O πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να απευθυνθεί σήμερα σε φόρουμ επενδυτών, το οποίο έχει επισκιάσει η διεθνής κατακραυγή για την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, μια ημέρα μετά την έκκληση της Τουρκίας προς το Ριάντ να «κινήσει γη και ουρανό» για να βρει τους υπεύθυνους.

Το βασίλειο δέχεται αυξανόμενη πίεση εξαιτίας της υπόθεσης, που έχει πλήξει τις σχέσεις του με τους βασικούς δυτικούς συμμάχους του. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι η προσπάθεια που έκανε η Σαουδική Αραβία να συγκαλύψει την δολοφονία του Κασόγκι ήταν το «απόλυτο φιάσκο» την ώρα που η Ουάσινγκτον δεσμεύτηκε να ανακαλέσει τις βίζες κάποιων από τους σαουδάραβες υπόπτους.

Δεκάδες δυτικοί πολιτικοί, υψηλόβαθμοι διεθνείς τραπεζίτες και στελέχη εταιρειών μποϊκοτάρισαν την φετινή διάσκεψη Future Investment Initiative που ξεκίνησε χθες στο Ριάντ, αλλά ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο έδειξε ότι ακόμη και έτσι μπορεί να συνάπτει επιχειρηματικές συμφωνίες καθώς την πρώτη κιόλας ημέρα της διάσκεψης υπέγραψε συμβόλαιο ύψους 50 δισ δολαρίων.

Ο MbS (όπως είναι γνωστός ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν), ο ντε φάκτο ηγέτης του βασιλείου και αρχιτέκτονας των μεταρρυθμίσεων, έκανε μια σύντομη εμφάνιση στην διάσκεψη, χαρακτηρίζοντας την εκδήλωση «εξαιρετική–περισσότεροι συμμετέχοντες, περισσότερα χρήματα», αλλά δεν εκφώνησε ομιλία.

Ο πρίγκιπας έφθασε στην διάσκεψη αφού παραβρέθηκε σε συνάντηση του πατέρα του και ισχυρότερου υποστηρικτή του βασιλιά Σαλμάν με τους συγγενείς της οικογένειας του Κασόγκι, περιλαμβανομένου του γιου του Σαλάχ. Το κεντρικό πρακτορείο ειδήσεων SPA δημοσιοποίησε φωτογραφίες από τη συνάντηση, περιλαμβανομένης και μιας που δείχνει τον πρίγκιπα να ανταλλάσσει χειραψία με τον Σαλάχ, που έδειχνε εκνευρισμένος.

Ο MbS είναι προγραμματισμένο να μιλήσει σε ένα πάνελ αργά σήμερα το απόγευμα. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο πρίγκιπας δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ότι το Ριάντ θα ανακοίνωνε στη διάρκεια της συγκεκριμένης διάσκεψης μια «εντυπωσιακή συμφωνία».

Παρά το μποϊκοτάζ ηχηρών ονομάτων, ακόμη και από την Wall Street, υψηλόβαθμοι διεθνείς τραπεζίτες μετέβησαν τελικά στο Ριάντ για την διάσκεψη, μια ένδειξη ότι οι παγκόσμιες τράπεζες διστάζουν να αποχωρήσουν από επικερδείς σαουδαραβικές συμφωνίες.

Ο σαουδάραβας υπουργός Οικονομικών Μοχάμεντ αλ-Τζαντάαν συναντήθηκε με τον επικεφαλής της HSBC και με τον αντιπρόεδρο του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Ιαπωνίας MUFG για να συζητήσουν για τις ευκαιρίες για επενδύσεις, ανέφερε το υπουργείο σε αναρτήσεις του στο Twitter.

Η Ρωσία έστειλε πολυάριθμη αντιπροσωπεία στην διάσκεψη υπό τον Κίριλ Ντμιτρίεφ, τον επικεφαλής της Direct Investment Fund. Όπως δήλωσε χθες, ενώ η δολοφονία του Κασόγκι πρέπει να διερευνηθεί και να τιμωρηθούν οι ένοχοι, δεν θα πρέπει να παραβλεφθούν οι κινήσεις των Σαουδαράβων για οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.