Με τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε τόσο υψηλό επίπεδο -ήταν η πρώτη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουκρανία από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος και η δεύτερη του Γκουτέρες- κάποιοι ήλπιζαν σε τομές, αν όχι προς μια συνολική ειρήνη, τουλάχιστον σε συγκεκριμένα ζητήματα. Όμως, τίποτα από αυτά δεν φάνηκε να προχωρά ουσιαστικά. Αντιθέτως συνεχίζεται η αντιπαράθεση και οι αντεγκλήσεις γύρω από τη Ζαπορίζια, με το Κίεβο να καταγγέλλει ότι η Μόσχα σκοπεύει να αποσυνδέσει τον πυρηνικό σταθμό από το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες μετά τις αναφορές της Ουκρανίας ζήτησε από τη Ρωσία να μην αποκοπεί ο πυρηνικός σταθμός από το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας, κάτι που εάν πραγματοποιηθεί θα έχει δραματικές συνέπειες καθώς η Ζαπορίζια καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της μισής χώρας. Χθες Πέμπτη ο γγ του ΟΗΕ ζήτησε ακόμα από τη Μόσχα να αποστρατιωτικοποιηθεί η περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, με τη Ρωσία να απαντά ότι αυτό θα σήμαινε ότι θα έμενε έκθετος σε τρομοκρατικές επιθέσεις και προβοκάτσιες. Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται τις τελευταίες μέρες για βομβαρδισμούς και προβοκάτσιες εκατέρωθεν.

Αναμένουμε την επίσκεψη του ΔΟΑΕ στη Ζαπορίζια λέει η Μόσχα

Μετά την έκκληση του ΟΗΕ στη Ρωσία να μην αποσυνδέσει τον πυρηνικό σταθμό από το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης, Ρώσοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι αναμένουν ακόμα την αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας στη Ζαπορίζια κατηγορώντας τον οργανισμό ότι παίζει πολιτικά παιχνίδια και υποκύπτει στις πιέσεις του Κιέβου.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής σημείωσε ότι υπήρχε συμφωνία και χρονοδιάγραμμα για επίσκεψη του ΔΟΑΕ τον Ιούνιο αλλά το προγραμματισμένο ταξίδι διακόπηκε την τελευταία στιγμή από το τμήμα ασφάλειας και προστασίας της Γραμματείας του ΟΗΕ, αναφέρει το ρωσικό δίκτυο TASS.

«Αν δεν υπήρχαν τα πολιτικά παιχνίδια, και δεν θυσίαζαν την τύχη του εργοστασίου σε ό, τι θεωρείται σημαντικό ανά πάση στιγμή από το Κίεβο τότε θα είχε λειτουργήσει το συμφωνημένο μοντέλο της επίσκεψης των εμπειρογνωμόνων του ΔΟΑΕ στο εργοστάσιο και τώρα η κατάσταση θα ήταν πιθανώς ευκολότερη», ανέφερε ο Ριάμπκοφ.

Στις συνομιλίες ο Ζελένσκι συμφώνησε με τον Γκουτέρες σε όρους για μια αποστολή του ΔΟΑΕ στο εργοστάσιο, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι το Κρεμλίνο θα συμφωνήσει σε αυτούς. Εξάλλου είναι δεδομένο ότι το αίτημα αποστρατιωτικοποίησης της περιοχής δεν πρόκειται να γίνει δεκτό από τη Μόσχα. Μετά τη τριμερή συνάντηση στη Λβιβ ο Ερντογάν σε ρόλο μεσολαβητή είπε ότι θα συζητήσει με τον Πούτιν για τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση, μιας και για την επίτευξη των περισσότερων στόχων χρειάζεται η συναίνεση της Ρωσίας.

Η πορεία των συνομιλιών

Όσον αφορά το ευρύτερο θέμα των ειρηνευτικών προσπαθειών, ο Τούρκος πρόεδρος προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα μετά τις συνομιλίες να μην εγκαταλείψει τις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου που έχει προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και έχει αναγκάσει πάνω από 10 εκατομμύρια Ουκρανούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι πρόθυμη να ενεργήσει ως «μεσολαβητής και διαμεσολαβητής» και πρόσθεσε: «Παραμένω πεπεισμένος ότι ο πόλεμος θα τερματιστεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Στην ημερήσια διάταξη ήταν και η αύξηση των εξαγωγών σιτηρών. Νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, ο ΟΗΕ και η Τουρκία συνέβαλαν στη μεσολάβηση για μια συμφωνία που άνοιξε το δρόμο για την εξαγωγή 22 εκατομμυρίων τόνων καλαμποκιού και άλλων σιτηρών που είχαν κολλήσει στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας από τη ρωσική εισβολή.

Το μπλοκάρισμα έχει επιδεινώσει τις παγκόσμιες ελλείψεις τροφίμων, έχει ανεβάσει τις τιμές και έχει αυξήσει τους φόβους για λιμό, ιδίως στην Αφρική. Ωστόσο, ακόμη και με τη συμφωνία, μόνο ένα μικρό μέρος του ουκρανικών σιτηρών έχει βγει από τη χώρα – περίπου 600.000 τόνοι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τουρκίας.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι είχε προτείνει την επέκταση των αποστολών. Ο Γκουτέρες, από την πλευρά του, επαίνεσε την επιτυχία της επιχείρησης, αλλά πρόσθεσε: «Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη μέχρι αυτό να μεταφραστεί στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων στον τοπικό φούρνο και στις αγορές τους».