Για «Το Βήμα» και τις μαθητικές του εφημερίδες η πρώτη ημέρα των εφετινών πανελλαδικών εξετάσεων έφερε και μια ωραία έκπληξη, καθώς το δεύτερο κείμενο που επέλεξε η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων για την εξέταση της Νεοελληνικής Γλώσσας αποτελούσε ρεπορτάζ της εφημερίδας που δημοσιεύθηκε στις 23 Μαΐου και παρουσίαζε τις απόψεις των μαθητών και μαθητριών του 1ου Λυκείου Χανίων για το μέλλον τους. Οι ίδιοι μαθητές και μαθήτριες είχαν φτιάξει και τη μαθητική εφημερίδα των «Χανίων» που κυκλοφόρησε τρεις εβδομάδες νωρίτερα, στις 9 Μαΐου.

Οι νέοι της όμορφης πόλης της Κρήτης έτσι (που άλλωστε διαγωνίζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις και οι ίδιοι), κατηύθυναν με τις σκέψεις τους μέσω των σελίδων του «Βήματος» και όλους τους υπόλοιπους νέους της χώρας μας, που διαγωνίζονται φέτος για μια θέση στα ανώτατα ιδρύματα. Και βέβαια θύμισαν για άλλη μια φορά τη δύναμη που έχουν οι απόψεις, οι προβληματισμοί και οι αγωνίες της «νέας γενιάς» των Ελλήνων.

Το «κλειδί» στη Φυσική

Κατά τα άλλα, οι πρώτες τρεις ημέρες των πανελλαδικών εξετάσεων φαίνεται ότι έδωσαν εφέτος και μια άλλη εικόνα: την προσπάθεια των μελών της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων να φέρουν τα θέματα ένα επίπεδο πιο κάτω σε βαθμό δυσκολίας από τα αντίστοιχα περυσινά, ώστε να μη γίνει πιο… αιχμηρή από ό,τι αναμένεται η πρώτη εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για τα ΑΕΙ. Ετσι, έως τώρα, βατά και πιο εύκολα από πέρυσι είναι τα ερωτήματα των πανελλαδικών. Πάντως, παρότι εφέτος δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη βάσεων, η Βιολογία, που είναι κρίσιμο μάθημα για τις περιζήτητες Ιατρικές Σχολές, υπήρξε πιο εύκολη από την αντίστοιχη περυσινή εξέταση, άρα και αναμένεται να συγκεντρώσει υψηλότερες βαθμολογίες.

Γενικά όμως στα μαθήματα των θετικών κατευθύνσεων φαίνεται ότι θα κριθούν και φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις, τουλάχιστον όσον αφορά τις εντυπώσεις από τα πρώτα στοιχεία που θα δώσουν τα βαθμολογικά κέντρα. Τα προηγούμενα έτη τα Μαθηματικά αλλά και η Φυσική ήταν τα δυο μαθήματα που ήταν απαιτητικά στην εξέτασή τους, οπότε και αναμένονταν με αγωνία.

Συνολικά τα θέματα των Μαθηματικών, της Βιολογίας και των Αρχαίων Ελληνικών στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι τη δεύτερη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων αποτέλεσαν θέματα χωρίς λάθη ή «παγίδες», και διαβαθμισμένης δυσκολίας. Θέματα δηλαδή που είχαν επιλεγεί προσεκτικά για να δώσουν εύκολα τους βαθμούς γύρω από το 15 και να ξεχωρίσουν τις υψηλότερες βαθμολογίες. Ο,τι δηλαδή θα έπρεπε κάθε χρόνο να κάνει ένα λογικό και εύρωστο εξεταστικό σύστημα.

Οι απόφοιτοι μένουν Ελλάδα και κάνουν δικές τους επιχειρήσεις

Τα πανεπιστήμια προετοιμάζονται για την επιλογή των νέων πρωτοετών φοιτητών τους, ελπίζοντας σε μια νέα ακαδημαϊκή χρονιά χωρίς στρεβλώσεις. Πολλά εξ αυτών δε, με έτοιμες τις ακαδημαϊκές «φαρέτρες» τους.

Οπως δείχνει μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που εκδόθηκε τις προηγούμενες ημέρες, το Ιδρυμα αποτελεί το πρώτο στην Ελλάδα όσον αφορά την απορροφητικότητα των υποψηφίων του, και αυτό φαίνεται στην τρίτη έρευνα που θα παρουσιάσει σύντομα και επίσημα μετά τις δύο προηγούμενες, που έγιναν το 2012 και το 2018. Οπως προκύπτει από αυτήν:

 • Στο σύνολο των αποφοίτων του, το 36% αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του με στόχο την αύξηση των προσόντων του.
 • Οκτώ στους δέκα αποφοίτους του που συνέχισαν τις σπουδές τους επέλεξαν άμεσα Μεταπτυχιακά Προγράμματα σπουδών και το 65,5% παρέμεινε στην Ελλάδα. Εξι στους δέκα αποφοίτους δε επέλεξαν το ίδιο το ΟΠΑ για τις μεταπτυχιακές τους σπουδές.
 • Συνολικά, σχεδόν επτά στους δέκα επιλέγουν μεταπτυχιακές σπουδές με άμεση συνάφεια με τις προπτυχιακές σπουδές τους.
 • Στο σύνολο των αποφοίτων, επτά στους δέκα αποφοίτους ήδη εργάζονται. Η συντριπτική πλειοψηφία των αποφοίτων Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που εργάζονται είναι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης. Μόλις έξι στους εκατό αποφοίτους απασχολούνται σε επιχείρηση δικής τους ιδιοκτησίας.
 • Πολλοί από τους αποφοίτους του Πανεπιστημίου όμως προχωρούν άμεσα στη δημιουργία δικής τους επιχείρησης με βάση τα επιστημονικά εφόδια που έλαβαν. Από τους αποφοίτους που δημιούργησαν δική τους επιχείρηση, ένας στους δύο το έκανε εντός ενός έτους από την αποφοίτησή του και από αυτές τις επιχειρήσεις εννέα στις δέκα παραμένουν ενεργές.
 • Σχεδόν έξι στους δέκα εργάζονται σε απόλυτα συναφές και συναφές αντικείμενο.
 • Εννέα στους δέκα αποφοίτους εργάζονται στην Ελλάδα.
 • Η απορρόφηση των αποφοίτων μετά από έξι, δώδεκα και είκοσι τέσσερις μήνες διαμορφώθηκε σε 46,1%, 55,1% και 68,9% αντίστοιχα.
 •  Το 33,1% των αποφοίτων δήλωσε ότι λαμβάνοντας υπόψη τη θέση εργασίας που κατείχε την ημέρα της αποφοίτησής του μέχρι σήμερα, άλλαξε μία με δύο θέσεις εργασίας και το 42,6% ότι παραμένει στην ίδια.
 • Οσον αφορά το ύψος των μηνιαίων αποδοχών τους, η πλειοψηφία (53%) δηλώνει απολαβές από 500 ως 900€, ενώ πολύ μικρό ποσοστό δηλώνει αποδοχές υψηλότερες των 1.501€.
 • Το μεγαλύτερο ποσοστό των αποφοίτων δηλώνει πολύ και πάρα πολύ ευχαριστημένο από την παρούσα θέση εργασίας του.
  Πώς βρήκαν άμεσα εργασία; Οπως αναφέρουν οι ερωτηθέντες το Διαδίκτυο και οι προσωπικές γνωριμίες κατέχουν την 1η θέση.

Οσον αφορά το κατά πόσο οι σπουδές τους βοήθησαν στην επαγγελματική και ακαδημαϊκή ζωή, το 61,8% δηλώνει ότι έλαβε τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες κατά τη διάρκεια των σπουδών του, ως προς την αγορά εργασίας. Η πλειοψηφία των αποφοίτων (75,7%) δηλώνει ικανοποιημένη από τα μαθήματα.

Το 69,2% των αποφοίτων δηλώνει ικανοποιημένο από το διδακτικό προσωπικό.

Σημαντική δυσαρέσκεια καταγράφεται όμως για τις υποδομές του ΟΠΑ από τους αποφοίτους του.