Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε σχόλιό της αναφέρει ότι η ΕΕ δεν χρειάζεται ένα νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας όπως είχε συμβεί με την κρίση του ευρώ, ώστε να ξεπεραστούν σήμερα οι δυσκολίες που προκαλούνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η εφημερίδα γράφει: «Η έκκληση για νέα πακέτα διάσωσης είναι μια λανθασμένη προσέγγιση. Ένας ακόμα μηχανισμός διάσωσης θα βοηθούσε στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά δεν θα εξάλειφε τα αίτια της συνεχιζόμενης κρίσης όπως την έλλειψη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Με τα χρόνια, η ευρωπαϊκή οικονομική αρχιτεκτονική συμπληρώθηκε από όλο και περισσότερα προγράμματα βοήθειας. Το μήνυμα ήταν πάντα το ίδιο: τα πολλά βοηθούν πολύ. Τα αντίστοιχα κονδύλια, για παράδειγμα για την ασφάλιση της ανεργίας στην ΕΕ ή το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, δεν έχουν καν απορροφηθεί. Και αν μια χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα, ο ESM μπορεί σήμερα να βοηθήσει με φθηνά δάνεια. Εάν η Ευρωζώνη θέλει κάποτε να επιστρέψει στην οικονομική ομαλότητα, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των χρηματοπιστωτικών αγορών. Οι μέρες που οι πολιτικοί  αποφεύγουν τις ευθύνες τους βασιζόμενοι στην ΕΚΤ ή απλώς μεταφέρουν το χρέος σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να τελειώσουν».

Η Ελλάδα θέλει να προστατεύσει τη ναυτιλία της

ελληνική σημαία

Προστασία της ελληνικής ναυτιλίας

Στις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ σχετικά με τις κυρώσεις πετρελαίου εναντίον της Ρωσίας αναφέρεται ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung. H εφημερίδα επισημαίνει πως «Τα σημαντικότερα σημεία διαμάχης είναι οι μεταβατικές περίοδοι για το εμπάργκο πετρελαίου και η απαγόρευση στις ναυτιλιακές εταιρείες της ΕΕ να μεταφέρουν την πρώτη ύλη με δεξαμενόπλοια σε άλλους πελάτες» Και λίγο παρακάτω γράφει και για τη στάση της Ελλάδας … « Η πρόταση είναι αμφιλεγόμενη μεταξύ των πρεσβευτών της ΕΕ. Ο Έλληνας εκπρόσωπος διαμαρτύρεται για τη μεγάλη πίεση που ασκείται στη ναυτιλία της χώρας του και προειδοποιεί ότι για παράδειγμα, Ασιάτες αντίπαλοι θα μπορούσαν να πάρουν τις παραγγελίες και να είναι αυτοί που θα γελάσουν τελευταίοι. Η Αθήνα αντιστάθηκε ήδη στο πέμπτο πακέτο κυρώσεων τον Απρίλιο για τους αυστηρούς κανόνες για τα λιμάνια και τα πλοία. Τότε η Κομισιόν ήθελε να επιβάλει απαγόρευση εισόδου ρωσικών πλοίων, αλλά λόγω της αντίστασης από την Ελλάδα, αυτό περιορίστηκε σε μια απαγόρευση για πλοία που φέρουν ρωσική σημαία. Αυτό μειώνει κατά πολύ τις συνέπειες, επειδή πολλά πλοία που ανήκουν σε Ρώσους φέρουν σημαίες ξένων χωρών».

Το πολυαναμενόμενο τηλεφώνημα Ζελένσκι – Σταϊνμάιερ

Ο Πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ

Ο Πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ

Στην κρίση που περνούν οι γερμανοουκρανικές σχέσεις και στο τηλεφώνημε μεταξύ των Προέδρων των δύο χωρών αναφέρεται σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Μια διπλωματική διαμάχη μεταξύ Βερολίνου και Κιέβου διήρκεσε περισσότερο από τρεις εβδομάδες, γεγονός που σε καιρό ειρήνης θα ήταν σημαντικό βάρος για τις σχέσεις των δυο χωρών. Αλλά τώρα που η Ουκρανία βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία, η διαμάχη μεταξύ των Προέδρων Σταϊνμάιερ και Ζελένσκι ήταν δυο φορές χειρότερη. Οπότε είναι καλό που οι δυο τους σηκώνουν επιτέλους το τηλέφωνο και σύμφωνα με το γραφείο του Προέδρου, ξεκαθαρίστηκαν οι παρανοήσεις. Οι Σταϊνμάιερ και Σολτς προσκλήθηκαν στο Κίεβο. Αυτή ήταν μια κίνηση που περίμενε ιδιαίτερα ο Σολτς… Τι ακριβώς ώθησε τον Ζελένσκι τον Απρίλιο να κηρύξει ανεπιθύμητο τον Πρόεδρο μιας φίλης χώρας δεν έχει γίνει ακόμη αντικείμενο επεξεργασίας. Αυτό θα πάρει χρόνο. Στον πόλεμο υπάρχουν πιο επείγοντα πράγματα».

Μαρία Ρηγούτσου