Πρόσκαιρη αλλά ραγδαία αλλαγή του καιρού αναμένεται την Κυριακή στη χώρα μας με διαφορετικά χαρακτηριστικά και κινδύνους ανά περιοχή, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Συγκεκριμένα το Meteo χτυπά «καμπανάκι» για 14 περιοχές της Ελλάδας, ανάμεσά τους και η Αττική, τονίζοντας πως θα υπάρξει ένα επικίνδυνο μείγμα ζέστης, ξηρής ατμόσφαιρας και ισχυρών ανέμων. Μάλιστα οι ειδικοί του Meteo καλούν τους πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, καθώς θα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια κυρίως ηπειρωτικά τμήματα. Οι καταιγίδες τοπικά κυρίως σε τμήματα της Θεσσαλίας, της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι ισχυρές και είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις έως μεγάλου μεγέθους. Πρόσκαιρη ενίσχυση στα 5-6 Μποφόρ θα παρουσιάσουν οι άνεμοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πτώση θα σημειώσει η θερμοκρασία κυρίως στα ηπειρωτικά. Βελτίωση των καιρικών συνθηκών αναμένεται σταδιακά από τα δυτικά έως τις βραδινές ώρες.

Οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» – Αποφυγή κάθε χρήση φωτιάς

Επικίνδυνες πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένονται κατά τόπους κυρίως σε τμήματα της ανατολικής και νότιας χώρας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, της ξηρής ατμόσφαιρας και των ενισχυμένων ανέμων. Υψηλός/πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών αναμένεται σε τμήματα της Κ. & Α. Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας, Α. Στερεάς, Αττικής, Εύβοιας, Α. Πελοποννήσου, Β. Κρήτης, Ρόδου, Σάμου, Κω, Χίου και Λέσβου. Το meteo συνιστά αποφυγή κάθε χρήσης φωτιάς.

Πού θα φτάσει η θερμοκρασία μέχρι και τους 37 βαθμούς Κελσίου

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 11 έως 26 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 13 έως 34, στην Ήπειρο από 11 έως 25 βαθμούς στη Θεσσαλία από 11 έως 31, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 34 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 14 έως 24 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 11 έως 35-37 βαθμούς και στα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές γενικά διευθύνσεις έως 4 Μποφόρ στο Ιόνιο και έως 5-6 Μποφόρ στο Αιγαίο.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στην Αττική αναμένεται αίθριος γενικά καιρός με παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 4-5 Μποφόρ και στροφή τους σε δυτικούς-βορειοδυτικούς έως 4-5 Μποφόρ κυρίως στα δυτικά του νομού. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 29 βαθμούς, στα βόρεια του νομού η μέγιστη έως 33 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται αρχικά αίθριος καιρός, σταδιακά όμως θα αναπτυχθούν νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα για τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 3-4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 31 βαθμούς.