• Αναζήτηση
 • Παυλόπουλος: «ΟΧΙ» σε όποιον επιβουλεύεται τα σύνορά μας

  «Το πάνδημο όχι που αντέταξαν οι Έλληνες στον ιταμό εισβολέα την 28η Οκτωβρίου 1940 συνιστά, για πάντα και ιδίως στους σημερινούς ταραγμένους καιρούς μας, την προμετωπίδα του φρονήματος του λαού και του έθνους μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  «Το πάνδημο όχι που αντέταξαν οι Έλληνες στον ιταμό εισβολέα την 28η Οκτωβρίου 1940 συνιστά, για πάντα και ιδίως στους σημερινούς ταραγμένους καιρούς μας, την προμετωπίδα του φρονήματος του λαού και του έθνους μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης στην παραλιακή Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

  «Είναι το διαχρονικό όχι σε καθέναν που επιβουλεύεται τα σύνορά μας, την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία. Ένα όχι που μετατρέπεται, αυτομάτως, στο επίσης διαχρονικό ναι στην ειρήνη, στην δημοκρατία, στην δικαιοσύνη και στα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου. Ιδίως δε σ’ εκείνα που εμπεδώνουν τις αρχές και τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης. Χρόνια πολλά», είπε ο κ. Παυλόπουλος.

  Το μήνυμα του πιλότου του F-16

  Η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώθηκε με την εντυπωσιακή επίδειξη ακριβείας με πολεμικό αεροσκάφος F-16 που έκανε ο επισμηναγός Λουκάς Θεοχαρόπουλος, από την ομάδα αεροπορικών επιδείξεων ΖΕΥΣ. Μέσα από το αεροσκάφος ο πιλότος ευχήθηκε «Χρόνια πολλά Ελλάδα» και είπε ότι «οι ήρωες πολεμούν ως Έλληνες».

  Aπευθυνόμενος στον πιλότο του μαχητικού αεροσκάφους, που με τους εντυπωσιακούς του ελιγμούς πάνω από τον χώρο της παρέλασης, καθήλωσε τους θεσσαλονικείς, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Κύριε επισμηναγέ, τα φτερά σας, τα φτερά της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στέλνουν παντού το μήνυμα του ανθρωπισμού και της ειρήνης. Στέλνουν όμως σε κάθε ιταμό εισβολέα και το διαχρονικό μήνυμα των προγόνων μας: «Μολών λαβέ». Το έθνος μας είναι υπερήφανο για σας. Και η Παναγία, η υπέρμαχος στρατηγός, να σας συνοδεύει στις πτήσεις σας».

  Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών για την 28η Οκτωβρίου

  Την σημασία της 28ης Οκτωβρίου τονίζουν στα μηνύματά τους οι πολιτικοί αρχηγοί οι οποίοι απεύθυνοντας κάλεσμα για μια Ελλάδα ισχυρή όπου η χώρα μπορεί να ατενίζει με αισιοδοξία το αύριο.
  Τσίπρας: Το αύριο είναι στα δικά μας χέρια

  «Τιμούμε σήμερα το έπος του ‘40. Όλους εκείνους, που ανάμεσα στην Ελλάδα και τη ζωή τους διάλεξαν την Ελλάδα. Και απέδειξαν στα βουνά της Αλβανίας, στις πόλεις και στα χωριά της πατρίδας, τι σημαίνει να γνωρίζεις την ελευθερία από την κόψη του σπαθιού την τρομερή» αναφέρει στο μήνυμα του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

  Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργό αναφέρει: «Με τη μάχη του κατά του φασισμού και του ναζισμού και με την έφοδο της Εθνικής μας Αντίστασης στον ουρανό, ο ελληνικός λαός απέδειξε την αγάπη του για την ελευθερία. Τον διαχρονικό πόθο του να ζει με αξιοπρέπεια και να καθορίζει ο ίδιος τα του οίκου του.
  Τίποτε δεν ξεχάστηκε, κανένας δεν ξεχάστηκε. Καμιά θυσία δεν πήγε χαμένη.

  Σήμερα η χώρα, μετά από μια περίοδο σκότους, κρίσης και επιτροπείας, μπορεί να ατενίζει με αισιοδοξία το αύριο. Ο λαός μας απέδειξε στα δύσκολα τελευταία χρόνια ότι έχει και το κουράγιο, και τις δυνατότητες, και το ιστορικό φορτίο, για να στέκεται όρθιος στις φουρτούνες.

  Δεν ελπίζουμε απλώς σε ένα καλύτερο αύριο. Το χτίζουμε βήμα-βήμα, με όρους ελευθερίας, αλληλεγγύης, Δημοκρατίας, κοινωνικής δικαιοσύνης. Βέβαιοι ότι, όπως τότε, έτσι και τώρα, τίποτε δεν πρόκειται να μας χαριστεί.

  Το αύριο είναι στα δικά μας χέρια. Και δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει».

  Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα ξαναγίνει ισχυρή και υπερήφανη

  «Σήμερα, είναι μια ημέρα μνήμης, συγκίνησης και περηφάνιας για όλους τους Έλληνες. Η 28η Οκτωβρίου υπογραμμίζει την ενότητα του Έθνους μας. Την πίστη του στην ελευθερία και την αποστροφή του σε κάθε μορφή ολοκληρωτισμού», τονίζει στο μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  «Η σκέψη όλων μας είναι σήμερα στη Γενιά του ’40. Τη γενιά των πατεράδων και των παππούδων μας, από τους οποίους ελάχιστοι είναι ακόμα στη ζωή. Μια γενιά προκομμένη, που κατάφερε μέσα από τα συντρίμμια του πολέμου, της κατοχής και του εμφυλίου να χτίσει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Έχουν το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας.

  Και τη διαβεβαίωσή μας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει το σπουδαίο ταξίδι της στην ιστορία, ξεπερνώντας τα σημερινά της προβλήματα», συνεχίζει ο πρόεδρος της ΝΔ και προσθέτει: «Η Ελλάδα θα ξαναγίνει ισχυρή και υπερήφανη. Με αποφασιστικό λόγο και ρόλο για όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και τον κόσμο. Με ευημερία, ασφάλεια, και δικαιώματα για όλους τους Έλληνες. Αυτός είναι ο πατριωτισμός της δικής μας γενιάς. Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες».

  Γεννηματά: Το έπος του ’40 είναι κορυφαία στιγμή της νεότερης ιστορίας μας

  Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε πως «το έπος του ’40 και η Εθνική Αντίσταση είναι κορυφαία στιγμή της νεότερης ιστορίας μας».

  «Οφείλουμε τιμή στη γενιά και στους ήρωες που πολέμησαν το φασισμό και το ναζισμό και κέρδισαν τη δημοκρατία και την ελευθερία. Έδειξε ο αγώνας τους ποιες είναι οι δυνάμεις του ελληνισμού και σήμερα οφείλουμε να πούμε το δικό μας «όχι» στην παραίτηση και στο συμβιβασμό» συνέχισε.

  «Η πατρίδα χρειάζεται μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση. Η κοινωνία χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο, εθνική στρατηγική, να κινητοποιήσουμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις, να επενδύσουμε στα νέα παιδιά για να βγούμε στο δρόμο της προόδου. Η παράταξη μας, πάντα παράταξη ενότητας, πατριωτική, δύναμη ευθύνης θα είναι πρωταγωνιστής σε αυτή τη μάχη» κατέληξε η κ. Γεννηματά.

  Λεβέντης: Κάνουμε παρελάσεις αλλά δεν έχουμε ούτε φαγητό οι περισσότεροι

  Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, υπογράμμισε πως «οι Ένοπλες Δυνάμεις θα κάνουν το καθήκον τους. Εμείς, βεβαίως, θα πρέπει να αγωνιστούμε να μην χρειαστεί να χυθεί αίμα, γιατί οσάκις η Ελλάδα έχυσε αίμα στο παρελθόν μόνο εγράφησαν ιστορικές σελίδες, κέρδος δεν είχαμε. Μπήκαμε σε πολέμους για την ελευθερία, γι’ αυτό που λέμε ελεύθερος κόσμος, και μετά ωφελήθηκαν άλλοι που έμειναν στην άκρη και δεν συμμετείχαν σε αγώνες, ούτε έχυσαν αίμα».

  «Αυτή η περίοδος είναι δύσκολη. Κάνουμε παρελάσεις αλλά από την άλλη δεν έχουμε ούτε φαγητό οι περισσότεροι στα σπίτια. Κόβονται συντάξεις, μισθοί, αναχωρούν οι νέοι μας στο εξωτερικό, η Βουλή νομοθετεί ερήμην της Εκκλησίας. Έχουμε φτάσει ένας αθλητικός σύλλογος να έχει πιο μεγάλη σημασία από την Εκκλησία της Ελλάδος» πρόσθεσε.

  «Αυτός είναι ο κ. Τσίπρας. Δεν πολέμησε ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης. Πολέμησε ο Παπαφλέσσας και είναι ασέβεια αυτό που έκανε η Βουλή, που έδωσε αξία σε ήθη εξ Ευρώπης και έβαλε πιο κάτω τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη. Η Ένωση Κεντρώων θα παλέψει μέχρι τέλους για να αλλάξει αυτό που έγινε στη Βουλή που είναι προσβολή προς την ελληνική οικογένεια» κατέληξε ο κ. Λεβέντης.

  Πολιτική