«Η ανοχή της ελληνικής κοινωνίας έχει προ πολλού εξαντληθεί» τονίζει η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, καυτηριάζοντας τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ και το 7,7% ανάπτυξη στο β’ τρίμηνο.

Οι απώλειες του ΑΕΠ στην τριετία δεν έχουν αναπληρωθεί

«Αλληλοσυγχαιρόμενα και αυτοδικαιωνόμενα τα κυβερνητικά στελέχη σήμερα επιδίδονται σε πανηγυρισμούς για τον ρυθμό ανάπτυξης του β΄ τριμήνου του 2022, προεξάρχοντος φυσικά του κ. Μητσοτάκη ο οποίος εκδήλωσε και την έγνοια του για το βιοτικό επίπεδο των πολιτών» αναφέρει η Έφη Αχτσιόγλου και προσθέτει:

«Με περισσότερους συμπολίτες μας να είναι αντιμέτωποι με τη φτώχεια, με τις ανισότητες να αυξάνονται, με την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων να έχει καταποντιστεί, με 4 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις να απειλούνται με λουκέτο, με τους πολίτες να έχουν ήδη πληρώσει σχεδόν 6 δισ. παραπάνω σε φόρους απ’ ό,τι πέρυσι, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. σε ΦΠΑ λόγω της ακρίβειας Μητσοτάκη, με την ενεργειακή ακρίβεια να σαρώνει τα νοικοκυριά και κυβερνητικά στελέχη να απειλούν την κοινωνία με τον πιο δύσκολο χειμώνα από το 1942, καθένας καταλαβαίνει ποιοι καρπώνονται αυτή την ανάπτυξη και ποιοι την πληρώνουν ακριβά».

Συνεχίζοντας επισημαίνει: «Με τα funds να απειλούν τις πρώτες κατοικίες πολιτών, ενώ η κυβέρνηση διά των τραπεζών διανέμει 455 εκατ. ευρώ δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης σε μόλις 13 επιχειρήσεις με επιτόκιο 0,77%, αποκλείοντας την ίδια στιγμή σχεδόν το σύνολο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας από χρηματοδοτήσεις και πάλι καθένας καταλαβαίνει ποιους αφορά αυτή η ανάπτυξη και ποιους όχι. Ας έχουμε, δε, υπόψη μας, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία, ότι οι σωρευτικές απώλειες του ΑΕΠ που συντελέστηκαν την τελευταία τριετία, δεν έχουν αναπληρωθεί».

Κλείνοντας σημειώνει ότι « το δικαίωμα στους πανηγυρισμούς είναι αναφαίρετο αλλά όχι απεριόριστο. Κάποτε προσκρούει στην ανοχή».

Να μας κάψει Χρήστο, να μας αλείψεις λάδι

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με μία σκωπτική ανακοίνωση σχολίασε «τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την ανάπτυξη του δευτέρου τριμήνου του έτους».

«Είναι βολικό για την κυβέρνηση να ξεχνάει ότι είναι το πρώτο αντίστοιχο τρίμηνο χωρίς περιορισμούς λόγω πανδημίας και άρα έχει νόημα να συγκριθεί με το αντίστοιχο του 2019» σημειώνει ο κ. Τσακαλώτος και προσθέτει:

«Η ανάπτυξη σε αυτή την τριετία είναι το όχι και τόσο εντυπωσιακό 4.66%. Και ναι μεν υπήρχε πανδημία, αλλά η κυβέρνηση μας έλεγε για το εκρηκτικό ελατήριο της ανάπτυξης που θα ακολουθούσε το τέλος των υγειονομικών μέτρων. Ασθενικό ελατήριο…».

Ακολούθως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρεται στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα λέγοντας:

«Ήδη ακούμε βέβαια τον κύριο Σταϊκούρα να μας λέει «μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ που». Ας προσέξει. Την αντίστοιχη τριετία που ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεφε τη χώρα, η ανάπτυξη μεταξύ των τριμήνων αυτών είναι 5.2%. Κάπως μεγαλύτερη θα έλεγε κανείς, παρά το μνημόνιο, παρά το σύμφωνο σταθερότητας, παρά, παρά… Αλλά το πιο σημαντικό είναι το που κατευθύνθηκε η ανάπτυξη. Αν δουν στη ΝΔ τους δείκτες ανισοτήτων, θα καταλάβουν ότι η ανάπτυξη επί ΣΥΡΙΖΑ μοιράστηκε δίκαια, πήγε στα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα. Τώρα, είναι φανερό που πάει. Το νοιώθει ο κόσμος κάθε φορά που ανοίγει έναν λογαριασμό, που πάει σουπερμάρκετ, που βλέπει το μισθό του να τελειώνει στις 20 του μήνα και τα καρτέλ να θησαυρίζουν.

ΥΓ. Ο κ. Σταϊκούρας χαίρεται που φτάσαμε σε επίπεδα 2011. Να μας κάψεις Χρήστο, να μας αλείψεις λάδι.

ΥΓ2. Τους έχουμε ικανούς να μας πουν ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που έρχεται για το ότι δεν είναι πιο ισχυρή η ανάπτυξη. Δεν θα ‘ναι η πρώτη φορά…».