Η αστυνομία και οι κάτοικοι σε μια παραλιακή πόλη της Ιαπωνίας έμειναν άναυδοι όταν αντίκρισαν μια μεγάλη σιδερένια μπάλα να έχει ξεβραστεί σε μια τοπική παραλία, με τις αρχές να παραδέχονται ότι δεν έχουν ιδέα τι είναι – διευκρίνισαν μόνο ότι δεν πρόκειται να εκραγεί.

Η σφαίρα, διαμέτρου περίπου 1,5 μέτρου, έχει γίνει αφορμή για ποικίλες εικασίες από τότε που ξεβράστηκε στην παραλία Ένσου της πόλης Χαμαμάτσου, που βρέχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι θεωρίες ότι θα μπορούσε να πρόκειται για νάρκη απορρίφθηκαν μετά την εξέταση της σφαίρας με τεχνολογία ακτίνων Χ από ειδικούς, που διαπίστωσαν ότι το εσωτερικό της ήταν κούφιο, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι εντάσσεται στο πλαίσιο κατασκοπευτικής δραστηριότητας από την Κίνα, όπως το μπαλόνι που είχε εντοπιστεί και καταρριφθεί από τους αμερικανικούς αιθέρες στις αρχές του μήνα, αλλά ούτε και από τη γειτονική Βόρεια Κορέα, όπως μεταδίδει η Guardian.

Η παρουσία δύο λαβών στην επιφάνεια της σφαίρας –που υποδηλώνει ότι μπορεί να αγκιστρωθεί σε κάτι άλλο– προκάλεσε μια πιο απλή εξήγηση: ότι πρόκειται για μια σημαδούρα πρόσδεσης που απλά είχε χαλαρώσει και είχε επιπλεύσει.

Μια ντόπια κάτοικος, που είχε βγει για περίπατο προ ημερών, εντόπισε σύμφωνα με το ιαπωνικό δίκτυο Asahi TV την πορτοκαλί-καφέ σφαίρα με τα μπαλώματα σκουριάς στην άμμο λίγα μέτρα από την ακτή και ειδοποίησε τις Αρχές.

Αστυνομικοί απέκλεισαν την περιοχή και κάλεσαν πυροτεχνουργούς για να εξετάσουν τη σφαίρα, αλλά οι Ιαπωνικές Αρχές ακόμη δεν γνωρίζουν τι είναι ή από που προήλθε.

Φωτογραφίες έχουν σταλεί στις ιαπωνικές δυνάμεις άμυνας και στο λιμενικό για περαιτέρω εξέταση.

Ένας ντόπιος που τρέχει τακτικά στην παραλία είπε ότι δεν καταλάβαινε γιατί η μπάλα έγινε ξαφνικά το κέντρο της προσοχής. «Είναι εκεί για ένα μήνα», είπε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK. «Προσπάθησα να το σπρώξω, αλλά δεν κουνήθηκε».

Τα τηλεοπτικά πλάνα του αντικειμένου προκάλεσαν εικασίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,  ειδικά αφού προέκυψε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από όταν η Ιαπωνία ανέφερε ότι «υποψιάζεται έντονα» πως αρκετά κινεζικά κατασκοπευτικά μπαλόνια είχαν εντοπιστεί στην επικράτειά της τα τελευταία χρόνια.