εμπειρίας της Τουρκίας», στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού εργαλείου της ΕΕ (περιλαμβάνεται στη «Λευκή Βίβλο» για την Άμυνα), «SAFE», για τη συγκέντρωση κεφαλαίων (έως 150 δισ. ευρώ), για κοινές εξοπλιστικές αγορές, το οποίο καθιστά δυνατή τη συμμετοχή τρίτων χωρών εκτός Ε.Ε., «έχουν προκαλέσει ανησυχία στην Ελλάδα», σημειώνεται στον τουρκικό Τύπο.
Την άκρως «εχθρική» στάση της Αθήνας ανέγνωσε και σε δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Βερολίνο, όταν, όπως σημειώνεται, εξέφρασε την «επιφυλακτικότητά του, σχετικά με την ανάπτυξη εταιρικών σχέσεων με τρίτα μέρη με την ΕΕ, χωρίς να τα κατονομάσει. Η Ελλάδα ζήτησε τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής χωρών εκτός ΕΕ σε έργα, από 35% σε 15%, πρόταση που υποστηρίχθηκε από τη Γαλλία. Ο έλληνας πρωθυπουργός τάχθηκε αντ’ αυτού, υπέρ της ανάπτυξης μιας αμυντικής πρωτοβουλίας, ανεξάρτητης από τις τρίτες χώρες εκτός ΕΕ, κατά τη συνάντησή του με τον γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, στο Βερολίνο.