Την οδό Ριβολί, μία από τις βασικές οδικές αρτηρίες του Παρισιού έκλεισαν ακτιβιστές της οικολογικής οργάνωσης Extinction Rebellion.

Οι ακτιβιστές έχουν καταλάβει από τη Δευτέρα μία γέφυρα και μία πλατεία στο κέντρο της πόλης.


«Για τη ζωή καταλαμβάνουμε τη Ριβολί», φώναζαν δεκάδες διαδηλωτές που είχαν καταλάβει το οδόστρωμα σε διασταυρώσεις της λεωφόρου με άλλες οδούς.

Το αποτέλεσμα της δράσης είναι να κυκλοφορούν καθόλου αυτοκίνητα σε ένα μέρος της οδικής αρτηρίας.

«Απελευθερώστε τους ποδηλάτες που είναι κλεισμένοι στα αυτοκίνητα». «Είμαστε οι υπερασπιστές των ελεφάντων». Φώναζαν οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση, οι οποίοι τοποθέτησαν πλαστικούς σκελετούς σε μία διάβαση πεζών για να την κλείσουν συμβολικά.

Μερικές εκατοντάδες ακτιβιστές έχουν καταλάβει από τη Δευτέρα την πλατεία Σατελέ και μία γέφυρα του ποταμού Σηκουάνα. Οι ακτιβιστές ζητούν από τους πολιτικούς να αναλάβουν περισσότερη δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το κίνημα Extinction Rebellion, το οποίο δημιουργήθηκε πριν έναν χρόνο στη Βρετανία, πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα κινητοποιήσεις σε 60 πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Eκατοντάδες οικολόγοι κατέλαβαν εμπορικό κέντρο

Εκατοντάδες μαχητικοί οικολόγοι,  κατέλαβαν πριν από μερικές μέρες ένα εμπορικό κέντρο στο Παρίσι. Με αυτόν τον τρόπο ξεκίνησε η εβδομάδα κινητοποιήσεων του κινήματος Extinction Rebellion (XR).

Οι διαδηλωτές το, Σάββατο, γύρω στις 10:00, κατέλαβαν ως ένα «σύμβολο του καπιταλισμού» το εμπορικό κέντρο Italie 2 που στεγάζει 130 μπουτίκ και εστιατόρια στο νοτιοανατολικό Παρίσι.

Δέκα ώρες αργότερα, όταν έκλεινε το εμπορικό κέντρο, μόνο ένα τμήμα του οποίου είχε καταληφθεί, οι αρχές κάλεσαν τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν, σύμφωνα με οικολόγους που βρίσκονταν μέσα σ’ αυτό και ήταν αποφασισμένοι να περάσουν εκεί τη νύκτα.

Σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν απ’ ευθείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι δυνάμεις της τάξης, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα, επιχείρησαν στη συνέχεια να εισέλθουν στο κτίριο, μερικές είσοδοι του οποίου είχαν αποκλειστεί από τους διαδηλωτές που είχαν χρησιμοποιήσει για τον σκοπό αυτόν τραπέζια και καρέκλες.

Ορισμένοι διαδηλωτές κάθισαν κρατώντας ανοικτές ομπρέλες πάνω από το κεφάλι τους, όπως οι διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ