Αιφνιδιάζοντας τους επιστήμονες με την ορμητική αύξηση των κρουσμάτων σε πάνω από 3.200 κρούσματα σε λίγα μόλις 24ωρα, το τρίτο κύμα της πανδημίας προκαλεί πλέον συνθήκες τοξικής ασφυξίας.

Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ λαμβάνουν εντολές και μεταφέρουν ακόμη και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια από παιδιά μέχρι ηλικιωμένους που έχουν μολυνθεί από τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, αφού οι «παραδοσιακές» μονάδες Υγείας, κυρίως στην Αττική, έχουν λυγίσει από την σφοδρότητα της νόσου.

Ο Μάρτιος αποδεικνύεται πιο τρομακτικός ήδη από το πρώτο του δεκαήμερο καθώς ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός ασθενών που διακομίζονται στα νοσοκομεία δεν αφήνει κανένα περιθώριο πρόωρης αισιοδοξίας. Είναι λιγότεροι οι συγγενείς που περιμένουν τον δικό τους άνθρωπο να λάβει εξιτήριο από εκείνους που «στριμώχνονται» εναγωνίως απ’ έξω να μάθουν νέα για τους δικούς τους που διασωληνώνονται.

Εκρηκτικό κοκτέιλ

Και αυτός ο αριθμός μεγαλώνει καθημερινά, έφτασε την Τρίτη τους 484, και ώρα με την ώρα αναδιαμορφώνεται ανάλογα με τις επιταγές των παραλλαγμένων στελεχών. Είναι ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που αποδεκατίζει τις ελπίδες στους διαδρόμους με τα εγκατεσπαρμένα ράντζα, στους διαδρόμους που πριν λίγο καιρό οδηγούσαν σε κλινικές για την ίαση άλλων ασθενειών αλλά που επιτάχτηκαν εσπευσμένα για να σώσουν τις ζωές των θυμάτων του κοροναϊού.

Οι επιστήμονες από τα δεδομένα που ανιχνεύουν είτε μέσα από λύματα είτε από τη δυναμική της μολυσματικότητας μέσω του πολλαπλασιασμού των μεταλλάξεων διαβλέπουν πως η πανδημία οδεύει με ταχύ ρυθμό προς μία κορύφωση που ναι μεν μπορεί να τοποθετείται χρονικά στα τέλη του μήνα αλλά είναι άδηλο το πόσα κρούσματα θα κληροδοτήσει.

Και ενώ τα ύστατα καταφύγια ανάνηψης δοκιμάζονται σαν σε καιρό πολέμου, οι επιπτώσεις που διακτινώνονται σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας διαβρώνουν τους δομικούς λίθους της οικονομίας σε τέτοιο βαθμό ώστε και αυτό το οικοδόμημα να κοντεύει να καταβυθιστεί.

Σηκώνονται ρολά

Η πίεση είναι τέτοια που αρκετοί επιστήμονες και υπουργοί που απηχούν τις προσδοκίες και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης προετοιμάζονται για το άνοιγμα οικονομικών δραστηριοτήτων προς τα τέλη του μήνα, ελπίζοντας πως από τις 22 του μήνα και μετά κάτι θα έχει αλλάξει δραματικά προς το καλύτερο.

Κοροναϊός: Nέο παράξενο σύμπτωμα σε κρούσμα – Είχε στύση για τρεις ώρες

Προαναγγέλλουν μάλιστα και το άνοιγμα του τουρισμού από τα μέσα Μαΐου χωρίς όμως να μπορέσει κανείς να συνυπογράψει ότι ένα τέτοιο άνοιγμα δεν θα ανοίξει όπως πέρυσι μία νέα κερκόπορτα. Η Ελλάδα φιλοδοξεί, εφόσον το επιτρέψουν τα υγειονομικά δεδομένα, να ανοίξει τις τουριστικές πύλες μέχρι τις 14 Μαϊου, όπως είπε ο Ελληνας υπουργός. Μέχρι τότε, εξήγησε ο Χ. Θεοχάρης, θα εξεταστεί το πιλοτικό άνοιγμα, κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές Απριλίου, με χώρες της ΕΕ, αλλά και χώρες οι οποίες έχουν προχωρήσει με τον εμβολιασμό, όπως το Ισραήλ. Ο κ. Θεοχάρης τόνισε, ότι όλα αυτά τα σχέδια θα έλθουν εις πέρας σεβόμενοι τις συνθήκες της πανδημίας.

Ρεκόρ εισαγωγών

Τις τελευταίες ώρες στην Αττική, έγιναν 390 εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία όλης της χώρας ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 382 ασθενείς. Η Αττική έχει τη «μαύρη» πρωτιά στην κατανομή των κρουσμάτων, συγκεντρώνοντας και πάλι τα μισά κρούσματα της χώρας. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη, η οποία εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο».

Συγκεκριμένα, στην Αττική καταγράφονται 1.572 κρούσματα, ενώ ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 395 μολύνσεις. Άσχημα είναι τα νέα και από την Αχαΐα στην οποία καταγράφτηκαν 149 κρούσματα. Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων εντοπίζεται και στη Λάρισα, με 102 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού.

Το βρετανικό στέλεχος είναι υπεύθυνο για το 90% των κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο, ενώ την τελευταία εβδομάδα κρατούν σε αυξημένη εγρήγορση τους επιστήμονες και τα δύο τουλάχιστον νέα κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης που εντοπίστηκε σε νοσηλευόμενους στην Αττική.

Αργή αποκλιμάκωση

Από εδώ και πέρα, τόσο το προγνωστικό μοντέλο του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, όσο και του καθηγητή Πνευμονολογίας της Ιατρικής Κρήτης Νίκου Τζανάκη, προβλέπουν την κορύφωση μετά τις 20 Μαρτίου, σταθεροποίηση των κρουσμάτων σε ημερήσιο κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών πάνω από τις 2.000 περιστατικά γύρω στις 25 Μαρτίου και πολύ αργή αποκλιμάκωση στη συνέχεια. Οι παράμετροι που λαμβάνονται υπόψιν για τα αποτελέσματα αυτά, προϋποθέτουν απόδοση των μέτρων τουλάχιστον κατά 30%, συνέχιση των εμβολιασμών με τους τρέχοντες ρυθμούς, επικράτηση του βρετανικού στελέχους στην Αττική κατά 80% και διατήρηση των μέσων θερμοκρασιών της εποχής.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και αντιπρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκο Τζανάκη μέχρι τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου, οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 620.

«Αν τώρα δεν είχαμε λάβει αυτά τα μέτρα και δεν είχαν αυξηθεί οι κλίνες, θα είχε καταρρεύσει το ΕΣΥ στην Αττική. Νομίζω ότι αυτό έχει αποφευχθεί και οριακά μπορεί να ανταπεξέλθει», δήλωσε.

Παρόλα αυτά, ο ίδιος τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της αγοράς στις 22 Μαρτίου τονίζοντας ότι «θα θέλαμε τα κρούσματα να είναι κάτω από 2.000, αλλά αν το φαινόμενο αρχίσει να είναι σε αποκλιμάκωση, μπορούμε να ανοίξουμε με πολλή προσοχή. Άλλωστε, το ίδιο κάναμε και τον Δεκέμβριο».

Κορύφωση

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην κορύφωση και από το Σαββατοκύριακο θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια αργή, αλλά ουσιαστική αποκλιμάκωση. «Ωστόσο, περιμένουμε ότι η κορύφωση των αναγκών σε κλίνες ΜΕΘ θα είναι γύρω στις 24-26 Μαρτίου, η οποία προφανώς θα οφείλεται στα μεταλλαγμένα στελέχη».

Πρώτα να ανοίξουν τα μαγαζιά 

Σημείωσε ωστόσο ότι η αγορά μπορεί να επαναλειτουργήσει από τις 22 Μαρτίου, εκφράζοντας την άποψη ότι θα πρέπει να πρώτα να ανοίξουν τα μαγαζιά και μια εβδομάδα αργότερα να λειτουργήσει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μάλιστα, εξηγώντας γιατί πρέπει το άνοιγμα των σχολείων να ξεκινήσει από τα γυμνάσια και τα λύκεια, ανέφερε ότι «τότε θα βρισκόμαστε ακόμα σε σημαντικό βαθμό διασποράς στην κοινότητα των στελεχών του ιού με αποτέλεσμα τα δημοτικά να παίζουν αυτόν τον πολλαπλασιαστικό ρόλο. Καλύτερα να περιμένουμε λίγο» προσθέτοντας ότι τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να κινηθούν μόνα τους και να τηρήσουν καλύτερα τα μέτρα προστασίας.

Το λιανεμπόριο και η άρση του lockdown

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε σήμερα πως στις 22 ή το αργότερο 29 Μαρτίου, αναμένεται να ανοίξει πλήρως το λιανικό εμπόριο.

Μιλώντας στο ραδιόφωνα «Παραπολιτικά», ο υπουργός ξεκαθάρισε πως το άνοιγμα δεν θα γίνει με τη μέθοδο του click away όπως γνωρίζαμε μέχρι τώρα, αλλά θα κάνει πρεμιέρα μόνο το SMS στο 13032 που θα επιτρέπει την παρουσία των καταναλωτών στα καταστήματα έως τρεις ώρες.

Για το πως θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε πως θα ανοίξει κανονικά, δηλαδή με παρουσία μέσα στο κατάστημα και όχι με click away αλλά με αποστολή SMS που θα θέτει περιορισμό στον χρόνο που θα μπορεί κάποιος να κάνει τις αγορές του.

Υπενθυμίζεται ότι για τον λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί ο νέος πενταψήφιος το 13032 που σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί θα δέχεται μόνο ένα μήνυμα την ημέρα.

Το SMS στο 13032 θα έχει την εξής μορφή:

Μετακίνηση, ονοματεπώνυμο, εμπορικό κέντρο
Η απάντηση που θα δίνεται στους καταναλωτές είναι η εξής:

Μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα

Μέσω του μηνύματος οι πολίτες θα λαμβάνουν επιβεβαίωση για να μεταβούν για τα ψώνια τους, μία επιβεβαίωση η οποία θα διαρκεί τρεις ώρες και θα εκδίδεται μόνο μία φορά την ημέρα, αφού σε απόπειρα εκ νέου αποστολής SMS από τον πολίτη, αυτός θα λαμβάνει απάντηση πως μπορεί να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία μόνο μία φορά την ημέρα.

Οι περιορισμοί, βέβαια, για το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν θα περιορίζονται μόνο στον χρονικό περιορισμό αλλά και στα άτομα που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος – βάσει του γνωστού κανόνα 1 άτομο ανά 25 τ.μ. – και την υποχρεωτική χρήση μάσκας.