Η χθεσινή πρόταση του δεξιού προέδρου της Γαλικίας, Αλβέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, στο σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, να εισηγηθεί στον πρόεδρο του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), Πάμπλο Κασάδο, να σχηματίσουν κυβέρνηση «Μεγάλης Συμμαχίας», προκειμένου να βρεθεί λύση στο πολιτικό αδιέξοδο, που ενδέχεται να οδηγήσει τη χώρα σε νέες κάλπες, έχει προκαλέσει μεγάλους τριγμούς στο εσωτερικό του κόμματός του.

Η δήλωση του Φεϊχόο πραγματοποιήθηκε μέσα από τη συχνότητα του ραδιοσταθμού Onda Cero, τη στιγμή που ο Κασάδο σε εκδήλωση στο Τολέδο προωθούσε σε μέλη του κόμματος την ιδέα της ενιαίας ισπανικής Δεξιάς (España Suma), που θα συγκεφαλαιώνει και τις τρεις παρατάξεις της, το ΡΡ, τους κεντροδεξιούς Ciudadanos και το ακροδεξιό Vox.

Η ιδέα της ενιαίας Δεξιάς, μαζί με το Vox, δεν αρέσει σε πολλά στελέχη του ΡΡ, και ο ίδιος ο Φεϊχόο έχει εκφράσει την ανοιχτή αντίθεσή του, όπως πρόσφατα έκανε μέσω της εφημερίδας La Voz de Galicia.

Στη χθεσινή του συνέντευξη πήγε ακόμη μακρύτερα, καλώντας τον Σάντσεθ να μην εμπιστευτεί τους αριστερούς Podemos —με τους οποίους άλλωστε οι διαβουλεύσεις για στήριξη της κυβέρνησής του έχουν αποτελματωθεί— και να προτείνει ένα σύμφωνο κυβερνητικής συνεργασίας στο ΡΡ.

«Θα επέλυε πολλά προβλήματα στην Ισπανία» τόνισε ο πρόεδρος της Γαλικίας.

Βέβαια, στην ίδια συνέντευξη ο Φεϊχόο στηλίτευσε τη «σκόπιμη αποτυχία» των διερευνητικών διαβουλεύσεων του Σάντσεθ, οι οποίες διεξάγονται σε επίπεδο στελεχών κομμάτων και όχι των αρχηγών τους, που κατά τον ίδιον σκοπό έχουν να εκβιάσουν τις εξελίξεις, ώστε οι πάντες να αποδεχθούν στο τέλος να σχηματίσει ο ισπανός πρωθυπουργός μια δική του, μονοκομματική κυβέρνηση.

«Δεν είναι κάτι το καινούριο. Στην ουσία, εκείνο που λέει ο Φεϊχόο είναι πως ο Πέδρο Σάντσεθ δεν κάνει τίποτε για να βγούμε από το πολιτικό αδιέξοδο και να επιλύσει την προβληματική κατάσταση που βιώνει η χώρα» ήταν η πρώτη αντίδραση από πηγές της ηγεσίας του ΡΡ.

Με την πρόταση του Φεϊχόο συμφωνούν και αρκετά βαρύνουσας σημασίας στελέχη του ΡΡ, που δεν βλέπουν με καλό μάτι τη συνεργασία με τα άλλα κόμματα της Δεξιάς – Ακροδεξιάς.

Όπως ο επικεφαλής του κόμματος στην Εουσκάδι (Χώρα των Βάσκων), Αλφόνσο Αλόνσο, αλλά και εν μέρει και ο πρόεδρος της Ανδαλουσίας, Χουάνμα Μορένο, του οποίου η αυτόνομη περιφέρεια πρώτη εφάρμοσε το σύστημα της συγκυβέρνησης με τη στήριξη του Vox και ήδη δέχεται τις πιέσεις των ακροδεξιών.

Ο Μορένο έχει επίσης συζητήσει με τον Κασάδο ποιο πρέπει να είναι «το πιο θεσμικό προφίλ» που πρέπει να επιδιώξει το κόμμα.

Ωστόσο, παρ’ όλο που τα στελέχη αυτά συμφωνούν με τον Φεϊχόο, επισημαίνουν πως επί του παρόντος δε συντρέχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις προκειμένου να υπάρξει μια προγραμματική σύγκλιση μεταξύ των Σοσιαλιστών του PSOE και του Λαϊκού Κόμματος, όσο κι αν αυτό θα ήταν επωφελές για τη χώρα.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)