Ο ηθοποιός Μάθιου Πέρι -ο οποίος αγαπήθηκε για την ερμηνεία του ως Τσάντλερ στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «Φιλαράκια»- έγραψε το βιβλίο «Friends, Lovers and the Big Terrible Thing», το οποίο κυκλοφορεί την 1η Νοεμβρίου.

Στην αυτοβιογραφία του, ο αγαπημένος ηθοποιός περιγράφει λεπτομερώς το ταξίδι του ανάμεσα στους εθισμούς,  ένα ταξίδι με πολλά σκαμπανεβάσματα.

Ο Μάθιου Πέρι ξεκινάει το βιβλίο λέγοντας πως στην ηλικία των 49 ετών παραλίγο να πεθάνει. Συγκεκριμένα, ο επιτυχημένος ηθοποιός αναφέρει πως έπασχε από γαστρεντερική διάτρηση και πάλευε για εβδομάδες να μείνει στη ζωή. Η διάρρηξη του παχέος εντέρου δημιουργήθηκε από την υπερβολική χρήση οπιοειδών και ο ηθοποιός πέρασε δύο εβδομάδες σε κώμα και πέντε ολόκληρους μήνες στο νοσοκομείο. Μάλιστα, χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει σάκο κολοστομίας για εννέα μήνες.

«Όταν μπήκα στο νοσοκομείο οι γιατροί είπαν στην οικογένειά μου ότι είχα 2% πιθανότητες να ζήσω. Με έβαλαν σε ένα μηχάνημα που ονομάζεται  ECMO, το οποίο κάνει όλη την αναπνοή για την καρδιά και τους πνεύμονές σας».

Ο Μάθιου Πέρι αποκαλύπτει σε συνέντευξη στο περιοδικό People πως «Έπρεπε να περιμένω μέχρι να είμαι εντελώς νηφάλιος – και μακριά από την ενεργή ασθένεια του αλκοολισμού και του εθισμού – για να τα γράψω όλα. Και το κυριότερο όταν θα ήμουν αρκετά σίγουρος ότι θα βοηθούσε τους ανθρώπους».

55 Vicodin την ημέρα όταν ήταν στα «Φιλαράκια»

Όταν ο Μάθιου Πέρι πήρε το ρόλο του στα «Φιλαράκια» και σε ηλικία 24 ετών, ο εθισμός του στο αλκοόλ είχε μόλις αρχίσει να βγαίνει στην επιφάνεια.

«Μπορούσα να το χειριστώ, κατά κάποιο τρόπο. Αλλά όταν έφτασα στα 34 μου, είχα πραγματικά μπλέξει σε πολλά προβλήματα.  Η 9η σεζόν ήταν η χρονιά που ήμουν  πραγματικά νηφάλιος σε όλη τη διάρκεια. Και μαντέψτε ποια σεζόν πήρα υποψηφιότητα για καλύτερος ηθοποιός; Έλεγα: «Αυτό θα έπρέπε να μου λέει κάτι».

Ο ηθοποιός παραδέχεται πως έπαιρνε 55 Vicodin την ημέρα κατά την περίοδο που γύριζαν τα «Φιλαράκια».

«Δεν ήξερα πώς να σταματήσω. Αν ερχόταν η αστυνομία στο σπίτι μου και μου έλεγε: ‘Αν πιείς απόψε, θα σε πάμε φυλακή’, θα άρχιζα να μαζεύω τα πράγματά μου. Δεν μπορούσα να σταματήσω γιατί η ασθένεια και ο εθισμός είναι προοδευτικός. Οπότε γίνεται όλο και χειρότερος όσο μεγαλώνεις».

Οι δραματικές αλλαγές στην εμφάνισή του κάθε χρόνο έδειχναν πως δεν μπορούσε να μείνει νηφάλιος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι συμπρωταγωνιστές του στην επιτυχημένη σειρά  έδειξαν κατανόηση και υπομονή, σύμφωνα με τον ηθοποιό.

15 φορές σε κέντρο αποτοξίνωσης

Ο Μάθιου Πέρι συνεχίζοντας την εξομολόγησή του, παραδέχτηκε πως έχει υποκύψει στους εθισμούς του πάρα πολλές φορές ενώ έχει εισαχτεί 15 φορές σε κέντρο αποτοξίνωσης.

«Είμαι αρκετά υγιής τώρα. Έχω κάνει 14 χειρουργικές επεμβάσεις στο στομάχι του μέχρι στιγμής. Είναι πολλές οι υπενθυμίσεις για να παραμείνω νηφάλιος. Το μόνο που έχω να κάνω είναι να κοιτάξω τα σημάδια μου».

Τώρα ο Μάθιου Πέρι είναι πιο αποφασισμένος από ποτέ ώστε να βοηθήσει και άλλους που έχουν κάποιον εθισμό.

«Εκείνο το βράδυ μπήκαν πέντε άνθρωποι σε μηχάνημα ECMO και οι άλλοι τέσσερις πέθαναν, μόνο εγώ επέζησα». Και το μεγάλο ερώτημα λοιπόν είναι γιατί; Γιατί ήμουν εγώ ο ένας; Πρέπει να υπάρχει κάποιος λόγος».

Συνεχίζει λέγοντας: «Για όσους διαβάσουν το βιβλίο, νομίζω ότι θα εκπλαγούν από το πόσο άσχημα ήταν κάποιες στιγμές και πόσο κοντά στο θάνατο έφτασα. Λέω στο βιβλίο ότι αν πέθαινα, θα σοκάριζε τους ανθρώπους, αλλά δεν θα εξέπληττε κανέναν. Και αυτό είναι κάτι πολύ τρομακτικό για να ζεις με αυτό. Ελπίζω, λοιπόν, ότι οι άνθρωποι θα ταυτιστούν και θα γνωρίζουν ότι αυτή εθισμός προσβάλλει τους πάντες. Δεν έχει σημασία αν είσαι επιτυχημένος ή όχι, εκείνος δεν ενδιαφέρεται».