• Αναζήτηση
 • Σύγχρονη Ελλάδα με ρετρό αισθητική

  Εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου στο Θέατρο Εμπρός (Ρήγα Παλαμήδου 2, Ψυρρή, Αθήνα) η έκθεση «Κινηματικές – κοινωνικές απόπειρες σε αυτοδιαχειριζόμενους χώρους στη σύγχρονη Ελλάδα» που είναι το τελευταίο φωτογραφικό σχέδιο του Γιάννη Στούρνα.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου στο Θέατρο Εμπρός (Ρήγα Παλαμήδου 2, Ψυρρή, Αθήνα) η έκθεση «Κινηματικές – κοινωνικές απόπειρες σε αυτοδιαχειριζόμενους χώρους στη σύγχρονη Ελλάδα» που είναι το τελευταίο φωτογραφικό σχέδιο του Γιάννη Στούρνα.
  Εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια ο φωτογράφος γυρίζει από άκρη σε άκρη την Ελλάδα απαθανατίζοντας, κυρίως σε πορτρέτα, ορισμένα από τα πρόσωπα και τα ουκ ολίγα αυτεξούσια εγχειρήματα σε καταλήψεις, σε στέκια, στις γειτονιές πολλών περιοχών της χώρας.
  Οι φωτογραφίες απεικονίζουν ανθρώπους σε καθημερινές, πολλαπλού εύρους δραστηριότητες, πολιτισμικές, εξωθεσμικές ακόμα και «αντικρατικές».
  Ενδιαφέρον εξάλλου έχει η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε για αυτόν ακριβώς τον λόγο: αισθητική 19ου αιώνα, με υγρό κολλόδιο, με μηχανή μεγάλου φορμά και απευθείας εκτύπωση σε γυάλινες πλάκες.
  Σύμφωνα με τον Γ. Στούρνα αυτή η τεχνική «αντιπαρατίθεται κατά μια έννοια στην έξαλλη εμπορευματοποίηση και στη γενικευμένη (με αλλαγή χρήσης) φωτογράφηση των καιρών μας.»
  Τεχνική που, διόλου τυχαία, ονομάζεται ακόμη αμβροτυπία, εκ του άμβροτος, μη θνητός, δηλαδή «απαθανάτιση».
  Πολιτισμός
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk