• Αναζήτηση
 • Σύνοδος Κορυφής: Πρόοδος στο Brexit – Διγλωσσία για Καταλωνία

  Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τους τόνους να έχουν ανέβει το τελευταίο διάστημα για τον λογαριασμό του Brexit.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τους τόνους να έχουν ανέβει το τελευταίο διάστημα για τον λογαριασμό του Brexit. Την ίδια ώρα το θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας προβληματίζει την ΕΕ και η κλιμακούμενη ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βόρειο Κορέα καθιστά αναγκαία τη συζήτηση για χάραξη νέας στρατηγικής.

  Ειδικό βάρος αναμένεται να δοθεί σε θέματα ασφάλειας, άμυνας και μεταρρυθμίσεων προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης της ΕΕ.

  Ο πρόεδρος Τουσκ αναμένεται να προκρίνει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα 13 συνόδων κορυφής μέσα στα επόμενα δύο χρόνια με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στην ΕΕ, μετά το Brexit.

  Προτού σχηματιστεί κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία και μετά τις αυστριακές εκλογές, ο γάλλος πρόεδρος προσέρχεται στη Σύνοδο με μεταρρυθμιστική ατζέντα και με αίτημα την ανάδειξη ενός ΥΠΟΙΚ για την ΕΕ και τη δημιουργία κοινού προϋπολογισμού.

  Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, μάλιστα, παρομοιάζουν τον Εμανουέλ Μακρόν με κουτάβι καθώς θεωρείται νέος στις ευρωπαϊκές συνομιλίες. Σύμφωνα όμως με την εφημερίδα Politico, κορυφαίος ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Σύνοδος δεν είναι του Μακρόν αλλά του Τουσκ.

  «Οι προτάσεις του από την κοινωνική δικαιοσύνη μέχρι την άμυνα, δεν είναι καινούριες, απλώς διατυπώνονται με διαφορετικό τρόπο. Ο Μακρόν δεν τοποθετεί το θέμα της ενότητας πρώτο» φέρεται να δήλωσε ο αξιωματούχος.

  «Από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα σταλεί μήνυμα ενότητας. Η ενότητα θα επικρατήσει και στις συναυλίες για το Brexit, επειδή οι στόχοι και τα ενδιαφέροντά μας είναι κοινά» δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος προσερχόμενος στη Σύνοδο.

  «Θα συζητήσουμε το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, το οποίο και στηρίζουμε» δήλωσε από την πλευρά της η Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο, έπειτα από τις δηλώσεις της αμερικανικής πλευράς σύμφωνα με τις οποίες η συμφωνία θα πρέπει να βελτιωθεί ή να ακυρωθεί.

  Όσον αφορά στο θέμα της Τουρκίας ανέφερε ότι η χώρα έχει κάνει σπουδαία δουλειά όσον αφορά στην τήρηση της συμφωνίας με την ΕΕ.

  Κάλεσε όμως τους αξιωματούχους της ΕΕ να παγώσουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για την ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση, λόγω αυταρχικής πολιτικής από την πλευρά της Άγκυρας.

  «Η νομοθεσία της Άγκυρας κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση» δήλωσε προσερχόμενη στη Σύνοδο παρεπέμποντας στις εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου το 2016.

  Αναφερόμενη στο Brexit, η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε για την «πρόοδο που έχει σημειωθεί».

  Στην πρόοδο των συνομιλιών στάθηκε και η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και σημείωσε πως οι ευρωπαϊκές συζητήσεις θα αφορούν και σε θέματα άμυνας, ασφάλειας και μετανάστευσης.

  Ωστόσο, απέφυγε να αναφερθεί στο ακριβές ποσό που θα καταβάλλει η Βρετανία μετά την έξοδό της από την ΕΕ και στάθηκε στο θέμα των δικαιωμάτων που θα έχουν οι ευρωπαίοι πολίτες σε μια μετα – Brexit εποχή.

  Έμφαση αναμένεται να δοθεί και στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, ενώ επί τάπητος θα τεθεί το πρόγραμμα των μετεγκαταστάσεων η εφαρμογή του οποίου προβληματίζει αφού χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία κλείνουν την πόρτα στους πρόσφυγες.

  Στο τραπέζι και η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, με Βρετανία και Γαλλία να δηλώνούν ξεκάθαρα τη στήριξη τους σε αυτήν και την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι να δεσμεύεται για το πρόγραμμα καθώς αποτελεί κλειδί για τη διασφάλιση της διεθνούς ασφάλειας.

  Διγλωσσία για το θέμα της Καταλονίας

  Την ξεκάθαρη στήριξή τους στην ισπανική κυβέρνηση εξέφρασαν οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας προσερχόμενοι στη Σύνοδο Κορυφής και ενώ η Ισπανία σχεδιάζει να αναστείλει την αυτονομία της Καταλονίας.

  «Ελπίζουμε ότι είναι εφικτό να βρεθούν λύσεις βάσει του ισπανικού Συντάγματος» επισήμανε η Μέρκελ.

  Μήνυμα ενότητας προς την Ισπανία έστειλε ο Μακρόν,ο οποίος αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Μαριάνο Ραχόι.

  Βέλγιο και Λουξεμβούργο τόνισαν, από την πλευρά τους, την ανάγκη διεξαγωγής διαλόγου ανάμεσα σε Μαδρίτη και Καταλονία με στόχο την εκτόνωση της κρίσης και υπενθυμίζοντας ότι η βία δεν αποτελεί λύση.

  Δηλώσεις Μέι

  «Η Τουρκία έχει προσφέρει εξαιρετική βοήθεια στην ΕΕ κυρίως στο προσφυγικό» τόνισε η Ανγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής το μεσημέρι της Πέμπτης. «Πρέπει να ανανεώσουμε την χρηματοδότηση προς την Τουρκία» πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος. Οσον αφορά στις συνομιλίες της ΕΕ με την Βρετανία για το Brexit σημείωσε ότι πρέπει όλοι πρέπει να τις ενθαρρύνουμε, ενώ για την Καταλωνία εξέφρασε την ελπίδα να λυθεί σύντομα η κρίση.

  Προτεραιότητα στη συμφωνία για τα δικαιώματα των πολιτών επιθυμεί να δώσει η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι, τις επόμενες εβδομάδες των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε σήμερα, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

  Κατά τη διάρκεια του αποψινού δείπνου εργασίας των Ευρωπαίων ηγετών, η κ. Μέι αναμένεται να παρουσιάσει τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία δεν είναι άλλη από την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στη δεύτερη φάση που αφορά τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ.

  «Κάνουμε απολογισμό και κοιτάμε μπροστά πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που μοιραζόμαστε όλοι στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει συνεχή συνεργασία, η οποία πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της ισχυρής μελλοντικής εταιρικής σχέσης που θέλουμε να οικοδομήσουμε από κοινού» σημείωσε η κ. Μέι. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι θα παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ηγέτες την πρόοδο που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις εξόδου. Παράλληλα, τόνισε ότι επιθυμεί να θεσπιστεί ένα «φιλόδοξο σχέδιο» τις επόμενες εβδομάδες σε τομείς προτεραιότητας, όπως π.χ. στην επίτευξη συμφωνίας για τα δικαιώματα των πολιτών.


  Η ατζέντα της Συνόδου

  Νέες μεθόδους, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να αντιμετωπιστεί των πάγιο πρόβλημα των «κωλυσιεργιών», θα αναζητήσουν οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ κατά τη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

  Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες πως σε συνέχεια του προβληματισμού που έχει ξεκινήσει, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit, σχετικά με το μέλλον της ΕΕ, θα πρέπει «να εμπλουτιστεί το έργο μας με νέες ιδέες». Οι προτάσεις του Τουσκ θα τεθούν επί τάπητος, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίας αύριο το πρωί. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος Τουσκ θα προτείνει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα 13 συνόδων κορυφής μέσα στα επόμενα δύο χρόνια με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στην ΕΕ, μετά το σοκ του Brexit.

  Επίσης, θα συζητηθεί η πρότασή του να αλλάξει η μέθοδος εργασίας, αντικαθιστώντας την παραδοσιακή προσέγγιση της προσπάθειας επίτευξης ομοφωνίας, με αυτή των συζητήσεων που θα παρουσιάζουν ξεκάθαρα τις διαφωνίες των χωρών.

  Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συζήτηση για την περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά και για την αλλαγή της μεθόδου εργασίας είναι σχετικά «άβολη» για τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και ειδικά τις τέσσερις χώρες του Βίσεκγραντ.

  Η απόσταση που χωρίζει αυτές τις χώρες με τις υπόλοιπες θα φανεί για ακόμα μία φορά και στη συζήτηση για το μεταναστευτικό, που αποτελεί το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης και θα διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα, μετά την ανταλλαγή απόψεων των 28 ηγετών με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι. Ειδικότερα, θα συζητηθεί η πορεία εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό των ροών, το ζήτημα της αναθεώρησης του Κανονισμού του Δουβλίνου που έχει κολλήσει, λόγω ακριβώς αυτών των διαφωνιών, η μετεγκαταστάση και η παράταση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα.

  Μετά από δύο συνεδρίες για την ευρωπαϊκή ψηφιακή αγορά και την άμυνα, η συζήτηση για τις εξωτερικές σχέσεις στην ΕΕ, κατά το δείπνο, θα επικεντρωθεί στην κατάσταση στην Τουρκία. Με φόντο το ουσιαστικό πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η ΕΕ αναζητά τρόπους να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να πιέσει την Τουρκία στα ζητήματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ταυτόχρονα να διασφαλίσει τη συνέχιση της στενής συνεργασίας των δύο πλευρών.

  Τέλος, σε ό,τι αφορά το Brexit, μετά το αδιέξοδο την περασμένη εβδομάδα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αναμένεται σήμερα το βράδυ να παρουσιάσει τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλαδή την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στη δεύτερη φάση που αφορά τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις.

  Ωστόσο, οι «27» -οι οποίοι θα συζητήσουν το εν λόγω ζήτημα, αύριο, χωρίς τη Τ. Μέι αλλά με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ- όπως όλα δείχνουν, θα αρνηθούν να δώσουν το πράσινο φως στην Κομισιόν να διαπραγματευτεί την επόμενη μέρα, κάτι που θα πρέπει να περιμένει μέχρι το Δεκέμβριο. Προκειμένου, όμως, να μη ενδυναμωθεί το αδιέξοδο, οι «27» αναμένεται να διαπιστώσουν ότι κάποια πρόοδος έχει σημειωθεί και να εγκρίνουν την έναρξη των συζητήσεων για τις μέλλουσες εμπορικές σχέσεις μεταξύ των «27», αλλά προς το παρόν χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο.

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk