Η Τουρκία επιμένει να επιδιώκει να αποσπάσει την προσοχή από όσα η ίδια προκάλεσε με την παραβατική της συμπεριφορά εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος το καλοκαίρι του 2020 στην Ανατολική Μεσόγειο επισημαίνει σε επιστολή της με ημερομηνία 16 Φεβρουαρίου προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ η Ελληνίδα Μόνιμη Αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη πρέσβης Μαρία Θεοφίλη.

Η επιστολή της κυρίας Θεοφίλη απαντά σε προηγούμενη επιστολή, με ημερομηνία 14 Οκτωβρίου 2020, που είχε αποστείλει ο τούρκος ομόλογός της Φεριντούν Σινιρλίογλου με την οποία ουσιαστικά εγκαλούσε τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για όσα είχε πει στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών παρουσιάζοντας την τουρκική συμπεριφορά εναντίον της χώρας μας.

Η ελληνική επιστολή επαναλαμβάνει για ακόμη μία φορά την ξεκάθαρη έκνομη σύναψη του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Τρίπολης και Άγκυρας του Νοεμβρίου 2019 για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, με το οποίο αγνοούνται πλήρως τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα υπογραμμίζει ότι ήταν έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Τουρκία στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών ήδη από τον Αύγουστο του 2020, αλλά η Άγκυρα χρησιμοποίησε ως δικαιολογία την υπογραφή της καθ’ όλα νόμιμης συμφωνίας οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) Ελλάδος – Αιγύπτου για να αποχωρήσει από τα συμφωνηθέντα.

Απάντηση στα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών

Επιπλέον, η Ελληνίδα Μόνιμη Αντιπρόσωπος απαντά ευθέως στις τουρκικές αιτιάσεις περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, αναφερόμενη στις προβλέψεις των Συνθηκών της Λωζάνης και των Παρισίων, σημειώνοντας ότι η τουρκική στάση αντιβαίνει στην οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης για διάλογο, όπως επίσης και η επίκληση του casus belli για την επέκταση των χωρικών υδάτων.

Παράλληλα, χαρακτηρίζεται ως υποκριτική η τουρκική θέση περί της αποδοχής από την Ελλάδα της υποχρεωτικής δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (σσ. ο κ. Σινιρλίογλου είχε αναφερθεί στην επιστολή του στις επιφυλάξεις που έχει διατυπώσει η Ελλάδα), από τη στιγμή μάλιστα που η Τουρκία ούτε έχει αποδεχθεί τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου ούτε είναι μέρος της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.