• Αναζήτηση
 • Σταθερό προβάδισμα ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση

  Η εκτίμηση πολιτικών τάσεων που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας τον Οκτώβριο δείχνει την σταθεροποίηση του ανοίγματος της «ψαλίδας» μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στα ερώτημα της παράστασης νίκης, όσο και στην πρόθεση ψήφου, εκεί όπου η διαφορά φτάνει πλέον στις 13 μονάδες.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Ξεκάθαρο προβάδισμα νίκης δίνουν οι δημοσκοπήσεις στη Νέα Δημοκρατία, με την διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ να φτάνει πλέον τις 13 μονάδες, όπως φαίνεται και στην εκτίμηση πολιτικών τάσεων του Οκτωβρίου από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

  Όπως φαίνεται, η επίσκεψη Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες λειτούργησε θετικά μόνο στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς δεν άλλαξε την άποψη των πολιτών, που επικεντρώνονται στα θέματα της εσωτερικής πολιτικής και την οικονομία.

  Ειδικότερα στη δημοσκόπηση, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 31% στην πρόθεση ψήφου έναντι 30,5% στη σφυγμομέτρηση του Σεπτεμβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει 18% έναντι 17,5%, η Χρυσή Αυγή παραμένει σταθερή στο 7%, η ΔΗΣΥ καταγράφει 6,5% έναντι 7,5%, το ΚΚΕ 5,5% έναντι 6,5%, το Ποτάμι 1,5% έναντι 1%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,5% έναντι 2% η Ένωση Κεντρώων 3% έναντι 2% και η Πλεύση Ελευθερίας 2%. Το 7% των ερωτηθέντων απάντησε «άλλο κόμμα», το 16% δήλωσε «δεν ξέρω/δεν απαντώ», «άκυρο/λευκό» θα ψήφιζε το 5,5% ενώ 11% θα απείχε από την εκλογική αναμέτρηση.

  Μεγαλύτερο είναι το προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην παράσταση νίκης, όπου προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 65,5% έναντι 19,5%. Το 2% εκτιμά ότι θα κερδίσει τις εκλογές άλλο κόμμα, ενώ 13% δηλώνουν «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

  Παράλληλα, το 37% εκτιμά ότι καταλληλότερος για τη θέση του πρωθυπουργού είναι ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ το 22% ο Αλ. Τσίπρας. «Κανένας» απαντά το 37% των ερωτώμενων, ενώ 4% δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

  Η μεγάλη πλειονότητα της κοινής γνώμης, περίπου οχτώ στους δέκα ερωτηθέντες, (75,5%) εκτιμά ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ το 16,5% δηλώνει ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και το 8% δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ». Την ίδια ώρα, το 56% των ερωτώμενων δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από το έργο της κυβέρνησης, 35,5% απαντά ότι δεν είναι ικανοποιημένο, αλλά δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, ενώ μόνο το 6,5% δηλώνει ικανοποιημένο από το κυβερνητικό έργο.

  Σε σχέση με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, τη συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ, και τις συμφωνίες που υπογράφηκαν η πλειονότητα των ερωτηθέντων (46,5%) δηλώνει ότι η επίσκεψη δεν απέβη προς όφελος της χώρας, 31% θεωρεί ότι είναι ωφέλιμη για τη χώρα ενώ 22,5% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ. Το 47,5% των πολιτών εκτιμά η επίσκεψη δεν ενίσχυσε το ηγετικό προφίλ του κ. Τσίπρα, ενώ 43,5% εκτιμά ότι το ηγετικό προφίλ του Αλέξη Τσίπρα ενισχύθηκε, ενώ 9% δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

  Όσον αφορά το κυβερνητικό σχήμα που οι πολίτες θέλουν να προκύψει μετά από τις επόμενες εκλογές, το 36% ζητεί αυτοδυναμία ΝΔ ή κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ, το 23,5% ζητεί αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, 10,5% των ερωτώμενων απαντούν αυθόρμητα ότι προτιμούν οικουμενική κυβέρνηση ή κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας, ενώ 30% δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ». 

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk