• Αναζήτηση
 • Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Δικαίωσε τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη Λετονίας

  Ο Ρίμσεβιτς και η ΕΚΤ προσέφυγαν κατά της Λετονίας στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι η απομάκρυνση ενός κεντρικού τραπεζίτη, χωρίς να έχει αποδειχθεί ένοχος για σοβαρή κακοδιαχείριση, παραβιάζει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Μήνυμα στήριξης της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών, έστειλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο αποφάνθηκε για την υπόθεση του πρώην κεντρικού τραπεζίτη της Λετονίας, Ιλμαρς Ρίμσεβικς, ο οποίος είχε αποπεμφθεί από τη θέση του, όταν κατηγορήθηκε για διαφθορά.

  Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, που δικαιώνει και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που είχε προσφύγει: «Η Λετονία δεν προσκόμισε ενδείξεις σοβαρής κακοδιαχείρισης, την οποία προσάπτει στον διοικητή της κεντρικής τράπεζάς της»

  Η υπόθεση Ρίμσεβικς απασχόλησε ιδιαίτερα τη χώρα το περασμένο καλοκαίρι με τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας να αποπέμπεται από τη θέση του εξαιτίας της εμπλοκής του σε σκάνδαλο με μίζες από Ρωσο-βρετανό τραπεζίτη.

  Πριν από ένα χρόνο οι αμερικανικές αρχές είχαν κατηγορήσει την τράπεζα ABLV (που κατέρρευσε) ότι κάνει συστηματικά ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και παραβιάζει τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Βόρειας Κορέας. Την ίδια περίοδο, ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας συνελήφθη διότι τον κατηγόρησε η Norvik Bank, μια μικρή τράπεζα της Λετονίας, ότι χρηματίζεται επί σειράν ετών και διατηρεί σχέσεις με ιδιώτες που είναι ύποπτοι για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος από τη Ρωσία.

  Ο κ. Ρίμσεβικς αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 100.000 ευρώ, αλλά εξακολουθεί να είναι υπόλογος στη Δικαιοσύνη.

  Ο Ρίμσεβιτς και η ΕΚΤ προσέφυγαν κατά της Λετονίας στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι η απομάκρυνση ενός κεντρικού τραπεζίτη, χωρίς να έχει αποδειχθεί ένοχος για σοβαρή κακοδιαχείριση, παραβιάζει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

  Ο Ρίμσεβικς είναι ο άνθρωπος που κινούσε τα νήματα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας από το 1992 και, ενώ η απόφαση αυτή θεωρείται ως νίκη για τον ίδιο, δύσκολα θα επανέλθει στη θέση του.

  Χρέη διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας έχει αναλάβει ο υποδιοικητής Ζότζα Ραζμούσα, ο οποίος και θα εκπροσωπεί τη χώρα στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ μέχρι το τέλος της θητείας του.

  Κόσμος
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Χρυσές διαδρομές στη Βηρυτό Οι ολόχρυσες, κεντημένες με περίτεχνα αστέρια κορδέλες στροβιλίζονται γύρω από το private jet. Το μεγάλο σιδερένιο πουλί με τις... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk