Οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των Δημοκρατικών στο αμερικανικό Κογκρέσο κατηγόρησαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι «εγκρίνει» τη βία, μετά την αποστολή αυτοσχέδιων βομβών με στόχους τη Χίλαρι Κλίντον, τον Μπαράκ Ομπάμα, το τηλεοπτικό δίκτυο CNN και προσωπικότητες που επικρίνει συχνά ο αμερικανός πρόεδρος.

Η έκκληση για «ενότητα» που απηύθυνε ο Ντόναλντ Τραμπ ακούγεται «ρηχή», διότι επανειλημμένα, «με τις δηλώσεις του εγκρίνει τις πράξεις βίας», τόνισαν ο γερουσιαστής Τσακ Σούμερ και η βουλευτής Νάνσι Πελόσι σε κοινή ανακοίνωσή τους.

«Επανειλημμένα, ο πρόεδρος έχει εγκρίνει τη σωματική βία κι έχει διχάσει τους Αμερικανούς με τα λόγια και τις πράξεις του», προσέθεσαν.

Κατηγόρησαν τον ένοικο του Λευκού Οίκου ότι «εξέφρασε την υποστήριξή του» σε έναν αμερικανό βουλευτή που επιτέθηκε σε δημοσιογράφο, «στους νεοναζί που σκότωσαν μια νεαρή γυναίκα στη Σάρλοτσβιλ, στους υποστηρικτές του σε συγκεντρώσεις που αντιμετώπισαν βίαια διαδηλωτές, σε δικτάτορες σε όλο τον κόσμο που δολοφονούν τους ίδιους τους τους πολίτες».
Οι Σούμερ και Πελόσι υπενθύμισαν ακόμη ότι ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτηρίζει «τον ελεύθερο Τύπο εχθρό του λαού».

Η αστυνομία αναχαίτισε έξι πακέτα με αυτοσχέδιες βόμβες που προορίζονταν μεταξύ άλλων για την Κλίντον, την αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του 2016, τον Ομπάμα, τον προκάτοχό του στην αμερικανική προεδρία, και τον επιχειρηματία Τζορτζ Σόρος. Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες ασφαλείας διενεργούν έρευνα.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ και οι οπαδοί του φώναζαν συχνά το σύνθημα «κλείστε την μέσα» — μια ελάχιστα συγκαλυμμένη απειλή ότι η πρώην ΥΠΕΞ θα οδηγείτο στη φυλακή — ενώ οι φραστικές επιθέσεις του εναντίον του Ομπάμα ήταν επίσης συχνές. Ο Τραμπ εξάλλου δεν παύει να καταγγέλει το CNN, που κατ’ αυτόν αποτελεί τον ορισμό της διασποράς «ψευδών ειδήσεων».

Το υπόγειο ρεύμα της οργής στην αμερικανική πολιτική δεν βρίσκεται ακριβώς σε μεγάλο βάθος. Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, αυτό το συναίσθημα θα παίξει ρόλο στο τι θα επιλέξουν οι ψηφοφόροι στις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.