Οι αρχές της Δανίας άσκησαν διώξεις εις βάρος 14 ανθρώπων, εκ των οποίων πολλών ανηλίκων, με την κατηγορία της κοινοποίησης βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υποτίθεται ότι εμφανίζει τη δολοφονία μιας Σκανδιναβής γυναίκας στο Μαρόκο τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η Λουίζα Βεστάγκερ Γέσπερσεν, 24 ετών, από τη Δανία, και η Μάρεν Γιούλαντ, 28 ετών, από τη Νορβηγία, βρέθηκαν δολοφονημένες στα μέσα Δεκεμβρίου στην οροσειρά Άτλας στο Μαρόκο, κοντά στο χωριό Ιμλίλ, τόπο συγκέντρωσης και αναχώρησης για το Όρος Τουμπκάλ, την ψηλότερη βουνοκορφή στην Αφρική, που αποτελεί δημοφιλή προορισμό για πολλούς τουρίστες. Οι γυναίκες έφεραν τραύματα από μαχαίρι στον λαιμό, ανέφερε το Μαρόκο.

Οι μαροκινές αρχές έχουν απαγγείλει κατηγορίες εις βάρος αρκετών ανθρώπων σε σύνδεση με τις δολοφονίες, εκ των οποίων τεσσάρων υπόπτων που είχαν ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος σε βίντεο που ανήρτησαν στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης πριν από τις δολοφονίες.

«Δεν είναι μόνο αξιόποινο, είναι επίσης προσβλητικό και για τα θύματα και για τους συγγενείς και μπορεί να αποτελέσει μια βίαιη και πολύ δυσάρεστη εμπειρία για παιδιά, νέους και ενήλικους να το παρακολουθήσουν» τόνισε σήμερα η αστυνομία, ζητώντας από τους χρήστες να διαγράψουν το βίντεο.

Το βίντεο φέρεται να δείχνει τη δολοφονία μιας εκ των θυμάτων, με την γυναίκα να ουρλιάζει καθώς ο άνδρας κόβει τον λαιμό της με ένα κουζινομάχαιρο.

Δώδεκα άνθρωποι διώκονται ότι προώθησαν το βίντεο υπό «ιδιαίτερα επιβαρυντικές» και «αδικαιολόγητες» συνθήκες, τόνισε η ανακοίνωση της αστυνομίας.

Οι άλλοι δύο κατηγορούνται ότι επιδοκίμασαν δημοσίως και απερίφραστα μια τρομοκρατική ενέργεια.

Έξι από τους κατηγορούμενους έχουν ηλικία 13 έως 18 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ