Ν. Χαραλαμπίδης στο One Channel: Δεν εκδικείται η φύση, είναι όλα ανθρώπινα έργα

Ο διευθυντής ελληνικού τμήματος Green Peace, Νίκος Χαραλαμπίδης, μίλησε στην εκπομπή One Direct, όπου πρότεινε τρόπους περιορισμού της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το τι μέλλει γενέσθαι σε αντίθετη περίπτωση

«Η φύση δεν εκδικείται, είναι καθαρά ανθρώπινο έργο». Με τη φράση αυτή ξεκίνησε η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και τους τρόπους αντιμετώπισής της. Ο διευθυντής ελληνικού τμήματος Green Peace, Νίκος Χαραλαμπίδης, μίλησε στην εκπομπή One Direct, όπου πρότεινε τρόπους περιορισμού της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το τι μέλλει γενέσθαι σε αντίθετη περίπτωση.

«Είναι πιθανό να μπαίνουμε σε μια ζώνη χωρίς επιστροφή και αυτό θέλουμε να αποφύγουμε», δήλωσε ο κύριος Χαραλαμπίδης. «Για να περιορίσουμε τα ακραία καιρικά φαινόμενα, θα πρέπει να συγκρατήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Σήμερα είμαστε στο +1. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει μέχρι το 2030 να έχουμε βγάλει τα ορυκτά καύσιμα απ’ το ενεργειακό μείγμα και μέχρι το 50 να έχουμε απεξαρτηθεί εντελώς απ’ τα ορυκτά καύσιμα». Κι ενώ κάτι τέτοιο φαντάζει αδύνατο, ο κύριος Χαραλαμπίδης επιβεβαίωσε πως «υπάρχουν ελπίδες και χρήματα. Η αλλαγή της συνήθειας είναι το δύσκολο».

«Είναι πιο οικονομικό να στραφείς στον ήλιο, στον αέρα, στη γεωθερμία και τη βιομάζα συγκριτικά με το λιγνίτη, το κάρβουνο, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο». «Το κόστος που πληρώνουμε είναι πιο μεγάλο απ’ το κέρδος των εταιρειών», συμπλήρωσε. Ο καθένας μπορεί, ατομικά, να συμβουλευτεί εφαρμογές για ενέργειες που να συμβάλλουν στον περιορισμό της μόλυνσης του περιβάλλοντος, ωστόσο, «απαιτούνται κεντρικές επιλογές, αποφάσεις, μέτρα και κίνητρα, τα οποία, όμως, δεν έχουμε δει ακόμα», υπογράμμισε ο κύριος Χαραλαμπίδης. «Οι συνθήκες που ζούμε τώρα θα είναι ο νέος κανόνας», κατέληξε.

Πηγή: onetv.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk