Η Τουρκία φαίνεται να έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στη Συρία και πρέπει να λογοδοτήσει δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Μαρκ Έσπερ σε μια κλιμάκωση της ρητορικής της Ουάσινγκτον ενάντια στην Άγκυρα.

«Έχω δει τις αναφορές, προσπαθούμε να τις παρακολουθήσουμε. Είναι φρικτές και αν είναι ακριβείς – και υποθέτω πως είναι ακριβείς – θα αποτελούν εγκλήματα πολέμου», τόνισε ο Έσπερ σε συνέντευξή του στο CNN.

«Όσοι ευθύνονται θα πρέπει να καταστούν υπόλογοι, σε πολλές περιπτώσεις αυτή θα είναι η κυβέρνηση της Τουρκίας».

«Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε αυτά τα πράγματα να συμβαίνουν», είπε χαρακτηριστικά.

Η δήλωση του ακολούθησε την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία που προκάλεσε τον μαζικό εκτοπισμό πληθυσμού, με αναφορές για αδιάκριτες επιθέσεις εναντίον αμάχων.

Σε δήλωσή του την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας τόνισε πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «φέρει την πλήρη ευθύνη» για την τουρκική εισβολή στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων «ενδεχόμενων εγκλημάτων πολέμου».

Είχε επίσης καταγγείλει έντονα την «απαράδεκτη» τουρκική επίθεση στη Συρία, εκτιμώντας πως είχε ως αποτέλεσμα την «απελευθέρωση πολυάριθμων επικίνδυνων κρατουμένων» μελών του Ισλαμικού Κράτους.

Η σημερινή του δήλωση στο CNN αποτελεί την πιο σαφή διατύπωση της στάσης του επικεφαλής του Πενταγώνου ότι η Τουρκία θα πρέπει να λογοδοτήσει για εγκλήματα πολέμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ