Στην πιο κρίσιμη φάση της μάχης ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού εισέρχεται η χώρα μας, λίγες μέρες πριν το Πάσχα, και  ενώ αυξάνονται οι νεκροί και τα κρούσματα της φονικής πανδημίας.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, που δόθηκε στη δημοσιότητα την  Πέμπτη, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα, ανέρχονται πλέον σε 1.544 και οι νεκροί σε 53.

Μεταξύ των κρουσμάτων υπολογίζονται 27 νέα περιστατικά στον γενικό πληθυσμό, καθώς και άλλα 23 στη δομή της Ριτσώνας, που είναι ήδη σε καραντίνα. Επίσης, σε 119 ανέρχονται τα θετικά κρούσματα που εντοπίστηκαν στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Την ίδια στιγμή, 91 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), εκ των οποίων οι 16 είναι γυναίκες.

Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 65 έτη. Περισσότεροι από τους μισούς (75%) έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι άνω των 70 ετών. Παράλληλα, 9 ασθενείς έχουν εξέλθει από ΜΕΘ.

Μέχρι στιγμής, η χώρα μας βρίσκεται εντός της καμπύλης, δηλαδή η νόσος επεκτείνεται αλλά με τέτοιο ρυθμό που επιτρέπει στα νοσοκομεία και το δημόσιο σύστημα υγείας να ανταποκρίνονται.

Ενθαρρυντικά είναι δε, τα στοιχεία ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά αριθμό νεκρών και κρουσμάτων από τον κορωνοϊό, δείγμα ότι οι θυσίες των ελλήνων πολιτών έχουν πιάσει τόπο. Ειδικότερα, στην αναλογία ασθενών και πληθυσμού κάθε χώρας, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις με μόλις 116 ασθενείς ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους.

«Αναγκαία τα μέτρα»

Παρόλα αυτά δεν επιτρέπεται εφησυχασμός, όπως σημείωσε και ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, επαναλαμβάνοντας πόσο αναγκαία είναι τα μέτρα που έλαβε η χώρα: «αν αφήναμε τον κορωνοϊό να τρέξει θα μας είχε διαλύσει», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερθείς στην πορεία του κοροναϊού σε διεθνές επίπεδο, ο κ. Τσιόδρας δήλωσε ότι παρά τη σοβαρή κατάσταση, χάρη στα μέτρα που έχουν ληφθεί, «φαίνεται ότι αρχίζει να επιβραδύνεται ο αριθμός των κρουσμάτων και των νεκρών».

Για τους θανάτους νέων ατόμων και παιδιών

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε,  στους θανάτους που καταγράφονται σε παιδιά και νέα άτομα.

«Τα παιδιά μας πρέπει να αισθανθούν ήρεμα» τόνισε ο κ. Τσιόδρας

Πρόσθεσε ότι η ασθένεια εξαιρετικά σπάνια εκδηλώνεται σε βαριά μορφή. «Τα παιδιά πρέπει να ενημερώνονται όπως αρμόζει στην ηλικία τους» σημείωσε.

Παρόλα αυτά, ο ειδικός τόνισε ότι «κανείς δεν είναι άνοσος». Ευτυχώς, «τα πολύ νεαρά θύματα είναι λίγα» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι τα ποσοστά αυξάνουν μετά τα 50 έτη.

Θετικά νέα στη μάχη με τον Κορωνοϊό στη δυτική Ελλάδα

Ομαλά εξελίσσεται η πορεία της πανδημίας στην Αχαΐα, με τα νέα από το νοσοκομείο του Ρίου να είναι θετικά.

Ειδικότερα, τρεις ασθενείς αναμένεται να λάβουν εξιτήριο σήμερα, Παρασκευή, ενώ δύο άτομα που νοσηλεύονταν σε θάλαμο αρνητικής πίεσης μεταφέρθηκαν σε απλά δωμάτια νοσηλείας, καθώς οι κατάστασή τους βελτιώθηκε αρκετά.

Παράλληλα, θετικά είναι τα νέα για το βρέφος 28 ημερών που μεταφέρθηκε στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο με συμπτώματα κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων που υποβλήθηκε ήταν αρνητικό στο νέο ιό και είχε μόνο ίωση.

Ωστόσο, τη δική του μάχη δίνει για τρίτη ημέρα ο 41χρονος που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου του Ρίου.

Κρούσμα στη Μύκονο και αναστολή οικοδομικών εργασιών

Στη Μύκονο, στο μεταξύ, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, αποφασίστηκε αναστολή των οικοδομικών εργασιών για 14 ημέρες. Το μέτρο κρίθηκε σκόπιμο μετά το εντοπισμό κρούσματος στο νησί, μια 69χρονη, η οποία βρέθηκε θετική στον ιό.

«Συστήνουμε στους κατοίκους να μένουν στο σπίτι. Επιφυλασσόμαστε για περισσότερα μέτρα» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Κιλκίς: Θετική στον ιό 29χρονη πρόσφυγας που μόλις γέννησε

Στο Κιλκίς 29χρονη πρόσφυγας που μόλις γέννησε βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό.

Η ίδια μάλιστα ήρθε σε επαφή με 45 νοσοκόμες. Αναμένονται τα απολέσματά τους για το αν είναι θετικοί στον ιό ή όχι.

Κλειστό θα παραμείνει το κέντρο υγείας της Νέας Μαδύτου καθώς δύο εργαζόμενες βρέθηκαν θετικές στον κορωνοϊό.

Όσον αφορά στην Πέλλα και την κοινότητα Φούστανη, εκεί οι κάτοικοι είναι σε καραντίνα για 14 μέρες.

Χτες έγινε γνωστός ο πρώτος θάνατος στον νομό, καθώς έφυγε από τη ζωή μία 76χρονη.

Στο νοσοκομείο της Πέλλας νοσηλεύονται ακόμη δύο άτομα ένας 66χρονος και ένας 67χρονος αγρότης, οι οποίοι έχουν μολύνει κι άλλα άτομα γύρω τους.

Ειδικότερα ο 67χρονος κόλλησε το γιο του, την κόρη του, τη σύζυγό του και έναν βοηθό του.