Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 250 σαρκοφάγους και 150 μπρούτζινα αγάλματα κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία αυτή νεκρόπολη στη δυτική όχθη του Νείλου που είναι και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Μεγάλο ενδιαφέρον των μίντια

Σε μια παρουσίαση στη Γκίζα, οι επισκέπτες θαυμάζουν (φωτογραφία επάνω)  μερικά από τα ευρήματα που ανακάλυψαν Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι κατά τη διάρκεια πρόσφατων ανασκαφών στη νεκρόπολη Σακκάρα. Οι θησαυροί της νεκρόπολης περιλαμβάνουν 250 σαρκοφάγους με καλοδιατηρημένες μούμιες. Η Σακκάρα είναι ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος στη νότια όχθη του Νείλου και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Υπερήφανος αρχαιολόγος

Ο Μουσταφά Γουασίρι παρουσιάζει τους θησαυρούς. Ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου αναφέρει ότι μεταξύ τους είναι κι ένα άγαλμα του αρχιτέκτονα Ιμοχοτέπ. Ο πρώτος μεγάλος πρωτομάστορας του Παλαιού Βασιλείου έφερε επανάσταση στην αρχιτεκτονική της αρχαιότητας. Η ανακάλυψη του τάφου του είναι ένας από τους κύριους στόχους της αρχαιολογικής αποστολής στη Σακκάρα.

Θησαυροί μέσα στους θησαυρούς

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν ανέγγιχτο και σφραγισμένο κύλινδρο παπύρου σε μία από τις 250 σαρκοφάγους. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο κύλινδρος που υπολογίζεται ότι έχει μήκος εννέα μέτρα, περιέχει ένα κεφάλαιο από το Βιβλίο των Νεκρών, μια συλλογή από ξόρκια που συνόδευε τους νεκρούς στον κάτω κόσμο.

To Μουσείο είναι έτοιμο

Οι σαρκοφάγοι, τα μπρούτζινα αγάλματα θεών και τα τελετουργικά όργανα πρόκειται να μεταφερθούν στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, το οποίο οι αρχές σχεδιάζουν να εγκαινιάσουν κοντά στις Πυραμίδες της Γκίζας φέτος μετά από επανειλημμένες καθυστερήσεις.

Πολλή δουλειά…

Το νέο εύρημα εντάσσεται σε έναν κατάλογο θεαματικών ανακαλύψεων. Τον Φεβρουάριο του 2021 βρέθηκαν 16 ταφικοί θάλαμοι στα περίχωρα της Αλεξάνδρειας. Τον ίδιο μήνα, ένα ζυθοποιείο 5.000 ετών ανακαλύφθηκε στο Σοχάγκ. Η «Χαμένη Χρυσή Πόλη» κοντά στο Λούξορ ακολούθησε τον Απρίλιο του 2021 και τον Μάρτιο του 2022 παρουσιάστηκαν πέντε περίτεχνα διακοσμημένοι ταφικοί θάλαμοι στη Σακκάρα

Ελπίδες για περισσότερο τουρισμό

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ελπίζει ότι οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων ετών και το νέο μουσείο θα βοηθήσουν στην αναζωογόνηση του τουρισμού. Η πανδημία του κορωνοϊού και ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρέασαν σοβαρά τον οικονομικό αυτό τομέα, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός για την Αίγυπτο.