Τα μάτια σας «καίνε» και αισθάνεστε φαγούρα; Εάν ναι, τότε θα μπορούσε να είναι ξηροφθαλμία, που προκαλείται από πολλά διαφορετικά πράγματα.

Η ξηροφθαλμία είναι στην πραγματικότητα αρκετά συχνή, επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.

Συμβαίνει όταν οι αδένες που παράγουν δάκρυα δεν παράγουν αρκετά ώστε τα μάτια σας να διατηρηθούν υγρά ή όταν τα δάκρυα δεν λειτουργούν σωστά, σύμφωνα με τους ειδικούς από το Εθνικό Ινστιτούτο Οφθαλμών των ΗΠΑ.

Εάν αυτά τα συμπτώματα σας φαίνονται γνώριμα, ίσως αξίζει να ρίξετε μια… ματιά στην διατροφή σας, καθώς ορισμένες τροφές μπορεί να συμβάλλουν στην ανακούφιση της ξηροφθαλμίας.

Πώς συνδέονται τα ωμέγα-3 με τα ξηρά μάτια

Τα ωμέγα-3 πρόκειται για πολυακόρεστα λιπαρά που έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της φλεγμονής και της υποστήριξης της υγείας του εγκεφάλου.

Ορισμένες παλαιότερες μελέτες δείχνουν επίσης ότι αυτό το θρεπτικό συστατικό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ξηροφθαλμίας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα σε 32.000 άτομα, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, εκείνοι που κατανάλωναν τα περισσότερα ωμέγα-3 από λιπαρά ψάρια είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ξηροφθαλμίας σε σύγκριση με άτομα που έτρωγαν ελάχιστα έως καθόλου.

Επειδή λοιπόν, τα οφέλη τους είναι πολλά μπορείτε να δοκιμάσετε να αυξήσετε την πρόσληψή τους, ενσωματώνοντας τροφές όπως:

  • Φιλέτο σολομού μαζί με τα αγαπημένα σας λαχανικά.
  • Πασπαλίστε σπόρους chia στο πλιγούρι βρώμης, το smoothie ή το γιαούρτι σας.
  • Για ένα πιο γλυκό σνακ, προσθέστε καρύδια σε ένα σπιτικό μείγμα με αποξηραμένα cranberries και κομματάκια μαύρης σοκολάτας.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε

Για να ανακουφιστείτε μπορείτε να δοκιμάσετε να αποφύγετε τους ερεθισμούς που μπορεί να προέρχονται από το περιβάλλον τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

Αυτά περιλαμβάνουν οτιδήποτε προκαλεί έξαρση των συμπτωμάτων σας. Οι συνήθεις παράγοντες περιλαμβάνουν τον καπνό του τσιγάρου, τον ξηρό αέρα, την σκόνη αλλά και τα αλλεργιογόνα.

Εξίσου σημαντικό είναι να κάνετε συχνά διαλείμματα όταν διαβάζετε ή κοιτάζετε την οθόνη του υπολογιστή, της τηλεόρασης, ακόμα και του κινητού, ειδικά εάν το κάνετε για πολλές ώρες καθημερινά.

Για να ξεκουράσετε τα μάτια σας, δοκιμάστε τον κανόνα 20/20:

  • Για κάθε 20 λεπτά που περνάτε διαβάζοντας ή κοιτώντας μια οθόνη, σταματήστε και εστιάστε κάπου μακριά για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
  • Επίσης ενώ διαβάζετε ή χρησιμοποιείτε οθόνες, προσπαθήστε να θυμάστε να ανοιγοκλείνετε συχνά τα μάτια σας για να βοηθήσετε την παραγωγή δακρύων και ως εκ τούτου την λίπανση των οφθαλμών.

Ανάλογα με το πού ζείτε, το σπίτι σας μπορεί να έχει πολύ χαμηλά επίπεδα υγρασίας (λιγότερο από 25%) κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν η θέρμανση είναι στο «φουλ». Αυτό μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα ξηροφθαλμίας και σε αυτήν την περίπτωση, η ύγρανση της ατμόσφαιρας μπορεί να σας βοηθήσει.