• Αναζήτηση
 • Μυστράς, ο Κυρ Θεόφιλος Παλαιολόγος

  Η θρυλική μορφή του Κωνσταντίνου ΙΑ’ Παλαιολόγου είναι παρούσα σε πολλά έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Ο ανδριάντας του «μαρμαρωμένου βασιλιά» βρίσκεται στα πόδια του Μυστρά, της φημισμένης καστροπολιτείας, όπου κατά την παράδοση έλαβε χώρα, το 1449, η στέψη του τελευταίου βυζαντινού αυτοκράτορα, έως τότε δεσπότη του Μυστρά.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Θεόφιλος Παλαιολόγος

  Ο τελευταίος χρόνος είν’ αυτός. Ο τελευταίος των Γραικών
  αυτοκρατόρων είν’ αυτός. Κι αλίμονον
  τι θλιβερά που ομιλούν πλησίον του.
  Εν τη απογνώσει του, εν τη οδύνη
  ο Κυρ Θεόφιλος Παλαιολόγος
  λέγει «Θέλω θανείν μάλλον ή ζην».

  A Κυρ Θεόφιλε Παλαιολόγο,
  πόσον καημό του γένους μας, και πόση εξάντλησι
  (πόσην απηύδησιν από αδικίες και κατατρεγμό)
  οι τραγικές σου πέντε λέξεις περιείχαν.

  (Από τα Κρυμμένα Ποιήματα 1877;-1923, Ίκαρος 1993)

  Η θρυλική μορφή του Κωνσταντίνου ΙΑ’ Παλαιολόγου είναι παρούσα και σε άλλα έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, πέραν του ανωτέρω ποιήματος του Κωνσταντίνου Καβάφη.

  Μεταξύ άλλων, ο Γεώργιος Ζαλοκώστας, ο Γεώργιος Βιζυηνός, ο Κωστής Παλαμάς, ο Γεώργιος Δροσίνης, ο Κώστας Καρυωτάκης, ο Στράτης Μυριβήλης, ο Μ. Καραγάτσης, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Οδυσσέας Ελύτης και ο Νίκος Εγγονόπουλος καταπιάστηκαν επίσης με τον τελευταίο βυζαντινό αυτοκράτορα.

  Ο ανδριάντας του «μαρμαρωμένου βασιλιά» βρίσκεται στα πόδια του Μυστρά, της φημισμένης καστροπολιτείας, όπου κατά την παράδοση έλαβε χώρα, το 1449, η στέψη του τελευταίου βυζαντινού αυτοκράτορα, έως τότε δεσπότη του Μυστρά.

  Βαγγέλης Στεργιόπουλος

  Πολιτισμός
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk