• Αναζήτηση
 • Grexit από τη Σένγκεν ζητά η (προεκλογική) CSU

  Tην αποπομπή της Ελλάδας από τη ζώνη του Σένγκεν ζητά ο Γιοάχιμ Χέρμαν επικεφαλής του ψηφοδελτίου της CSU Βαυαρίας -το αδελφό κόμμα της CDU της Μέρκελ- επιρρίπτοντας στην Αθήνα ότι έχει χάσει τον έλεγχο των συνόρων.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Tην αποπομπή της Ελλάδας από τη ζώνη του Σένγκεν ζητά ο Γιοάχιμ Χέρμαν επικεφαλής του ψηφοδελτίου της CSU Βαυαρίας -το αδελφό κόμμα της CDU της Μέρκελ- επιρρίπτοντας στην Αθήνα ότι έχει χάσει τον έλεγχο των συνόρων.
  Σε συνέντευξή του στην Bild ο νυν υπ. Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν λέει χαρακτηριστικά: «Οι Έλληνες το λένε ανοιχτά: ‘Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα θαλάσσια σύνορά μας’. Τότε εγώ λέω: ‘Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να είναι μέρος του χώρου Σένγκεν εάν αυτό δεν λειτουργεί’. Όσο δεν μπορεί να ανταποκριθεί, θα πρέπει να ελέγχουμε εμείς οι ίδιοι τα σύνορά μας», λέει χαρακτηριστικά ο κορυφαίος υποψήφιος του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU) στις επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές.
  Τ
  ις επικρίσεις αυτές αντικρούει μιλώντας στην ίδια εφημερίδα ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών της Κάτω Σαξονίας Μπόρις Πιστόριους, υποστηρίζοντας ότι την απώλεια αυτή του ελέγχου την προκάλεσε η ίδια η Γερμανία όταν αδιαφορούσε για τις εκκλήσεις βοήθειας της Ιταλίας και της Ελλάδας όλα τα προηγούμενα χρόνια.
  «Αδιαφορήσαμε όταν Ελλάδα και Ιταλία ζητούσαν βοήθεια»
  «Για την απώλεια ελέγχου ευθυνόμαστε εμείς οι ίδιοι. Το προσφυγικό κύμα δεν άρχισε να έρχεται σε εμάς το 2015. Ήδη τα προηγούμενα χρόνια Ιταλία και Ελλάδα ζητούσαν βοήθεια, αλλά εμείς αδιαφορήσαμε λέγοντάς τους: ‘Οι πρόσφυγες έρχονται σε εσάς, εσείς πρέπει να τους δώσετε άσυλο, έτσι προβλέπεται από τους κανόνες του Δουβλίνου’. Αντί να βοηθήσουμε, απλώς αδιαφορήσαμε για το προσφυγικό πρόβλημα. Αυτό δεν είναι ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», επισημαίνει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.
  Πάντως οι απειλές αυτές του υπερσυντηρητικού βαυαρού πολιτικού, ο οποίος προαλείφεται για τη θέση του ομοσπονδιακού υπουργού Εσωτερικών μετά τις εκλογές δεν θα πρέπει να υπερεκτιμηθούν. Το προσφυγικό είναι ένα από τα κυρίαρχα θέματα του προεκλογικού αγώνα στη Γερμανία και είναι αυτό που συνεχίζει να δίνει αέρα στα πανιά του εθνολαϊκιστικού AfD.
  To φθινόπωρο του 2015, στο αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης όταν η Βαυαρία επωμιζόταν καταρχήν το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών που κατέφθαναν, οι Χριστιανοκοινωνιστές είχαν επικρίνει με σφοδρότητα και δημοσίως την προσφυγική πολιτική της γερμανίδας καγκελαρίου, φτάνοντας ακόμη και στο σημείο να απειλήσουν την Α. Μέρκελ με προσφυγή στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο.
  Bild.de, Κώστας Συμεωνίδης
  Πολιτική
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk