Ενα πενθήμερο διήρκεσε η συζήτηση στο Κοινοβούλιο για τον προϋπολογισμό του 2022 και τις περισσότερες ημέρες (πλην Σαββάτου) τα έδρανα ήταν άδεια, αλλά με αρκετές αναφορές από υπουργούς και βουλευτές σε οικονομικά θέματα. Κυρίως αναφέρθηκαν στην ενεργειακή κρίση που είχε ως συνέπεια την έξαρση της ακρίβειας με την ανατίμηση πολλών προϊόντων αλλά και υπηρεσιών (όπως για παράδειγμα της ηλεκτρικής ενέργειας). Μάλιστα, αν δεν προχωρούσε ο Αλέξης Τσίπρας στη διαγραφή Κουρουμπλή μετά το αδιανόητο που ξεστόμισε ο τελευταίος για «δολοφόνους» απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ, η συζήτηση δεν θα είχε τόσο ενδιαφέρον. Σίγουρα ο προϋπολογισμός είναι ο υπέρτατος νόμος και η ψήφισή του ενέχει και χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την εκάστοτε κυβέρνηση, γι’ αυτό και αναπτύχθηκαν πολλά θέματα της επικαιρότητας, όπως η διαχείριση της πανδημίας, η επάρκεια των ΜΕΘ και η αντιμετώπιση της ακρίβειας, τα οποία όμως μονοπώλησαν τον διάλογο εις βάρος των αριθμών και των προοπτικών της οικονομίας. Η κυβέρνηση θα επιθυμούσε να γινόταν ένα focus στα νούμερα, αφού όπως υποστηρίζει πρόκειται για έναν αναπτυξιακό προϋπολογισμό με φοροελαφρύνσεις, αύξηση των επενδύσεων, μείωση της ανεργίας κ.ά. Ηταν βεβαίως (σχεδόν την τελευταία στιγμή) και η απόφαση της ΕΚΤ να στηρίξει τα ελληνικά ομόλογα έως το τέλος του 2024 που, αν και αναμενόμενη, καθησύχασε τις αγορές. Η στήλη πάντως που διάβασε τους αριθμούς στον προϋπολογισμό έχει συγκρατήσει το κονδύλι για τις αμυντικές δαπάνες. Από 3,35 δισ. ευρώ το 2020 και 5,4 δισ. ευρώ το 2021, ανεβαίνει το 2022 στα 6,4 δισ. ευρώ, καθώς περιλαμβάνει τις δαπάνες για τις τρεις φρεγάτες (3 δισ. ευρώ), για τα έξι επιπλέον Rafale (1 δισ. ευρώ) και τις τορπίλες για τα «αόρατα» υποβρύχια (112 εκατ. ευρώ).

Αντιπαράθεση με παρελθόν Κουρουμπλή – Σκουρλέτη

Κρατάει χρόνια η «κολόνια» (διάβαζε αντιπαράθεση) Κουρουμπλή και Σκουρλέτη. Σας θυμίζω πως ο δεύτερος την είχε πέσει αγρίως ως γραμματέας του κόμματος στον Κουρουμπλή όταν εκείνος κατά τη διάρκεια της ευρωκοινοβουλευτικής του υποψηφιότητας είχε συναντήσει και φωτογραφηθεί με τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο. Τότε μάλιστα ο Κουρουμπλής είχε κατεβάσει τις φωτογραφίες από τα κοινωνικά δίκτυα όπου εναγκαλιζόταν με τον μητροπολίτη. Τώρα δεν τη γλίτωσε, αν και παντού λέει πως δεν τον νοιάζει…

Στο κάδρο ο καθηγητής από Μαξίμου και… ΣΙΑ

Η φασαρία με αφορμή τη μελέτη Τσιόδρα Λύτρα για τα προβλήματα του ΕΣΥ προξένησε τον αναμενόμενο εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Αρχισαν να ψάχνονται μήπως κάποιος την είχε παραλάβει και δεν την είχε προωθήσει, αλλά δεν φάνηκε να έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Τσιόδρα, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι του ζήτησε τις αναγκαίες εξηγήσεις και ακολούθησε η ανακοίνωση του καθηγητή, με την οποία επιχειρήθηκε να δοθούν διευκρινίσεις. Πάντως, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι υπάρχει μια ενόχληση για τον πρωταγωνιστή της πρώτης φάσης της πανδημικής κρίσης. Παρά το γεγονός ότι η συνεργασία και η επικοινωνία του με τον Πρωθυπουργό παραμένουν συνεχείς, στελέχη του Μαξίμου δεν αποφεύγουν τα σχόλια. Οπως λένε ορισμένοι, ο καθηγητής δείχνει πλέον με κάθε τρόπο πως θέλει να πάρει ασφαλείς αποστάσεις από ό,τι έχει να κάνει με τη διαχείριση της πανδημίας. Αλλοι είναι πιο απαξιωτικοί και σημειώνουν, με αφορμή την επίμαχη έκθεση, ότι «δεν μας λέει και τίποτε που δεν ξέραμε, ούτε και μας προτείνει κάποια λύση». Ποια θα είναι η επόμενη φάση μιας σχέσης που αλλιώς ξεκίνησε και αλλιώς εξελίσσεται;

Πρώτος στη Σόφια μετά τη νέα κυβέρνηση

Την προσεχή Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στη Σόφια. Θα είναι ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που θα μεταβεί στη βουλγαρική πρωτεύουσα μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στη βαλκανική χώρα έπειτα από πολύμηνη πολιτική αβεβαιότητα. Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί τόσο με τον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ όσο και με τον νέο βούλγαρο πρωθυπουργό Κίριλ Πετκόφ. Η Αθήνα κινήθηκε ταχύτατα για την οργάνωση αυτής της επίσκεψης, με αγαστή συνεργασία του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού και της Πρεσβείας μας στη Σόφια. Είναι άλλωστε σαφές ότι η ελληνική πλευρά επιδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον για ομαλές σχέσεις με τη Βουλγαρία για μία σειρά από λόγους. Αυτοί εκτείνονται από την ενέργεια και το Μεταναστευτικό έως τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή και βέβαια την επόμενη μέρα στην ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Η χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ έχει κολλήσει λόγω του βουλγαρικού βέτο και ελπίζεται ότι η νέα κυβέρνηση Πετκόφ θα συνδράμει στην απεμπλοκή της κατάστασης. Ωστόσο, απαιτείται υπομονή για όσους αναμένουν ταχείες εξελίξεις.

Μεγαλώνει ο φράχτης στον Εβρο κατά 26 χλμ.

Την επέκταση του φράχτη στον Εβρο κατά 26 χιλιόμετρα σχεδιάζει η κυβέρνηση. Ηδη το πρώτο βήμα έγινε. Πριν από λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες, στη σύνοδο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος και Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης ζήτησαν επισήμως τη χρηματοδότηση του έργου για την προστασία των συνόρων της χώρας μας που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Η επισκευή-ανακατασκευή του υπάρχοντος τεχνητού εμποδίου (φράχτης) θα γίνει στην περιοχή Καστανέων (Βόρειος Εβρος) και η κατασκευή του νέου φράχτη συνολικού μήκους 26 χλμ. θα γίνει σε επιλεγμένα σημεία στην ευρύτερη περιοχή των Φερών. Ο φράχτης που ήδη υπάρχει καλύπτει 38 χιλιόμετρα και είναι απροσπέλαστος, αλλά ολόκληρη η έκταση των συνόρων μας στον Εβρο είναι περίπου 190 χιλιόμετρα. Υπάρχουν προτάσεις και σκέψεις (φτάνει να υπάρχει χρηματοδότηση) για πλήρη  θωράκιση των συνόρων μας με την Τουρκία. Να σκεφθείτε ότι από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο, όπως λέει ο κ. Θεοδωρικάκος, οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποτρέψει την παράνομη είσοδο 150.000 ατόμων. Δηλαδή 150.000 άτομα ήταν έτοιμα να εισέλθουν στην Ελλάδα από την Τουρκία, 40% περισσότεροι από πέρυσι.

Ελληνες Top Gun

Είναι κάποιες ασκήσεις του ΝΑΤΟ που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους έλληνες πιλότους. Οι Νατοϊκοί ονομάζουν τις ασκήσεις αυτές Top Gun και αρκετές φορές οι έλληνες πιλότοι αναδεικνύονται οι καλύτεροι στο ΝΑΤΟ (best warriors) και βραβεύονται. Μία τέτοια άσκηση έγινε προσφάτως στη βάση του Los Llanos στην Αλμπαθέτε της Ισπανίας και μαζί με τους έλληνες πιλότους εκπαιδεύτηκαν και πιλότοι από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία με μαχητικά Mirage, Tornado, F-18, Eurofighter, Harrier και F-16. Ολοι μαζί εκπαιδεύτηκαν σε προηγμένα επιχειρησιακά προγράμματα αερομαχίας, σε μοντέρνα σενάρια με πολλαπλές απειλές και ολοκλήρωσαν ένα ευρύ φάσμα αποστολών, από έρευνα και διάσωση έως και αεράμυνα. Οι έλληνες πιλότοι, με μακροχρόνια εμπειρία στις αναχαιτίσεις και στις εμπλοκές στο Αιγαίο, έκαναν πολλές φορές στο παρελθόν τους ξένους συναδέλφους τους να μιλούν με θαυμασμό για τις ικανότητές τους.

***

Δεν συνηθίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου να προσφέρει δώρα στους αρχηγούς των κομμάτων που την επισκέπτονται. Εκανε ωστόσο μια εξαίρεση για τον Νίκο Ανδρουλάκη , ο οποίος πέρασε την Παρασκευή για πρώτη φορά την πύλη του Προεδρικού Μεγάρου ως πρόεδρος κόμματος.

Η κυρία Σακελλαροπούλου του δώρισε ένα γούρι, ώστε να έχει καλή τύχη στο νέο πολιτικό και κομματικό ταξίδι που ξεκίνησε. Οχι όμως ένα συνηθισμένο γούρι, ας πούμε ένα ρόδι ή ένα κλειδί. Του δώρισε ένα… πέταλο, βγαλμένο μάλιστα από… τσαρούχι τσολιά της Προεδρικής Φρουράς. Αυτό το πέταλο του τσολιά θα είναι για το 2022 το γούρι της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Προτού επισκεφθεί την Πρόεδρο, ο κ. Ανδρουλάκης επισκέφθηκε μία από τις ΜΕΘ του μεγαλύτερου νοσοκομείου αναφοράς COVID – του «Σωτηρία». Εκεί ενημερώθηκε από την καθηγήτρια Αντωνία Κουτσούκου, η οποία είναι αδελφή του Γιάννη Κουτσούκου, πρώην βουλευτή Ηλείας και υφυπουργού του ΠαΣοΚ. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται μέσα στις ΜΕΘ και οι περισσότεροι είναι ανεμβολίαστοι και έκανε έκκληση για εμβολιασμό.