Έναν ισχυρό φίλο και σύμμαχο στον Λευκό Οίκο φαίνεται πως απέκτησε η χώρα μας, καθώς ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει φιλέλληνας πολλές φορές στο παρελθόν.

Έπειτα από τέσσερις ημέρες γεμάτες σασπένς, ο Δημοκρατικός υποψήφιος και πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα αναδείχθηκε νικητής με τουλάχιστον 273 μεγάλους εκλέκτορες, χάρη σε μια επιτυχία στην πολιτεία – κλειδί της Πενσυλβάνια, ενώ έβαψε στα «μπλε» και τη Νεβάδα.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, πρόκειται για μια νίκη που αποτελεί μια ιστορική στροφή για την Αμερική και όλο τον κόσμο, έπειτα από τέσσερα χρόνια ρήξεων υπό τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο. Με τη νίκη Μπάιντεν, η χώρα μας μπορεί να προσβλέπει και σε μια στροφή στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και σε μια νέα αντιμετώπιση στα ελληνοτουρκικά.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει αυτοαποκαλεστεί «Έλληνας» πολλές φορές και τo 2012, ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, κατά την διάρκεια εκδήλωσης για την 25η Μαρτίου είχε δηλώσει ότι είναι «επίτιμος Έλληνας».

Πέρα όμως από την εκτίμησή του προς την Ελλάδα, είναι σημαντικό ότι ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει κάνει πρόσφατα δηλώσεις στήριξης προς τη χώρα μας για το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων.

«Είμαι ο Τζο Μπαϊντενόπουλος»

Το 2011 είχε δηλώσει σε ελληνική αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ ως Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ:

“΄Εχω έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα και αισθάνομαι Ελληνας”,ενώ το 2012 στην προεκλογική περίοδο μπήκε στην καφετέρια “Μόκα Καφέ” στο Οχάϊο πλησιάζει μια παρέα που μιλούσαν ελληνικά και τους είπε:

«Γεια σας. Είμαι ο Τζο Μπαϊντενόπουλος».

Ένας της παρέας που νόμισε πως επρόκειτο για φάρσα απάντησε λέγοντας: «Χαίρω πολύ, κι εγώ είμαι ο Πωλ Νιούμαν».

Όλοι γέλασαν κι αμέσως μετά ο Τζο Μπάιντεν πρόσθεσε δείχνοντας τον ιδιοκτήτη του καφέ: «Ρωτήστε τον Γιώργο και θα σας πει ποιος είναι ο πιο φιλέλληνας Ιρλανδικής καταγωγής Αμερικανός», εννοώντας φυσικά τον εαυτό του.

Το όραμα Μπάιντεν για τους Έλληνες των ΗΠΑ και τις σχέσεις των δύο χωρών

Τον Οκτώβριο, το επιτελείο Μπάιντεν εξέδωσε μια ανακοίνωση με τα σχέδια της καμπάνιας για τους Έλληνες της Αμερικής και τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ σε περίπτωση που ο Δημοκρατικός υποψήφιος εκλεγεί (όπως και έγινε).

«Κατά τα πολλά χρόνια του δημόσιου βίου του, ο Τζο Μπάιντεν έχει μακρά ενασχόληση με τα θέματα των Ελληνοαμερικανών και υποστηρίζει την ενδυνάμωση της σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδας. Έχει συνεργαστεί προσωπικά με Έλληνες ηγέτες για πολλές δεκαετίες για να δυναμώσει τη συμμαχία. Ως πρόεδρος, ο Τζο Μπάιντεν δεσμεύεται για διάλογο τόσο με τους ηγέτες της Ελληνοαμερικάνικης κοινότητας όσο και με την ηγεσία της Ελλάδας», σημειώνεται.

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι ο Μπάιντεν ζήτησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ να στηρίξει την Ελλάδα κατά την οικονομική κρίση, ότι υποστηρίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς και τη στήριξή του στη χώρα μας στο θέμα των ελληνοτουρκικών.

Οι θέσεις του για τα ελληνοτουρκικά

Δεκαοκτώ ημέρες πριν από τις εκλογές ο Μπάιντεν έκανε ένα αξιοσημείωτο άνοιγμα στην Ελλάδα λέγοντας ότι εφόσον εκλεγεί «θα κάνει λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου από πλευρά της Τουρκία η οποία παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας και χρησιμοποιεί απειλές.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος συμπλήρωσε ακόμα ότι ζήτησε από την κυβέρνηση Τραμπ να πιέσει την Τουρκία έτσι ώστε να αποφεύγονται εντάσεις και προκλητικές ενέργειες στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το 2014 έγινε ο πρώτος Αμερικανός αντιπρόεδρος που επισκέφθηκε την Κύπρο.

Οι επιτελείς του Μπάιντεν συμπλήρωναν με νόημα ότι ο άλλοτε αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα έχει αντιταχθεί στην τουρκική κατοχή μέρους της Κύπρου και έχει υποστηρίξει λύση του κυπριακού στην κατεύθυνση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Τέλος, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αντιτεθεί στη μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί και έχει καλέσει την Τουρκία να επιτρέψει την εκ νέου λειτουργία της θεολογικής σχολής της Χάλκης.

Σύμβουλος στρατηγικής για Μπάιντεν: Ο Μπάιντεν έχει προσωπική σχέση με την ελληνοαμερικανική κοινότητα

Σημαντικές αλλαγές όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναμένεται φέρει η νίκη του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές.

Αυτό είχε επισημάνει προ ημερών ο σύμβουλος στρατηγικής, Μάικ Μάνατος, ο οποίος μεταξύ είχε τονίσει πως «ο Μπάιντεν μπορεί να κάνει τη διαφορά».

Ειδικότερα, μιλώντας προ ημερών στον ΣΚΑΙ, ο κ. Μάνατος είχε τονίσει ότι με προεδρία Μπάιντεν «θα δούμε σημαντικές αλλαγές για μια σειρά από λόγους. Ο πρώτος είναι ότι ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν έχει μια προσωπική σχέση με την ελληνοαμερικανική κοινότητα σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του».

Όταν εξελέγη για πρώτη φορά στην αμερικανική Γερουσία, εξήγησε ο ομογενής, στην άλλη μεριά του διαδρόμου ήταν ο Άντριου Μάνατος, ο πατέρας μου. Στις πρώτες του εκλογές, στο Ντελάγουερ, οι Ελληνοαμερικανοί τον γνώρισαν, συνεπώς δεν έχει μόνο προσωπική σχέση με την ελληνοαμερικανική κοινότητα, αλλά έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του για θέματα που είναι σημαντικά για την Ελλάδα, τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, είπε.

«Όταν ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, έφερε τον Ερντογάν στην Επιτροπή και του είπε ότι, μέχρι να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Κύπρο, η σχέση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ θα είναι όσο δύσκολη γίνεται. Όταν ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ήταν ο μόνος εν ενεργεία αντιπρόεδρος που επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και μάλιστα δύο φορές. Αναφέρεται στον Οικουμενικό Πατριάρχη ως έναν από τους λίγους ανθρώπους που έχει γνωρίσει τόσο κοντά στον Θεό. Ως προς την Κύπρο, την επισκέφθηκε ως αντιπρόεδρος και προσπάθησε να βρεθεί λύση στο Κυπριακό. Έχει εμπλακεί προσωπικά σε όλα αυτά τα ζητήματα. Συνεπώς, το να έχεις κάποιον σαν αυτόν ως πρόεδρος των ΗΠΑ, να ασχολείται με αυτά τα θέματα, μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά» δήλωσε.