Σοκ, θλίψη, οργή και προβληματισμό προκαλεί το βίντεο που κάνει το γύρο του κόσμου και στο οποίο φαίνονται τα βασανιστήρια που γίνονται κατά την διάρκεια δοκιμών φαρμάκων κοντά στο Αμβούργο.

Ειδικότερα μέλη της οργάνωσης Cruelty Free International μπήκαν στις εγκαταστάσεις της Laboratory of Pharmacology and Toxicology (LPT) και κατέγραψαν τα βασανιστήρια που κάνουν οι εργαζόμενοι σε μαμούδες και σκυλιά που χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα.

Το βίντεο της οργής

Στο βίντεο μπορεί να δει κανείς τους ασυνείδητους εργαζόμενους να χρησιμοποιούν μεταλλικές δαγκάνες για να πιάσουν από τον λαιμό μαϊμούδες οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις ακινητοποιούνται με «χειροπέδες» κατά τη διάρκεια των πειραμάτων.

Μάλιστα σε ένα καρέ φαίνεται  ένας άνδρας να χτυπάει το κεφάλι μιας μαϊμούς στην κάσα μιας πόρτας.

Αντιδρούν φιλοζωικές οργανώσεις

Οι εικόνες όχι μόνο προκάλεσαν την αντίδραση των φιλοζωικών οργανώσεων που έκαναν λόγο για «βάρβαρες» μεθόδους που αντιβαίνουν τη νομοθεσία, αλλά και την οργή χιλιάδων φιλόζωων ανά τον κόσμο. «Η συμπεριφορά αυτή είναι ηθικά απαράδεκτη και πιθανότατα παράνομη» σημείωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης Humane Society International.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, κάθε δεδομένο που τυχόν θα συλλέγει από αυτά τα ζώα θα είναι «πρακτικά άχρηστο» καθώς η φυσιολογία τους θα έχει αλλάξει από το στρες που βίωσαν.

Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις είχαν επιθεωρηθεί εννέα φορές από το 2015 – επτά επιχειρήσεις εκ των οποίων έγιναν απροειδοποίητα. Οι τελευταίοι δύο έλεγχοι έγιναν στις 8 Οκτωβρίου και μια εβδομάδα αργότερα όταν οι αρχές είχαν λάβει γνώση του υλικού που καταγράφηκε.

Οι επιθεωρητές κατέγραψαν 44 μαϊμούδες να ζουν «σε πολύ μικρά κλουβιά» κάνοντας λόγο για «μακροχρόνια αξιοσημείωτη ταλαιπωρία».

Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung σε μια περίπτωση οι αρχές επέβαλαν πρόστιμο 300 ευρώ για χρήση νέων σκυλιών χωρίς άδεια.