Σκληρή ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στη δήλωση του επανεκλεγέντος προέδρου, στο σημερινό έκτακτο 21ο Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκιούρ Οζέλ, «η Τουρκία κυβερνάται από τη Χούντα».
Σε ανάρτησή του στο Χ, το «μαύρο κουτί» του Ερντογάν, όπως αποκαλείται ο νυν τούρκος ΥΠΕΞ, πρώην επικεφαλής της τουρκικής ΜΙΤ, και φαβορί του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), στις δημοσκοπήσεις, για τις προεδρικές εκλογές, εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση, για λογαριασμό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πιθανώς προαναγγέλλοντας τη σκληρή στάση που θα ακολουθήσει στο εξής έναντι του κόμματος η κυβέρνηση, σημειώνοντας δηκτικά: «Μάθετε τη θέση σας! Ο Πρόεδρός μας, κ. Ρετζέπ Ραγίπ Ερντογάν υπηρέτησε την Τουρκία για χρόνια με την υποστήριξη που έλαβε από το έθνος μας και πολέμησε ενάντια σε κάθε είδους κηδεμονία. Δεν λάβαμε εντολές από κανέναν άλλο εκτός από το έθνος μας. Δεν ζητήσαμε άδεια από κανέναν άλλο εκτός από τους δικούς μας ανθρώπους. Πολεμήσαμε ενάντια σε κάθε είδους εξουσία και κηδεμονία με στόχο την Τουρκία».
«Είναι ο Οζγκιούρ Οζέλ που αντιπροσωπεύει μια παράδοση που ασκούσε πολιτική στη σκιά των πραξικοπημάτων ενάντια στη θέληση του έθνους για χρόνια. Ο Οζγκιούρ Οζέλ είναι αυτός που αναζητά τη νομιμότητα έξω από την κάλπη και προσπαθεί να σχεδιάσει την πολιτική στους δρόμους. Είναι ο Οζγκιούρ Οζέλ που ελπίζει σε βοήθεια από ξένες δυνάμεις εδώ και εβδομάδες και εκλιπαρεί για υποστήριξη από ξένες πρωτεύουσες, λέγοντας “αισθανόμαστε εγκαταλελειμμένοι”. Είναι ο Οζγκιούρ Οζέλ που προσπαθεί να φτιάξει μια ηρωική ιστορία από μια υπόθεση που σχετίζεται με τη διαφθορά. Απορρίπτουμε αυτή τη νοοτροπία που συνδυάζει προσωπικές φιλοδοξίες με θεωρίες συνωμοσίας και τις παρουσιάζει με το πρόσχημα της πολιτικής! Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε αποφασιστικά για να υπηρετήσουμε το έθνος μας», καταλήγει ο Φιντάν στην εξαιρετικά επιθετική ανάρτησή του.
Αναμένεται να φανεί αν όντως η σκληρή «γλώσσα» του τούρκου ΥΠΕΞ προοιωνίζει ότι ο πρόεδρος του CHP θα είναι ο επόμενος στόχος του τούρκου πρόεδρου, για να τεθεί εκτός προεδρικής κούρσας. Μετά τη σύλληψη του δημάρχου Κων/πολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο Οζέλ θεωρείται ο πιο πιθανός υποψήφιος του κόμματος για τις επόμενες προεδρικές εκλογές, καθώς η χαμηλή δημοτικότητά του έχει τονωθεί ιδιαίτερα, μετά τη δυναμική κι ανυποχώρητη στάση που κράτησε τόσο στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχιακό μέγαρο της Πόλης, επί επτά ημέρες -οπότε είχε μετατρέψει το δημαρχείο σε γραφείο και στέγη του-, όσο και στο πετυχημένο μποϊκοτάζ σε εταιρείες συνεργαζόμενες με την κυβέρνηση και φιλοκυβερνητικά κανάλια, που δεν αναμετέδωσαν τις παλλαϊκές κινητοποιήσεις του κόσμου κατά της σύλληψης του δημοφιλούς δημάρχου.
Στόχος της τουρκικής κυβέρνησης και ο δήμαρχος Άγκυρας
Καθοδόν για την κάλπη των προεδρικών εκλογών, στόχος της κυβέρνησης αναμένεται να γίνει και ο δημοφιλέστατος δήμαρχος Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, ο οποίος έρχεται πρώτος σε όλες τις δημοσκοπήσεις, αφήνοντας δεύτερο ακόμη και τον Ιμάμογλου. Με καταβολές από το ακραίο Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), εξελέγη το 1999 δήμαρχός του στο Μπεϊπαζαρί (περιφέρεια της Άγκυρας). Το 2013 αποχώρησε από το κόμμα του «Γκρίζου Λύκου» Ντεβλέτ Μπαχτσελί και εντάχθηκε στο CHP, με το οποίο το 2014 ήταν υποψήφιος για δήμαρχος της Άγκυρας. ‘Εχασε για 1 ποσοστιαία μονάδα και προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταγγέλλοντας νοθεία.
Παρά τη σύντομη αποχώρησή του από το CHP, ο Γιαβάς επέστρεψε στην πολιτική πριν από τις τοπικές εκλογές του 2019 ως υποψήφιος του CHP, αυτή τη φορά με την υποστήριξη και του εθνικιστικού Καλού Κόμματος (το οποίο σχημάτισε τη «Συμμαχία του Έθνους» μαζί με το CHP). Εξελέγη με 50,9% των ψήφων. «Είναι πιθανό να μην αφήσει κανέναν αξιόμαχο συνυποψήφιό του ο κ.Ερντογάν απέναντί του. Ίσως για αυτό υποστηρίζει τόσο τον τέως πρόεδρο του κόμματος κ.Κιλιτζντάρογλου, που είναι εκλογικά “κουτσό άλογο”», σχολιάζει στο «Βήμα» πηγή του CHP, από το κύκλο του Εκρέμ Ιμάμογλου. «Το σενάριο της υποψηφιότητας του Γιαβάς ούτως ή άλλως έχει ένα σοβαρό μειονέκτημα, που θα οδηγήσει σε ήττα το κόμμα», προσθέτει. «Λόγω του εθνικιστικού παρελθόντος του δεν θα τον ψηφίσουν οι Κούρδοι, ούτε θα εξασφαλίσει την υποστήριξη του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (DEM), το οποίο είναι ο ρυθμιστής των εκλογών και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκλογή του Ιμάμογλου και το 2019 και το 2024».
Ο Μανσούρ Γιαβάς, πάντως, έχει δηλώσει ότι δεν φιλοδοξεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος και μόλις ολοκληρώσει την δεύτερη θητεία του στο δήμο Άγκυρας θα αποσυρθεί. «Προφανώς, είναι μια δήλωση τακτικιστική. Σίγουρα θα ζυγίσει τα δεδομένα και κατόπιν θα κάνει την επόμενη κίνηση», συνεχίζει η πηγή από το CHP.