Ο πασίγνωστος έλληνας σχεδιαστής κοσμημάτων Minas, έφυγε από την ζωή σε ηλικία 82 ετών.

Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε η οικογένειά του, με μία συγκινητική ανάρτηση στα social media.

«Με μεγαλη θλιψη αποχαιρετουμε το Μηνά… το δικο μας Μηνά… το συζυγο, τον πατερα, τον ανησυχο καλλιτεχνη.
Το μεγαλο του ταξιδι ξεκινα με ενα λευκο χαρτι και ενα μολυβι. «Τα αστρα ανατελλουν και δυουν στις ιδιες θεσεις. Τα «αστρα» του Μηνά τωρα λαμπουν ακομη περισσοτερο καθως βρηκαν τη θεση για την οποια δημιουργηθηκαν: τον ουρανο.
Εκει ανηκουν πλεον και δε θα δυσουν ποτέ».

Οικογένεια Μηνάς»

View this post on Instagram

Με μεγαλη θλιψη αποχαιρετουμε το Μηνά… το δικο μας Μηνά… το συζυγο, τον πατερα, τον ανησυχο καλλιτεχνη. Το μεγαλο του ταξιδι ξεκινα με ενα λευκο χαρτι και ενα μολυβι. «Τα αστρα ανατελλουν και δυουν στις ιδιες θεσεις. Τα «αστρα» του Μηνά τωρα λαμπουν ακομη περισσοτερο καθως βρηκαν τη θεση για την οποια δημιουργηθηκαν: τον ουρανο. Εκει ανηκουν πλεον και δε θα δυσουν ποτέ». • Οικογένεια Μηνάς • • With great sadness we bid farewell to Minas… Our Minas was a loving husband, a devoted father and a famously creative spirit. His final journey begins like all of his endeavours, with pencil and paper. • The stars rise and set every night, now Minas’ “Astra” shines alongside them in the place for which it was created: the sky. It belongs there and its brightness will never fade.’ • • The MINAS family

A post shared by M i n a s (@minasdesigns) on

O Μinas με μια ματιά

Ο Μηνάς είχε καταφέρει να ξεχωρίσει για τα κοσμήματά του, που ήταν συνδυασμένα με την αυθεντικότητα και την πολυτέλεια.

Ο κατά κόσμον Μηνάς Σπυρίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938 και στράφηκε πολύ γρήγορα στην τέχνη της χρυσοχοΐας καθώς ήδη από 15 ετών, γνώριζε ότι αυτό ήταν το «κάλεσμά» του.

Στα 30 του ταξίδεψε στην Αμερική όπου έζησε και εργάστηκε για 11 χρόνια, δημιουργώντας κοσμήματα από ατόφιο χρυσάφι και ασήμι χωρίς ποτέ να χρησιμοποιήσει πολύτιμους λίθους.

Το 1980, έφερε το ατελιέ του στην Αθήνα και ξεκίνησε την περιορισμένη παραγωγή υπογεγραμμένων κομματιών που γίνονταν ανάρπαστα.

Το 1983 ξεκίνησε να πειραματίζεται με τον βιομηχανικό σχεδιασμό και αξιοποίησε τις μηχανολογικές του δεξιότητες για την βελτίωση του εργαστηρίου του. Από το 1986 αφιερώνεται στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και ανεγείρει ένα εκπληκτικό σπίτι στην Μύκονο.

Το 1987 σχεδιάζει το μπαρ Astra στη Μύκονο και μια νέα κολεξιόν ενώ το 1990 δημιουργεί έπιπλα και έργα από μάρμαρο, ξύλο και ανοξείδωτο ατσάλι. Από την συνεργασία του με τον George Jensen το 1992 προκύπτει μια νέα κολεξιόν από ασήμι και χρυσό.

Το 1996 παρουσιάζει το έργο του στην Κοπεγχάγη, την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης εκείνης της χρονιάς. Ανοίγει το πρώτο του κατάστημα στην Μύκονο το 1998, το 1999 κάνει εκθέσεις σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Παρίσι ενώ το 2005 ανοίγει το εμβληματικό του κατάστημα στην Αθήνα.