Μια βιωματική καταγραφή και ταυτόχρονα μια ανάγλυφη περιγραφή της Μικρασιατικής Εκστρατείας αναδύεται με τον πιο παραστατικό τρόπο μέσα από το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η Ανατολή Έδυσε», που παρουσιάζει το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών σε συνεργασία με τη «Δράση για την Κοινωνία τον  Πολιτισμός και την Ποιότητα Ζωής», το Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, στις 18.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Γαλατσίου «Καμίνι» (Ρεθύμνης και Χρήστου Καψάλη 36). Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ο Κώστας Μισαηλίδης (Νικομήδεια 1883- Αθήνα 1955), υπήρξε ανταποκριτής για περισσότερες από δέκα εφημερίδες της εποχής, καταγράφοντας με μοναδικό τρόπο ιστορικά στοιχεία, αλλά και λεπτομέρειες από το μέτωπο. Παράλληλα, με την ιδιότητά του ως μυστικού διαπραγματευτή της ελληνικής κυβέρνησης, λόγω της εκ μέρους του καλής γνώσης της τουρκικής γλώσσας.

Το σενάριο και τη σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ «Η Ανατολή Έδυσε», υπογράφει ο Αλέξανδρος Παπαηλιού. Την αφήγηση έκανε ο Γιώργος Κέντρος ενώ η μουσική είναι του Γιάννη Βοργία. Η ιστορική επιμέλεια ανήκει στην Ειρήνη Σαρίογλου που είναι και η ψυχή του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.

* Η ερευνήτρια ιστορικός Ειρήνη Σαρίογλου είναι επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης και συν-ιδρύτρια του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.). Από το 2016 είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα». Με αξιόλογες σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό έχει επιμεληθεί σειρά βιβλίων με ιστορικό και άλλο περιεχόμενο, ιστορικά ντοκιμαντέρ με διεθνείς διακρίσεις και έχει δημοσιεύσει επιστημονικές μελέτες και άρθρα. Έχει επίσης διδάξει οθωμανική και τουρκική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης