Μόνο σε μια άρια ξένη, πολιτικά συγγενή, από την Ουκρανία, όπου ανθούν τα υπερεθνικά ναζιστικά τάγματα, θα μπορούσε να εμπιστευθεί την ασφάλειά του ο φυγόδικος και φυγόπονος, «παλικαράς» κατά τ’ άλλα, ναζιστής, ξενόφοβος και ρατσιστής Χρήστος Παππάς. Δεν θα καταδεχόταν οποιαδήποτε άλλη, από την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές, τη Νιγηρία ή την Αίγυπτο… Βρε, κάτι τύποι που μας προέκυψαν σε εκείνα τα χρόνια της αντιμνημονιακής παραζάλης. Ας ελπίσουμε ότι ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει πλέον σε πόσο ιδιοτελή, ευτελισμένα και αναξιόπιστα πρόσωπα θέλησε να εμπιστευθεί τις τύχες του σε εκείνα τα τόσο δύσκολα χρόνια.

Το επώδυνο καλοκαίρι του 2015

Και μια και το ‘φερε η κουβέντα σε εκείνα τα χρόνια, δεν ξεχνάμε και τα «θαύματα» των άλλων, της άλλης πλευράς, που κατάφεραν μέσα στην παραζάλη του «αντιμνημονιακού αγώνα» να πάρουν την εξουσία και να μην ξέρουν τι να την κάνουν. Από τον χειμώνα του 2014 είχαν ζώσει τα φίδια τους περισσότερους. Φαινόταν από τότε ότι τα «παιδιά» της νέας Αριστεράς δεν ήξεραν πού πατούν και πού πηγαίνουν, ζούσαν σε ένα παράλληλο δικό τους παράλογο σύμπαν και νόμιζαν ότι στην πολιτική όλα γίνονται. Σαν κέρδισαν την εξουσία τον Ιανουάριο του 2015 άρχισαν στην κυριολεξία να «παίζουν» με τις τύχες της χώρας και του λαού της. Στις αρχές ακόμη, όταν οι Βρυξέλλες νιώθοντας τη θεσμική απόκλιση των νέων ηγετών της Ελλάδας έκλεισαν τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης, ο τότε πρωθυπουργός απαιτούσε από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να ελευθερώσει τον ELΑ, μην κατανοώντας ότι επρόκειτο για έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης, απόλυτα ελεγχόμενο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τώρα πια, έπειτα από έξι χρόνια, οι εμπλεκόμενοι σε εκείνη την ατυχή για τη χώρα περίοδο βεβαιώνουν ότι η τότε κυβέρνηση σχεδίαζε κανονικά, παρά τις κατά καιρούς αρνήσεις, άλλοτε του Βαρουφάκη και άλλοτε του ίδιου του Τσίπρα, παράλληλο νόμισμα. Το σχέδιο γνωστοποιήθηκε εγκαίρως στην Τράπεζα της Ελλάδος, από λογικές, παρακείμενες στον κ. Τσίπρα, δυνάμεις. Τότε λοιπόν ο Γιάννης Στουρνάρας προειδοποίησε τον Προκόπη Παυλόπουλο να μην υπογράψει σχετικές υπουργικές πράξεις και εκείνος όχι μόνο τον διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί κάτι τέτοιο, αλλά έσπευσε να το μεταδώσει και στα μέσα ενημέρωσης, προς αποτροπή προφανώς των όποιων σχεδίων. Τα υπόλοιπα εκείνου του θλιβερού καλοκαιριού τα ζήσαμε όλοι. Μας έμειναν τα capital controls για κάμποσα χρόνια και όχι μόνο να μας θυμίζουν την ασχετοσύνη των ιθυνόντων της πρώτης φοράς Αριστεράς. Αυτή την ασχετοσύνη και τον παραλογισμό των στελεχών του πληρώνει ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν λέει να ξεκολλήσει, εδώ και δύο χρόνια, από τη δημοσκοπική καχεξία. Κάποτε ωστόσο επιβάλλεται να μιλήσουν κάποιοι από τους πρωταγωνιστές που απέτρεψαν την πλήρη καταστροφή του 2015, όπως οι κ.κ. Σπύρος Σαγιάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης και Γιάννης Δραγασάκης.

Πολεμήστε την ασυλία!

Ενα ενδιαφέρον διαδικτυακό συνέδριο διοργανώνεται στις 12 Ιουλίου από τον ανεξάρτητο μη κυβερνητικό οργανισμό Fight Impunity και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Σε αυτό αναμένεται να συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Θορ Χάλβορσεν και ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ. Στο Fight Impunity, που ιδρύθηκε το 2019 στις Βρυξέλλες, συμμετέχουν και άλλες σημαίνουσες προσωπικότητες, ενώ υπάρχει και ελληνική συμμετοχή: αυτή του πρώην επιτρόπου και υπουργού Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου που φυσικά θα μιλήσει στο διαδικτυακό συνέδριο. Ο σκοπός δεν είναι άλλος από τη συμβολή στη διεθνή προσπάθεια για προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποτελεσματική αντιμετώπιση εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Ανεμος (ηλικιακής) ανανέωσης στον Περισσό

Η ώρα της νεότερης γενιάς στελεχών σήμανε στο ΚΚΕ, όπως προκύπτει από τα νέα καθοδηγητικά όργανα που εξελέγησαν στο 21ο Συνέδριο – τη νέα Κεντρική Επιτροπή και το νέο Πολιτικό Γραφείο, στο οποίο είναι πλέον όλοι οι πρώην γραμματείς της ΚΝΕ από τη διάσπαση του κόμματος το 1991 και μετά: Νίκος Σοφιανός, Γιάννης Πρωτούλης, Θοδωρής Χιώνης και Θέμης Γκιώνης (ο νυν γραμματέας της Νεολαίας του ΚΚΕ, Νίκος Αμπατιέλος, είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής). Στο 13μελές «πολιτμπιρό» υπάρχουν και άλλα στελέχη της γενιάς της κατάρρευσης του «υπαρκτού σοσιαλισμού» και της διάσπασης, όπως η νεοεισελθείσα Θεανώ Καπέτη, αλλά και τα μέλη του οργάνου που διατηρήθηκαν, όπως ο Κύριλλος Παπασταύρου, διευθυντής του «Ριζοσπάστη», και ο Μάκης Παπαδόπουλος, ενώ στο πλάι τους παρέμειναν φυσικά και έμπειρα κομματικά στελέχη της προηγούμενων κομματικών γενεών, όπως ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, ο Κώστας Παρασκευάς και ο Γιώργος Μαρίνος, υπό την ηγεσία του Δημήτρη Κουτσούμπα που, όπως αναμενόταν, επανεκλέχθηκε στο ύπατο κομματικό αξίωμα. Ανεμος (ηλικιακής) ανανέωσης έπνευσε και στην Κεντρική Επιτροπή που έχει 81 μέλη, ενώ η ηλικιακή και κοινωνική σύνθεση των αντιπροσώπων που πήραν μέρος στο συνέδριο ήταν 76,6% άνδρες και 23,4% γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 44 έτη και μέσο όρο κομματικής ηλικίας τα 21 έτη.

Το ταξίδι του Πάπα

Η προοπτική έλευσης του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει μια αναμενόμενη αναστάτωση. Οπως πληροφορούμαι, η Επιτροπή Ελλάδα 2021 ήδη από τον Οκτώβριο του 2020 είχε στείλει επιστολή στο γραφείο του Ποντίφικα απευθύνοντάς του πρόσκληση να είναι ένας από τους βασικούς ομιλητές στο φόρουμ που διοργανώνει με θέμα «Η Ελλάδα το 2040». Αντίστοιχη πρόσκληση έστειλε η Επιτροπή και στον Οικουμενικό Πατριάρχη. Τον Ιανουάριο το Βατικανό απάντησε με μια πολύ ευγενική επιστολή, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο, καθώς προφανώς οι συνθήκες δεν ήταν εκείνη τη στιγμή ώριμες. Η προσδοκία της Επιτροπής αναπτερώθηκε μετά την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Από ό,τι φαίνεται, οι αντιρρήσεις της Εκκλησίας κάμπτονται και ανοίγει η προοπτική επίσκεψης του Πάπα στην Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο. Η ημερομηνία της επίσκεψης δεν έχει καθοριστεί ακόμη, αλλά, όπως πληροφορούμαι, η πρόσκληση στο Βατικανό θα σταλεί τις προσεχείς ημέρες από την Προεδρία της Δημοκρατίας. Εάν πραγματοποιηθεί, θα είναι η δεύτερη επίσημη επίσκεψη Πάπα στη χώρα μας μέσα σε 100 χρόνια. Η προηγούμενη πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαΐου 2001, από τον Πάπα Ιωάννη-Παύλο Β’. Δεκαπέντε χρόνια μετά, τον Μάιο του 2016, ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε, στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης, τον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια της Λέσβου. Η επίσκεψη, που δεν ήταν επίσημη, είχε καθαρά ανθρωπιστικό χαρακτήρα, καθώς ο Πάπας ήθελε να εκφράσει τη συμπαράστασή του στο δράμα των προσφύγων και στην Ελλάδα που υφίστατο τότε μεγάλη πίεση.

Τιμοκατάλογοι με Braille

Ενα ακόμα βήμα προς την αυτονομία και την ισότιμη αντιμετώπιση των ανθρώπων με προβλήματα όρασης πραγματοποιείται χάρη στον Φάρο Τυφλών. Το σωματείο αναλαμβάνει να φτιάξει τιμοκαταλόγους για εστιατόρια και καφέ σε γραφή Braille. Με τον τρόπο αυτόν επιχειρεί να συμβάλει στην εφαρμογή της υπουργικής απόφασης που υποχρεώνει όλα τα καταστήματα μαζικής εστίασης να διαθέτουν τιμοκαταλόγους με κώδικα Braille.

Στις αρχές Ιουνίου του 2002 ένας εξαρτημένος 38χρονος σε παράκρουση ξεκίνησε μια τρελή κούρσα από τα Εξάρχεια στην οδό Αναγνωστοπούλου στο Κολωνάκι, όπου και η κατοικία του τότε πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη. Στο μέσον της διαδρομής αφόπλισε έναν αστυνομικό φρουρό και φθάνοντας έξω από το σπίτι του Σημίτη έριξε μερικούς πυροβολισμούς. Αυτόματα ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων, υπουργοί, κυβερνητικά στελέχη, αλλά και το στενό περιβάλλον του Πρωθυπουργού, ζητούσαν την απομάκρυνση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (φωτογραφία) από την κυβέρνηση. Εκείνος εξήγησε ότι το περιστατικό ήταν επουσιώδες, ελέγχθηκε πάραυτα και ο συλληφθείς δράστης ήταν ασθενής και εν πολλοίς άκακος. Κανείς όμως δεν άκουγε. Οπότε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υπέβαλε την παραίτησή του. Ο Σημίτης είναι αλήθεια πως είχε ενοχληθεί, καθώς τον είχαν επηρεάσει οι Ηρακλείς της εποχής, αλλά δεν έκανε δεκτή την παραίτηση. Και σωστά, καθώς είκοσι μέρες αργότερα έσκασε η βόμβα στα χέρια του Σάββα Ξηρού και άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της 17Ν και να εκτοξεύεται η φήμη του υπουργού. Τηρουμένων των αναλογιών, κάτι αντίστοιχο συνέβη και τώρα. Εκεί που όλοι ξιφουλκούσαν κατά του Χρυσοχοΐδη και απαιτούσαν την καρατόμησή του, άρχισαν οι συλλήψεις, οι εξιχνιάσεις και οι αποκαλύψεις. Και έχει δρόμο ακόμη…