Παραλήρημα του τούρκου διευθυντή Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, κατά της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και συγκεκριμένα του αμερικανού γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Με 14 συναπτές αναρτήσεις στο Twitter, γραμμένες στα αγγλικά, ο Φαχρετίν Αλτούν στοχοποίησε τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος διατελεί πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας

«Είναι λυπηρό να βλέπεις μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ και αξιωματούχους της κυβέρνησης να διαιωνίζουν μονόπλευρες απόψεις για τις πολιτικές της Τουρκίας. Οι λοξές και βαθιά λανθασμένες περιγραφές των πολιτικών και των προσεγγίσεων της κυβέρνησής μας έχουν, δυστυχώς, γίνει βασικό στοιχείο των ακροάσεων στο Κογκρέσο των ΗΠΑ», ήταν η βασική ανάρτηση, κάτω από την οποία ακολούθησαν άλλες δεκατρείς, πολλές εκ των οποίων με ονομαστική αναφορά στον Ρόμπερτ Μενέντεζ αλλά και στον αμερικανό υπουργό εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

«Είμαστε απογοητευμένοι και ειλικρινά κουρασμένοι να ακούμε πολλές από αυτές τις παραποιήσεις και ψευδείς ισχυρισμούς για τη χώρα μας,
@SenatorMenendez (Ρόμπερτ Μενέντεζ) και @SecBlinken (Άνοτνι Μπλίνκεν). Διαπιστώνουμε ότι οι ΗΠΑ είναι δύσκολος σύμμαχος σε αρκετές από τις περιφερειακές και ΝΑΤΟικές σχέσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της δικής μας».

Αναφορά στην Αγιά Σοφιά και το Κυπριακό

Από το παραλήρημα του Αλτούν δεν ξέφυγαν τα αμφιλεγόμενα ζητήματα της Αγίας Σοφίας και του Kυπριακού.

«Δεν είμαστε κατακτητές στην Κύπρο όπως ισχυρίζεστε, αλλά προστατεύουμε τους Τουρκοκύπριους. Ο λόγος που αυτό το ζήτημα συνεχίζεται για τόσο καιρό είναι η εθελοτυφλία της ΕΕ να δεχθεί την Κύπρο ως μέλος παρά τα αμφισβητούμενα σύνορά της».

«Η αποκατάσταση του καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς ως τζαμιού είναι η εθνική μας κυρίαρχη απόφαση. Οι νομικές υποθέσεις κατά ορισμένου προσωπικού που απασχολείται στις διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ στην Τουρκία έχουν να κάνουν με την καταδίωξη των ενόχων μιας προδοτικής απόπειρας πραξικοπήματος στη χώρα μας, όποιοι κι αν είναι αυτοί».