Κατά προτεραιότητα πρέπει να εμβολιάζονται με 3η δόση εμβολίου κατά του κοροναϊού οι ογκολογικοί και ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς επισημαίνει η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (Ε.Ο.Π.Ε.) με αφορμή την πρόσφατη έναρξη χορήγησης αναμνηστικής δόσης εμβολίου. Αντίστοιχα σε προτεραιότητα πρέπει να μπαίνουν για εμβολιασμό και το υγειονομικό προσωπικό που απασχολείται σε μονάδες ευπαθών ογκολογικών και ανοσοκατασταλμένων ασθενών.

Οι ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης και τυχόν εξαιρέσεις για ιατρικούς λόγους πρέπει να συζητώνται με το θεράποντα παθολόγο-ογκολόγο.

Η ΕΟΠΕ, υπογραμμίζοντας ότι ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο είχε τονίσει την προτεραιότητα στον εμβολιασμό των πασχόντων από καρκίνο, τόνισε πως επικαιροποιεί τις οδηγίες της ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και των επιστημονικών δεδομένων.

Συνοπτικά, η ΕΟΠΕ επισημαίνει τα παρακάτω σχετικά με την αναμνηστική 3η δόση:

  • Ο εμβολιασμός με τα διαθέσιμα εγκεκριμένα εμβόλια είναι ασφαλής και αποτελεσματικός στους ασθενείς με συμπαγείς όγκους. Οι επιμέρους ιδιαιτερότητες ως προς το χρονισμό του εμβολιασμού των ογκολογικών ασθενών ανάλογα με το στάδιο της νόσου, τη θεραπεία που λαμβάνουν και τις επιδημιολογικές συνθήκες έχουν ανακοινωθεί επίσης τον Ιανουάριο 2021 και είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Ένωσης, hesmo.gr.
  • Η νόσος COVID-19 αλλά και η μόλυνση από τον ιό προκαλεί καθυστερήσεις στη θεραπεία και παρακολούθηση των ογκολογικών ασθενών, με δυσμενείς συνέπειες στην πορεία της νόσου και την ποιότητα ζωής.
  • Η σύσταση για εμβολιασμό είναι καθολική για τους ασθενείς με συμπαγείς όγκους με τη συνδρομή και καθοδήγηση του θεράποντα παθολόγου – ογκολόγου.
  • Η αναμνηστική δόση χορηγείται ήδη κατά προτεραιότητα σε ογκολογικούς ασθενείς υπό θεραπεία σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες και τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού και μετά από επίσημη τοποθέτηση της Εταιρείας μας τον Αύγουστο 2021. Οι κατηγορίες νοσημάτων και θεραπειών, καθώς και ο χρόνος χορήγησης της αναμνηστικής δόσης ως προς την τρέχουσα θεραπεία είναι κατ’ αναλογία με τις οδηγίες του αρχικού εμβολιασμού (1-2 δόσεις).
  • Η αναμνηστική δόση χορηγείται κατά προτίμηση με mRNA εμβόλια ανεξαρτήτως του σχήματος εμβολιασμού που έχει προηγηθεί (1 ή 2 δόσεις). Το μεσοδιάστημα 6-8 μηνών που αναφέρεται ως βέλτιστο για την 3η δόση, αναφέρεται σε ασθενείς με επαρκή ανοσοποίηση. Στην κατηγορία των ογκολογικών ασθενών, η 3η δόση μπορεί να γίνει ακόμη και έναν μήνα μετά την 2η, ώστε να εξασφαλιστεί η κατάλληλη ανοσία και να υπερκαλυφθεί τυχόν αρνητική επίδραση της όποιας υποκείμενης ανοσοανεπάρκειας.
  • Η αναγκαιότητα καθολικού εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού θεωρείται δεδομένη ως ηθική υποχρέωση έναντι των ασθενών, των οικογενειών, αλλά και των συναδέλφων τους. Ιδιαίτερη σημασία έχει η πράξη αυτή σε περιβάλλοντα εργασίας ευπαθών ομάδων, ανοσοκατεσταλμένων ασθενών και ανεμβολίαστων ανηλίκων. Για τους ίδιους λόγους καθίσταται αναγκαία – τουλάχιστον κατ’ επιλογή – η χορήγηση αναμνηστικής δόσης στον ίδιο πληθυσμό.
  • Η αναμνηστική δόση, στο υγειονομικό προσωπικό μονάδων που νοσηλεύουν ευπαθείς και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, αλλά και σε ογκολογικούς ασθενείς χωρίς ενεργό νόσο ή θεραπεία μειώνει την πιθανότητα επαναμόλυνσης, αλλά και την πιθανότητα συμμετοχής σε αλυσίδες εξάπλωσης και μετάδοσης του ιού στο προσωπικό, οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον, που ανεξαρτήτως βαρύτητας προκαλεί διακοπές στην εύρυθμη παρακολούθηση και αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών.