Τι είναι άραγε «προσωπικό» για έναν/μια φωτογράφο; «Είναι ο τρόπος που αντιλαμβάνομαι τις στενές σχέσεις και τους συναισθηματικούς δεσμούς και κατ’ επέκταση τον κόσμο. Είναι το να παρατηρώ ενώ συμμετέχω στη δράση και να θέτω ερωτήσεις χωρίς να περιμένω απαντήσεις. Είναι το άνοιγμα ενός δρόμου για ενδοσκόπηση αλλά και για την κατανόηση των άλλων». Η Εφη Λογγίνου, μία από τους/τις δέκα τέσσερις φωτογράφους που παρουσιάζουν δουλειά τους στο «Luminous Eye» (Μητσαίων 2Α ως τις 27/11), έναν χώρο για τις τέχνες με έμφαση τη φωτογραφία, καταθέτει ένα δείγμα γραφής της στοχαστικής της ματιάς γυρνώντας τον φακό προς τα έσω. Η έκθεση «Home Revisited» σε επιμέλεια Λουκά Βασιλικού έχει άλλωστε ακριβώς αυτό το ζητούμενο, να προκαλέσει τους δημιουργούν να παρουσιάσουν στιγμιότυπα του προσωπικού τους κόσμου.  

«Καθετί που μας αφορά είναι προσωπικό, καθετί που μας προβληματίζει και θέλουμε να το επικοινωνήσουμε με κάποιο τρόπο, είναι εξίσου προσωπικό. Αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας, η γέφυρα θα μπορούσαμε να πούμε, γίνεται με τον οπτικό λόγο, δηλαδή με τη φωτογραφία. Η φωτογραφία είναι η «αλήθεια» του κάθε φωτογράφου – και αυτή θέλει να επικοινωνήσει. Αυτή η αλήθεια μπορεί να εγείρει κοινωνικά ερωτήματα ή απλώς να «αρθρώνει» κάτι που αισθανόμαστε και θέλουμε να μοιραστούμε με τον θεατή. Επομένως, το όριο είναι κάτι υποκειμενικό και έχει να κάνει με τον τρόπο που επιλέγει ο φωτογράφος να βάλει «τελεία» στο μοίρασμά του. Προσωπικά πιστεύω ότι, στην Τέχνη, δεν πρέπει να υπάρχουν όρια. Η Τέχνη συμβάλλει στο να παραμεριστούν οι περιορισμοί και τα όρια – όποια μορφή Τέχνης και αν υπηρετούμε, θεωρώ ότι μέλημά μας είναι η δημιουργία νέων κόσμων που, χωρίς τον καλλιτέχνη «οδηγό», δεν θα μπορούσαμε ποτέ να γνωρίσουμε» θα πει ο Λουκάς Βασιλικός. 

Οι 14 φωτογράφοι της έκθεσης συναντήθηκαν στο πλαίσιο ενός σεμιναρίου καλλιτεχνικής φωτογραφίας του ιδίου, διάρκειας ενός ακαδημαϊκού έτους, από Οκτώβρη έως Ιούνιο.  

Οπως θα εξηγήσει ο Βασιλικός: «Ο τίτλος της έκθεσης παραπέμπει στη διαδικασία που ακολουθείται κατά τη διάρκεια των συνατήσεων και των ασκήσεων που ανατίθενται στους φωτογράφους. Μια βασική άσκηση είναι η βιωματική διαδικασία εξερεύνησης και διερεύνησης του οικείου περιβάλλοντος του καθενός μέσω του φωτογραφικού φακού. Αυτή η πολύ προσωπική προσέγγιση είναι διάχυτη στη δουλειά που παρουσιάζουν οι φωτογράφοι, και ο τίτλος αποπειράται αφενός να αγγίξει αυτό το σκέλος, αφετέρου δε να υπενθυμίσει την πρώτη έκθεση που προέκυψε από τα σεμινάριά μου το 2018, με τίτλο «Follow me Home», επίσης δικής μου επιμέλειας». 

Μαζί με τις φωτογραφίες, στον χώρο παρουσιάζονται και τα προσχέδια των φωτογραφικών βιβλίων των συμμετεχόντων, σε σχεδιασμό Ιωάννη Μαρκάκη που έχει αναλάβει την επιμέλεια έκδοσης μαζί με τον Βασιλικό. Κι αυτό γιατί οι φωτογράφοι της «Home Revisited» έχουν ολοκληρώσει και τον δεύτερο κύκλο του σεμιναρίου, από το 2021 ως το 2022, στο πλαίσιο του οποίου απέκτησαν τα εργαλεία για την οργάνωση μιας μικρής αυτοέκδοσης.  

 

Συμμετέχουν οι: Ελενα Ασημακοπούλου, Κωνσταντίνος Αυγερόπουλος, Σωτηρία Κατσίνου, Νίκος Κονιδάρης, Ανθούλα Κουτούπη, Νέλλη Κρητικοπούλου, Εφη Λογγίνου, Νίκος Νικόπουλος, Νιόβη Σφυρή, Γιώτα Τζανέτη, Μαρία Τζανίδου, Νάσσος Βασιλογιάννης, Μαρία Βόνγκλη, Δήμητρα Ζωγοπούλου. 

  

  • «Home Revisited» στη γκαλερί Luminous Eye, Μητσαίων 2Α ως τις 27/11