Kάλεσμα για ευρεία συμμετοχή των Ελλήνων στις ευρωεκλογές και την επιλογή ικανών πολιτικών που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στη νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου απηύθυνε η διοίκηση του ΣΕΒ. Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στην Αθήνα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας και ο αντιπρόεδρος Ευάγγελος Μυτιληναίος τόνισαν πως το 80% των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αφορά άμεσα τις χώρες-μέλη, οπότε πρέπει να στείλουμε τους καλύτερους και πιο καταρτισμένους πολιτικούς για να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντα της Ελλάδας και να διεκδικήσουν ισότιμη συμμετοχή της χώρας μας στις αποφάσεις για την επόμενη μέρα της Ευρώπης.

«Η ελληνική γεωργία ζει από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Το ΕΣΠΑ είναι από τα πιο άμεσα χρηματοδοτικά εργαλεία. Από αυτό το κοινοβούλιο θα περάσει η νέα ΚΑΠ με πρόβλεψη κονδυλίων 15 δισ. και το νέο ΕΣΠΑ ύψους 22 δισ. ευρώ. Αρα εμείς πρέπει να είμαστε εκεί και να διεκδικούμε» τόνισε ο κ. Φέσσας.

«Οι ευρωεκλογές είναι εξίσου σημαντικές με τις εθνικές εκλογές. Η προεκλογική περίοδος όμως έχει αναλωθεί με την πόλωση εν όψει εθνικών εκλογών. Δεν συζητάμε για την Ευρώπη. Γνωρίζει ο έλληνας πολίτης τι διεκδικούμε ως χώρα; Η Ευρώπη πρέπει να είναι ισχυρή γιατί έχει να αντιμετωπίσει εμπορικούς πολέμους, Brexit κ.ά. και προς το παρόν διαβλέπω μια άνοδο του λαϊκισμού που οδηγεί την ήπειρο και τις χώρες της σε μια εσωστρέφεια. Δεν πρέπει να αφήσουμε πολιτικές δυνάμεις  με αντιευρωπαϊκό χαρακτήρα να δυναμώσουν» πρόσθεσε με τη σειρά του ο κ. Μυτιληναίος.

Η Ευρώπη έχει θέσει ως στόχο το 2020 η βιομηχανία της να αντιπροσωπεύει το 20% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Δύσκολο, καθώς σήμερα συμμετέχει με 16%. Στην Ελλάδα η μεταποίηση αντιπροσωπεύει σήμερα κάτω από το 9% του ΑΕΠ και ο στόχος είναι για το 2020 να «σκαρφαλώσει» στο 12%. Εξίσου δύσκολο γιατί ο χρόνος είναι λίγος.

«Το θετικό είναι ότι το πολιτικό προσωπικό έχει αντιληφθεί ότι η βιομηχανική δραστηριότητα είναι αυτή που μπορεί να συμβάλει σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και να δημιουργήσει νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας» επισήμανε ο κ. Φέσσας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Μυτιληναίος: «Η βιομηχανία μας μπορεί να κάνει τη διαφορά. Σήμερα όμως τα κόστη ρύπων CO2 από 5 ευρώ εκτινάχθηκαν στα 27 ευρώ, όταν άλλες χώρες γύρω μας δεν έχουν τέτοια βάρη. Πρέπει να διεκδικήσουμε αντισταθμιστικά μέτρα για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί. Πριν από λίγα χρόνια η Κίνα αντιπροσώπευε το 10% της παγκόσμιας παραγωγής αλουμινίου και σήμερα έχει φτάσει στο 60% γιατί καλύπτεται ενεργειακά από τον άνθρακα και δεν πληρώνει CO2».

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο «ψάχνουμε εργαζομένους με συγκεκριμένες δεξιότητες αλλά δεν βρίσκουμε. Αυτό σημαίνει ότι στην εκπαίδευση αναπτύσσονται δεξιότητες που δεν συμβαδίζουν με τις ανάγκες της αγοράς. Επίσης, λείπουν από την αγορά οι 400.000 συμπολίτες μας που μέσα στην κρίση επέλεξαν να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό. Ηταν τα πιο δυνατά μυαλά και η επιστροφή μέρος αυτών θα βοηθούσε πολύ στην επόμενη μέρα για την Ελλάδα».

Οι 12 προτεραιότητες
για το 2019 – 2024

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η διοίκηση του ΣΕΒ παρουσίασε τις 12 βασικές προτεραιότητες της επιχειρηματικής κοινότητας για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη. Αυτές είναι:

1 Συμμετοχή ελλήνων ευρωβουλευτών σε καίριες Επιτροπές του EK και αναβάθμιση της εμπλοκής τους, με διεκδίκηση εισηγητικού ρόλου σε επιλεγμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

2 Πολιτικές, προτεραιότητες και μηχανισμοί χρηματοδότησης για την προσαρμοστικότητα των επιχειρήσεων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την καινοτομία για την επίτευξη του στόχου της αύξησης της βιομηχανίας στο 12% ΑΕΠ και μεσοπρόθεσμα στο 15%.

3 Ενσωμάτωση ευρωπαϊκής νομοθεσίας με απλό τρόπο που να ευνοεί τη σύγκλιση με την Ευρώπη και να αποτρέπει τον ρυθμιστικό ζήλο (gold-plating) που υποσκάπτει την ανταγωνιστικότητα.

4 Αναμόρφωση των ενισχύσεων στην Εσωτερική Αγορά Ενέργειας, με τρόπο που να ενισχύεται η παραγωγή και να αντιμετωπίζονται χρόνιες παθογένειες, παράλληλα με χορήγηση της αντιστάθμισης, με τρόπο που θα διασφαλίζει προστασία από το έμμεσο κόστος εκπομπών CO2 και τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας.

5 Προστασία από τον κίνδυνο «διαρροής άνθρακα», δηλαδή έκθεση σε ανταγωνισμό από χώρες και επιχειρήσεις χωρίς αντίστοιχες περιβαλλοντικές υποχρεώσεις, παράλληλα με εισαγωγή παγκόσμιων μηχανισμών τιμολόγησης με κατεύθυνση την εναρμόνιση, και δημιουργία παγκόσμιας τιμής άνθρακα.

6 Νέο ΕΣΠΑ που θα συνεισφέρει αποτελεσματικά στη σύγκλιση με την Ευρώπη, με σχεδιασμό για μετρήσιμη βελτίωση επιχειρηματικών χαρακτηριστικών και αναμόρφωση των ποσοστών κρατικών ενισχύσεων προκειμένου να αντανακλώνται και οι συνέπειες της κρίσης στο ΑΕΠ των ελληνικών (και άλλων) περιφερειών.

7 Δράσεις και υποδομές για την ταχεία βελτίωση των ελληνικών επιδόσεων στην κυκλική οικονομία εν όψει των νέων, φιλόδοξων στόχων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

8 Διασφάλιση του μικρότερου δυνατού κόστος για φορολογουμένους και επιχειρήσεις από την εφαρμογή των ενιαίων κανόνων εποπτείας των συστημικών τραπεζών και ουσιαστική πρόοδο προς το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων.

9 Υποστήριξη για την κάλυψη του χάσματος δεξιοτήτων με νέους μηχανισμούς παρακολούθησης, ενημέρωσης και αξιοποίησης καλών πρακτικών.

10 Προγράμματα διασύνδεσης επιχειρήσεων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επενδυτικών φορέων με αντικείμενο τις ψηφιακές δεξιότητες και την 4η βιομηχανική επανάσταση.

11 Στήριξη της ικανότητας προσαρμογής στις νέες φορολογικές Οδηγίες με έμφαση στα σημεία που μπορούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των παραγωγικών ελληνικών επιχειρήσεων.

12 Βελτίωση των επενδύσεων για την ολοκλήρωση των παραγωγικών οικοσυστημάτων μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων για το αστικό περιβάλλον, τα δίκτυα και τις υποδομές.