Η παράδοση των 4 μικρών παιδιών έγινε στη μεθοριακή διάβαση Σιμάλκα, ανάμεσα στη Συρία και το Ιράκ, σε αντιπροσωπεία του γερμανικού προξενείου με έδρα την πόλη Ερμπίλ.

Πρόκειται για ορφανά, οι γονείς των οποίων ήταν Γερμανοί και πολέμησαν στο πλευρό των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Ανάμεσά τους και ένα μωρό δέκα μηνών, που πάσχει από υδροκεφαλισμό. Χειρουργήθηκε με τα λιγοστά μέσα που υπάρχουν στη Συρία, αλλά αργότερα μολύνθηκε η χειρουργική τομή.

Υπό άθλιες συνθήκες κράτησης

Οι συνθήκες διαβίωσης παιδιών στα κέντρα κράτησης είναι άθλιεςΟι συνθήκες διαβίωσης παιδιών στα κέντρα κράτησης είναι άθλιες

Τα παιδιά, εγγόνια γερμανών πολιτών, θα παραδοθούν σε συγγενείς τους στο Ερμπίλ, και στη συνέχεια, εφόσον το επιτρέπει η υγεία τους, θα έρθουν στη Γερμανία. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας επιβεβαίωσε χθες την είδηση, τόνισε ότι τα παιδιά δεν φταίνε για τις πράξεις των γονέων τους και ότι η Γερμανία θα δεχθεί κι άλλα τέτοια παιδιά. «Είναι πολύ ευχάριστο που 4 γερμανόπουλα, τα οποία μέχρι τώρα ήταν υπό κράτηση στη βόρεια Συρία, μπόρεσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Θα δραστηριοποιηθούμε για να φύγουν από τη Συρία κι άλλα παιδιά. Πρόκειται κυρίως για μικρά παιδιά. Η κράτησή τους εκεί δεν γίνεται υπό τις καλύτερες συνθήκες».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ανεξάρτητου κουρδικού «Κέντρου Πληροφόρησης Ρογιάβα» υπολογίζεται ότι βρίσκονται 1000 ξένοι τζιχαντιστές στην περιοχή μαζί με τις οικογένειές τους, άλλες 13.500 γυναίκες και παιδιά, συνολικά 14.500 άνθρωποι. Μετά την κατάρρευση του χαλιφάτου έχουν τεθεί υπό κράτηση σε καταυλισμούς μέσα σε άθλιες συνθήκες. Οι περισσότεροι τζιχαντιστές είναι από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Αυστραλία και τη Βρετανία.  Οι Κούρδοι, στην επικράτεια των οποίων διαμένουν οι κρατούμενοι, ζητούν από τις χώρες αυτές να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους, διότι χρήματα για την κράτησή τους δεν διαθέτουν, οι συνθήκες υγιεινής είναι καταστροφικές και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ριζοσπαστικοποίησης.

«Να μας δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία»

Πολλές ξένες γυναίκες ζητούν μια δεύτερη ευκαιρία.Θέλουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τουςΠολλές ξένες γυναίκες ζητούν μια δεύτερη ευκαιρία.Θέλουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους

Ανάμεσα στις γυναίκες τζιχαντιστών που θέλουν να επιστρέψουν στη Γερμανία είναι και η Γιάλντι Αζίμι. Ήρθε στη Συρία το 2014,  έζησε στη Ράκα υπό τους τζιχαντιστές και απέκτησε δύο παιδιά. Η Αζίμι μιλά στο φακό του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης ARD. «Για τα παιδιά είναι πολύ δύσκολο. Ο γιος μου είναι 4 χρονών, πάει βέβαια σχολείο για να μάθει κάτι. Έχουν περάσει δύο χρόνια και δεν έχει γίνει τίποτα. Ελπίζω να μας πάρουν από εδώ, να μας δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία».

Τι θα γίνει με τα υπόλοιπα παιδιά και τους κρατούμενους γερμανούς τζιχαντιστές, παραμένει άγνωστο. Ο δρόμος της επιστροφής τους σκοντάφτει σε πολλά εμπόδια. Υπάρχουν ενδοιασμοί για το κατά πόσο αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Το θέμα έχει και νομικές διαστάσεις. Υπάρχει ανασφάλεια δικαίου για το πώς θα χαρακτηριστούν νομικά οι πράξεις αυτών των γυναικών, σε ποιο σημείο δηλαδή μπορεί να κατηγορηθούν ότι υποστήριξαν μια τρομοκρατική οργάνωση.

Ειρήνη Αναστασοπούλου / Tagesschau, Kersten Knip/ Spiegel