Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τελικά τις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στον απόηχο της διαμάχης που έχει ξεσπάσει σχετικά με την ανέγερση του τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, κάτι που είχε ήδη γίνει γνωστό από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Η διαμάχη του προέδρου των ΗΠΑ με το Κογκρέσο έχει οδηγήσει άλλωστε το αμερικάνικο ομοσπονδιακό κράτος σε παύση λειτουργίας για περισσότερο από έναν μήνα.

«Θα υπογράψουμε, σήμερα, την κατάσταση εθνικής ανάγκης και είναι ένα θαυμάσιο πράγμα» είπε ο Τραμπ μιλώντας στους δημοσιογράφους στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου.

Ο Τραμπ προέβλεψε ότι η αντιπαράθεση περί έκτακτης εθνικής ανάγκης θα κριθεί τελικά στο Ανώτατο Δικαστήριο και δήλωσε πεπεισμένος ότι «θα κερδίσει». Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια εναντίον αυτού του μέτρου. «Όλοι ξέρουν ότι τα τείχη λειτουργούν», επανέλαβε, κάνοντας λόγο για «εισβολή» παράτυπων μεταναστών.

Ο αμερικανός πρόεδρος προέβη σε αυτή την απόφαση ώστε να αντλήσει 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια για το τείχος, τα οποίο το Κογκρέσο αρνήθηκε να εγκρίνει.

Το μέτρο, το οποίο οι επικριτές ονομάζουν αντισυνταγματικό, αναμένεται να αντιμετωπίσει νομικές προκλήσεις. Πολλοί Ρεπουμπλικανοί το έχουν χαρακτηρίσει «κακή ιδέα».

Όπως ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ, θα προβεί στο χτίσιμο του τείχους «όχι επειδή είναι μια προεκλογική υπόσχεση, που είναι», αλλά λόγω της εισροής ναρκωτικών που διασχίζουν τα σύνορα.

Οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης έχουν «ανακηρυχτεί πολλές φορές από τους προηγούμενους προέδρους», ανέφερε ο Τραμπ.