Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο κορυφαίος Ρεπουμπλικάνος στο Κογκρέσο Κέβιν ΜακΚάρθι κατέληξαν το βράδυ του Σαββάτου (27/5) σε μια προσωρινή συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ύψους 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, τερματίζοντας ένα πολύμηνο αδιέξοδο.

Ωστόσο η συμφωνία ανακοινώθηκε χωρίς πανηγυρισμούς, με όρους που έδειχναν το πικρό κλίμα των διαπραγματεύσεων και τη δύσκολη πορεία που πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο, πριν οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεμείνουν από χρήματα για να πληρώσουν τα χρέη τους στις αρχές Ιουνίου.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, που οριακά ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, θα ψηφίσει την Τετάρτη 31/5, ανήγγειλε ο επικεφαλής της. Θα ακολουθήσει η Γερουσία, στην οποία πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί.

«Μόλις έκλεισα το τηλέφωνο με τον πρόεδρο πριν από λίγο. Αφού σπατάλησε χρόνο και αρνήθηκε να διαπραγματευτεί για μήνες, καταλήξαμε σε μια συμφωνία επί της αρχής που είναι αντάξια του αμερικανικού λαού», έγραψε στο Twitter ο Μακάρθι.

Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τη συμφωνία «ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός». «Η συμφωνία αντιπροσωπεύει έναν συμβιβασμό, που σημαίνει ότι δεν παίρνουν όλοι αυτό που θέλουν. Αυτή είναι η ευθύνη της διακυβέρνησης».

Η συμφωνία

Η συμφωνία, σύμφωνα με το Reuters, θα αυξήσει το όριο του χρέους μέχρι τον Ιανουάριο του 2025, ενώ θα περιορίσει τις δαπάνες στους προϋπολογισμούς του 2024 και του 2025. Θα ανακτήσει επίσης τα αχρησιμοποίητα κονδύλια του COVID, θα επιταχύνει τη διαδικασία αδειοδότησης για ορισμένα ενεργειακά έργα και θα περιλαμβάνει κάποια επιπλέον δουλειά για τα προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας για τους φτωχούς Αμερικανούς.

Χωρίς την αύξηση του ορίου αυτού η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου κινδύνευε να περιέλθει σε κατάσταση στάσης πληρωμών την 5η Ιουνίου, να μην είναι σε θέση να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της: την καταβολή μισθών, συντάξεων, τοκοχρεολυσίων στους πιστωτές της.

Μετά από μήνες παλινδρομήσεων η προσωρινή συμφωνία ήρθε μετά από μια καταιγιστική διαδικασία τηλεφωνημάτων. Ο Μπάιντεν και ο Μακάρθι είχαν 90λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ του Σαββάτου για να συζητήσουν τη συμφωνία, ο Μακάρθι ενημέρωσε τα μέλη του Κογκρέσου αργότερα και στη συνέχεια μίλησαν ο Λευκός Οίκος και ο ηγέτης της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Kevin McCarthy

Ο Μπάιντεν και ο Μακάρθι πρέπει να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό που θα μπορεί να περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με ρεπουμπλικανική πλειοψηφία 222-213, και τη Γερουσία, με δημοκρατική πλειοψηφία 51-49, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί διακομματική υποστήριξη προτού ο πρόεδρος το υπογράψει.

Η συμφωνία θα αποτρέψει μια αποσταθεροποιητική χρεοκοπία, αρκεί να καταφέρει να περάσει από το οριακά διχασμένο Κογκρέσο πριν το υπουργείο Οικονομικών ξεμείνει από χρήματα για να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις του, κάτι που προειδοποίησε την Παρασκευή ότι θα συμβεί αν το θέμα του ανώτατου ορίου χρέους δεν επιλυθεί έως τις 5 Ιουνίου.