Την προσωρινή εξαίρεση της Σαμοθράκης από τις χρεώσεις διατραπεζικών αναλήψεων από ΑΤΜ που προκύπτουν λόγω της παρουσίας μιας και μόνο τράπεζας πλέον στο νησί και την άσκηση κάθε ευελιξίας που διαθέτει η ΔΕΗ, από την τιμολόγηση των πελατών της μέχρι την αναστολή κάθε προγραμματισμένης διακοπής, ζήτησε η ΓΣΕΒΕΕ να εξεταστούν ως μέτρα με σημερινές επιστολές της προς τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα και τον πρόεδρο & Δ.Σ. της ΔΕΗ, Γ. Στάσση.

Πιο συγκεκριμένα στην επιστολή προς τον κ. Στουρνάρα, η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει πως με αφορμή τη διακοπή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη επί 12 ημέρες και την απώλεια εσόδων ύψους εκατομμυρίων ευρώ σε δεκάδες διαφορετικά επαγγέλματα από τη φιλοξενία και τον τουρισμό μέχρι την εστίαση και το εμπόριο που αυτή προκάλεσε και δεδομένου ότι η Γενική Συνομοσπονδία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα παραπάνω ζητήματα, «θεωρεί απαραίτητη την προσωρινή εξαίρεση της Σαμοθράκης από τις χρεώσεις διατραπεζικών αναλήψεων από ΑΤΜ που προκύπτουν λόγω της παρουσίας μιας και μόνο τράπεζας πλέον στο νησί. Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική πρωτοβουλία εταιρικής κοινωνικής ευθύνης εκ μέρους των τραπεζών, υπό το πρίσμα μια δέσμης άμεσων μέτρων στήριξης της τοπικής κοινωνίας και συνεπώς σας καλούμε να εξετάσετε τη δυνατότητα εφαρμογής μιας τέτοιας προσωρινής αναστολής χρεώσεων για την περίπτωση της Σαμοθράκης».

Αντίστοιχα στην επιστολή προς τον κ. Στάσση, η ΓΣΕΒΕΕ υπογραμμίζει την ανάγκη που υπάρχει για την εκ μέρους της ΔΕΗ άσκηση κάθε ευελιξίας που διαθέτει, από την τιμολόγηση των πελατών της μέχρι την αναστολή κάθε προγραμματισμένης διακοπής, κάτι που όπως χαρακτηριστικά σημειώνει «θα συνέβαλε στην ανακούφιση των επαγγελματιών και των κατοίκων».

Κλείνοντας τις επιστολές, η Γενική Συνομοσπονδία εκφράζει την αισιοδοξία της για τις μελλοντικές ενέργειες τόσο του διοικητή της ΤτΕ όσο και του προέδρου της ΔΕΗ. «Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει θετική ανταπόκριση ως προς την παραπάνω πρωτοβουλία, η οποία θα αποτελέσει σημαντικό μέτρο ανακούφισης των επαγγελματιών, των κατοίκων και των επισκεπτών. Η ΓΣΕΒΕΕ παραμένει στη διάθεση σας για τη συμβολή σε οποιαδήποτε σχετική ενέργεια υποστήριξης».

Νωρίτερα, αντιπροσωπεία επαγγελματιών του νησιού είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθά, εκθέτοντάς του τη δραματική κατάσταση που βιώνουν εκατοντάδες επαγγελματίες στη Σαμοθράκη.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «η διακοπή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη επί 12 ημέρες σήμανε την απώλεια εσόδων ύψους εκατομμυρίων ευρώ σε δεκάδες διαφορετικά επαγγέλματα, από τη φιλοξενία και τον τουρισμό μέχρι την εστίαση και το εμπόριο. Οι απώλειες δεν περιορίστηκαν μόνο τις ημέρες που διήρκεσε ο αποκλεισμός του νησιού, εξαιτίας της διακοπής των δρομολογίων του πλοίου Σάος. Συνεχίζονται μέχρι σήμερα λόγω της ακύρωσης εκατοντάδων κρατήσεων δωματίων από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Η κατάσταση επιδεινώθηκε αδικαιολόγητα τις μέρες που ακολούθησαν την επανασύνδεση, λόγω αστοχιών, όπως η μη έκδοση από τις αρχές προγράμματος δρομολογίων από και προς την Αλεξανδρούπολη, για πολλές ημέρες μετά την επανασύνδεση του νησιού, που παρέτεινε την αβεβαιότητα».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σε τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ με τον υπουργό Ναυτιλίας, Ι. Πλακιωτάκη, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι εντός της ημέρας θα εκδοθεί πρόγραμμα δρομολογίων, ενώ άμεσα θα προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο ακτοπλοϊκός αποκλεισμός επιδείνωσε μια ήδη αρνητική κατάσταση που είχε διαμορφωθεί από το 2017 με αφορμή τη σφοδρή καταιγίδα, τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που έπληξαν το νησί. Από τότε μέχρι σήμερα, η Σαμοθράκη βρίσκεται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, η πρόσφατη διακοπή δρομολογίων δεν ήταν και η μοναδική, καθώς πολλές φορές τους προηγούμενες μήνες παρατηρήθηκαν ανάλογα φαινόμενα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.