Aνησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο αρνητών της πανδημίας, οι οποίοι έχουν φτάσει στο σημείο ακόμη και να εισβάλλουν σε νοσοκομεία, προσπαθώντας να παρέμβουν στο έργο των γιατρών και να αποτρέψουν διασωληνώσεις ασθενών.

«Υπάρχουν αυτές οι ομάδες που δεν είναι καθόλου αυθόρμητες. Σε πολλές περιπτώσεις ήταν καθοδηγούμενες μέσω κοινωνικών δικτύων, σε επαφή με συγκεκριμένες ομάδες του ακροδεξιού χώρου», κατήγγειλε ο Πάνος Παπανικολάου, Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Ο ίδιος μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στις εκκλήσεις που έχουν κάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα για προστασία των ίδιων από τους φανατικούς αντιεμβολιαστές, αναφέροντας ότι υπήρξε αδιαφορία από τους αρμόδιους φορείς.

Πότε γίνονται οι επιθέσεις

Όπως είπε,  η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και του υπ. Προστασίας του Πολίτη είχε αδιαφορήσει κατηγορώντας παράλληλα και τις διοικήσεις των νοσοκομείων ότι δεν επιδεικνύουν τη δέουσα προσοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, αυτές οι επιθέσεις συνήθως γίνονται μέσα στη νύχτα.

«Σε μια πτέρυγα με τριάντα ασθενείς και ένα μόνο ιατρό, ανά βάρδια, να τρέχει το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό να μην τους “σκάσει” από έλλειψη οξυγόνου ο ασθενής και να έχουν και αυτά τα περιστατικά όπου ομάδες αρνητών φωνάζουν “ιατροί – δολοφόνοι μη διασωληνώσετε τον άνθρωπο. Δεν υπάρχει κοροναϊός».

Τα περιστατικά

Το πρώτο περιστατικό εφόδου σε νοσοκομείο σημειώθηκε τον περασμένο Μάιο, στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, όταν περίπου 15 άτομα εισέβαλαν διαμαρτυρόμενα για τη διασωλήνωση ηλικιωμένου.

Εκτοτε, τα αντίστοιχα περιστατικά έχουν πληθύνει, καθώς έχουν σημειωθεί στο Θριάσιο, το Αττικό, το Νοσοκομείο Πανανικολάου της Θεσσαλονίκης και αλλού.

Το πιο ενδεικτικό από τα περιστατικά που έχουν καταγγελθεί ήταν αυτό που σημειώθηκε στις 28 Αυγούστου στο Θριάσιο Νοσοκομείο, όπου γύρω στις 9 το βράδυ, περίπου 25 άτομα μπήκαν στο νοσοκομείο. Μια ομάδα τεσσάρων από αυτούς κατάφερε να εισβάλει ακόμα και μέσα στην πνευμονολογική κλινική, παραβιάζοντας κάθε πρωτόκολλο και προπηλακίζοντας το προσωπικό.

Τελικά, το περιστατικό έληξε με την παρέμβαση της αστυνομίας.

Εισαγγελική παρέμβαση

Υπενθυμίζεται ότι η προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τις εφόδους ατόμων σε νοσοκομεία προκειμένου να αποτρέψουν διασωληνώσεις.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας, θα διερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί μεταξύ άλλων οι αξιόποινες πράξεις της διατάραξης λειτουργίας υπηρεσίας, παραβίασης των μέτρων κατά του COVID και βίας κατά υπαλλήλων.