• Αναζήτηση
 • Κύπρος: Σε διαθεσιμότητα αξιωματικός που φέρεται να χτύπησε οπλίτη

  Σοβαρή καταγγελία για περιστατικό βιαιοπραγίας κατά εθνοφρουρού από τον διοικητή του σε στρατόπεδο στη Λεμεσό εξετάζει το ΓΕΕΦ.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Σοβαρή καταγγελία για περιστατικό βιαιοπραγίας κατά εθνοφρουρού από τον διοικητή του σε στρατόπεδο στη Λεμεσό εξετάζει το ΓΕΕΦ. Έχει ήδη διαταχτεί ανάκριση από τον ίδιο τον Αρχηγό.

  Όπως γράφει ο «Φιλελεύθερος», ενώπιον του Υπουργείου Άμυνας της Κύπρου βρίσκεται καταγγελία της οικογένειας του εθνοφρουρού για ξυλοδαρμό του από το Διοικητή του, για ασήμαντη όπως υποστηρίζουν αφορμή.

  Ο 18χρονος στρατιώτης, μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, φέροντας εκχυμώσεις στο αριστερό μάτι και τραύματα στο λαιμό και στο κεφάλι και υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία και άλλες εξετάσεις, ενώ ο ίδιος και η μητέρα του μίλησαν στα ΜΜΕ για το περιστατικό.

  Όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, δέχθηκε επίθεση από το Διοικητή του, όταν μετέβη στο γραφείο του για να ζητήσει άδεια για ταξίδι που προγραμματίζει την Τετάρτη στην Ελλάδα και προσπαθούσε να δείξει φωτογραφίες του εισιτηρίου από το κινητό του τηλέφωνο.

  Συγκεκριμένα όπως είπε «ο Διοικητής ζήτησε να του δείξω τα εισιτήρια για το ταξίδι που θα πάω την Τετάρτη και εγώ έψαχνα στο τηλέφωνο μου να του τα δείξω για να δει ότι είναι αλήθεια. Στο τέλος, σαν τα γύρευα, μου είπε δεν τα θέλω και του είπα ένα λεπτό να σου τα δείξω να δεις ότι είναι αλήθεια». Σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ προσπαθούσε να δείξει στο Διοικητή του τη φωτογραφία του εισιτηρίου, αυτός τον χαστούκισε στο χέρι και όταν αντέδρασε ρωτώντας τον τι είναι αυτά που κάνει «μου έδωσε γροθιά στα μάτια».

  «Ήρθε ο ανθυπασπιστής του και με έπιασε από πίσω και σαν με έπιασε, ήρθε ο Διοικητής και άρχισε να με δέρνει στο κεφάλι, στο λαιμό, στο μάτι ξανά» υποστηρίζει ο στρατιώτης και συνέχισε «προσπάθησα να φύγω και μόλις βγήκα έξω με ακολούθησε και άρχισε να με κλοτσάει».

  Ο 18χρονος, που κατατάχθηκε φέτος το καλοκαίρι στην Ε.Φ, μεταφέρθηκε στο γιατρό του στρατοπέδου και ακολούθως παραπέμφθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού για περαιτέρω εξετάσεις.

  «Είμαι έξω φρενών» δήλωσε από την πλευρά της η μητέρα του νεαρού στα ΜΜΕ, λέγοντας πως «ο Διοικητής δεν έχει κανένα δικαίωμα να κτυπά τα παιδιά του κόσμου» και πως «αν έκανε οτιδήποτε, να τον τιμωρούσε, δεν είμαστε στο Μεσαίωνα».

  Το περιστατικό καταγγέλθηκε ήδη στην Εθνική Φρουρά και στο αρμόδιο Υπουργείο και προτίθεται να προχωρήσει σε καταγγελία και στην Αστυνομία.

  Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο επιτελάρχης του Υπουργείου Άμυνας Κώστας Φυτιρής επιβεβαίωσε ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΦ διέταξε ανάκριση και ότι φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι το περιστατικό όντως συνέβη, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη υπό ποιες συνθήκες και ποιος έχει την ευθύνη.

  Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως όταν είναι έτοιμο το πόρισμα της έρευνας το υπουργείο και το ΓΕΕΦ θα αποδώσουν αυστηρότατες ευθύνες στους υπεύθυνους.

  Αρνείται ότι βιαιοπράγησε ο διοικητής

  Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το περιστατικό τυγχάνει λεπτού χειρισμού και στη βάση αξιολόγησης των μαρτυρίων από άτομα που βρίσκονταν την ώρα εκείνη στο γραφείο του Διοικητή, ο οποίος έχει ήδη αποστείλει έκθεση με τα όσα σημειώθηκαν το πρωί.

  Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο διοικητής απορρίπτει τον ισχυρισμό πως γρονθοκόπησε τον στρατιώτη ή τον κτύπησε κατ’ οποιονδήποτε τρόπο, αναφέροντας πως είναι ο στρατιώτης που κινήθηκε απειλητικά εναντίον του και χρειάστηκε να ακινητοποιηθεί από άλλα μέλη της Εθνικής Φρουράς.

  Ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χριστόφορος Φωκαΐδης έδωσε οδηγίες να τεθεί αμέσως σε διαθεσιμότητα ο αξιωματικός εις βάρος του οποίου διεξάγεται έρευνα, που διατάχθηκε το πρωί από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς.

  Αυτό αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, στην οποία σημειώνεται ότι ο Υπουργός, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την υπογραφή της «Κοινής Ειδοποίησης» για τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO), ενημερώθηκε για την καταγγελία ξυλοδαρμού εθνοφρουρού από αξιωματικό της Ε.Φ.

  Ο Υπουργός έδωσε οδηγίες να τεθεί αμέσως σε διαθεσιμότητα ο αξιωματικός εις βάρος του οποίου διεξάγεται έρευνα, που διατάχθηκε από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και η έρευνα να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό και εν πάση περιπτώσει όχι αργότερα από την Πέμπτη πρωί.

  «Εάν η έρευνα καταδείξει ευθύνες αυτές να αποδοθούν άμεσα και να εξαντληθεί η αυστηρότητα που προβλέπουν οι κανονισμοί έτσι ώστε να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία,» τονίζεται στις οδηγίες του ΥΠΑΜ.

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk