Η εμφύλια διένεξη στη Λιβύη δείχνει να κορυφώνεται με τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ να επιχειρούν με στόχο τον έλεγχο της Τρίπολης και την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σαράτς να ζητά βοήθεια από πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Τουρκία.

Οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής δια στόματος αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκφράζουν την ανησυχία τους, εξακολουθούν να αναγνωρίζουν την κυβέρνηση Φαγιέζ αλ Σαράτς, αλλά δηλώνουν ότι δεν υποστηρίζουν καμμία πλευρά στις συγκρούσεις.

Η Άγκυρα βέβαια για να προχωρήσει σε αποστολή στρατού πρέπει να πάρει εντολή από την Βουλή κάτι που μπορεί να κάνει ο κ. Ερντογάν, όπως εξάλλου έχει δηλώσει ότι θα πράξει εάν παραστεί ανάγκη, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί όπως δηλώνει και ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ.

Νηοψία σε πλοίο τουρκικών συμφερόντων

Μαχητές του στρατηγού Χαφτάρ στη Βεγγάζη. Μαχητές του στρατηγού Χαφτάρ στη Βεγγάζη.

Στο μεταξύ οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν που κατηγορεί την Μόσχα για περέμβαση στην Λιβύη μέσω μισθοφόρων της εταιρίας Βάγκνερ σίγουρα θα επηρεάσει την επικείμενη συναντηση της επιτροπής που θα μεταβεί στην Μόσχα με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας για να συζητήσει το θέμα αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στην Λιβύη.

Κι ενώ διαμορφώνεται αυτό το σκνηνικό, δυνάμεις του Χαφτάρ έκαναν νηοψία και ρυμούλκησαν σε λιμάνι εμπορικό πλοίο με τουκικό πλήρωμα για να εξακριβώσουν το φορτίο του.

Σε αυτό το κλίμα έγινε σήμερα γνωστό ότι βρίσκεται στην Λιβύη και συγκεκριμένα στην Βεγγάζη ο έλληνας Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συναντηθεί με τον Χαλίφα Χαφτάρ ο οποίος έχει απειλήσει ότι θα βυθίσει τουρκικά πλοία που θα επιχειρήσουν να πάνε στην Τρίπολη.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη