• Αναζήτηση
 • Αλέξης Τσίπρας: Το τέλος της ελληνικής κρίσης θα είναι το τέλος της ευρωπαϊκής κρίσης

  Ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου βρίσκεται το μεσημέρι της Κυριακής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου βρίσκεται το μεσημέρι της Κυριακής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την παραδοσιακή συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», με την οποία θα ολοκληρώσει την επίσκεψή του στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

  Με μεταρρυθμίσεις και ισορροπία στο μίγμα πολιτικής μας, προστατεύοντας τους πιο αδύναμους, θα πιάσουμε τους στόχους, ώστε να ολοκληρώσουμε το καλοκαίρι του 2018 το πρόγραμμα και να βρεθούμε σε ένα νέο περιβάλλον.Από το 2019 θα μπορέσουμε να ελαφρύνουμε τα βάρη για εκείνους που έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο.

  Το 2016 είχαμε εκπληκτική υπεραπόδοση και μια από τις αιτίες που καταφέραμε να αντισταθούμε σε παράλογες απαιτήσεις των δανειστών. Εγκαίρως είχαμε προβλέψει αυτό και παρά τις αντιδράσεις αποφασίσαμε να μοιράσουμε μέρος. Το 2017 είναι θετική η πορεία, έχουμε υπέρβαση 1 δισ. στο πρώτο 7μηνο. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς άλλοι τομείς εσόδων πάνε καλά, άλλοι όχι. Αλλά θα φροντίσουμε και φέτος να υπάρξει μέρισμα στους πιο αδύνατους. Όταν έρθει η ώρα θα μπορέσουμε να το ανακοινώσουμε.

  Δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος και αυτό το αναγνωρίζουν και οι εταίροι μας και βάσει αυτού θα προβούμε στις απαραίτητες διορθώσεις από το 2019.

  Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία από τους επενδυτές και τις αγορές. Χαίρομαι αναφέρει ο κ. Τσίπρας που στο θέμα του χρέους με το ΔΝΤ βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα.

  Το άρθρο για τον Ανδρέα δημιούργησε θόρυβο και υπερβολικές αντιδράσεις, απάντησε σε σχετική ερώτηση ο κ. Τσίπρας, δέχθηκα επιθέσεις. Κάτι σημαντικό θα έγραψα για να δεχθώ τόσες επιθέσεις. Ηταν ξεκάθαρο όμως πως οι διαφορές είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού. Μίλησα για μια ομοιότητα που ενόχλησε, στο συστημικό φόβο. Ενός συστήματος εξουσίας, τώρα το κατεστημένο διαπλοκής, τότε της δεξιάς. Ο συστημικός φόβος, της λαϊκής κυριαρχίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, στα οποία πιστεύουμε και γιαυτά θα κριθούμε. Δεν έχω φιλοδοξία να αντιγράψω κανέναν, αλλά σε ένα χρόνο από τώρα να είναι αυτή η κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την περιπέτεια που άλλοι την έβαλαν. Η κυβέρνηση που θα επουλώσει τις πληγές στην κοινωνία που άλλοι δημιουργησαν. Να ειμαστε εμείς που θα θέσουμε βάσεις για υγιή λειτουργία της οικονομίας, με ένα νέο μοντέλο εργασιακών σχέσεων – παραγωγικού μοντέλου.

  Ο χρόνος ολοκλήρωσης μια αξιολόγησης είναι καθοριστικό, αλλά τη βασική ευθύνη για την καθυστέρηση της β’ αξιολογησης είχαν οι εταίροι, που ζητούσαν πράγματα έξω από τη συμφωνία.

  Η κυβέρνηση προσπαθεί σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες να παράξει έργο. Προσπαθούμε να επιλύσουμε προβλήματα, παρά κάποια θέματα συντονισμού, αλλά η προσπάθειά μας αποδίδει. Το εκτιμουν και οι εταίροι και τα διεθνή μέσα ενημερωσης.

  Η γ’ αξιολόγηση θα προχωρήσει με μεγάλη ταχύτητα και γιαυτό τον σκοπό θα συγκαλέσω άμεσα το Υπουργικό Συμβούλιο. Θα πάρουμε αποφάσεις για να κλείσει η γ’ αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής μας.

  Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και όλη την Ευρώπη. Το τέλος της ελληνικής κρίσης θα είναι το τέλος της ευρωπαϊκής κρίσης.

  Μεγάλο σκάνδαλο [χρηματοδοτήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ από ΑΤΕ και εκποίησή της] για το οποίο οι ηγεσίες των κομμάτων σιωπούν. Ειδικά που τα δάνεια πέρασαν στο υγιές τμήμα της τράπεζας και με απόφαση Γιαννίτση δόθηκε η δυνατότητα του ακατάσχετου για να πάρουν προεκλογικά τα κόμματα χρηματοδότηση. Να μας απαντήσουν όμως αν αισθάνονται ότι είναι χρήματα των ελληνων φορολογουμένων που τα χρωστάνε και πρέπει να τα επιστρέψουν και πού πήγαν όλα αυτά τα χρήματα. Οι πολίτες έχουν βγάλει συμπέρασμα ποιοι οδήγησαν τον τόπο στην κρίση και τώρα μας κουνάνε το δάκτυλο.

  Είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τη συμφωνία, θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί και θα τρέξουμε γρήγορα. Αναμένουμε ότι όλες οι πλευρές θα έρθουν με ένα κοινό στόχο. Εμείς μπορούμε να ζήσουμε και με ΔΝΤ και χωρίς. Αυτό που δεν μπορούμε είναι με το ΔΝΤ με το ένα πόδι μέσα στο πρόγραμμα και το άλλο έξω. Είχαν χρόνο να αποφασίσουν. Έστω μετά τις γερμανικές εκλογές.

  Φίλοι των επενδυτών παρουσιάζονται εκείνοι που την τελευταία 5ετία έχουν συνδέσει το όνομά τους με την μεγαλύτερη αποεπένδυση στη χώρα. Το 2016 ρεκόρ στη χώρα σε ξένες άμεσες επενδύσεις 2,8 δισ. ευρώ.

  Και το 2017 αναμένεται ακόμη μεγαλύτερο ρεκόρ. Η κυβέρνηση είναι φιλική προς την υγιή επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Καταπολεμούμε παθογένειες δημοσίου, όπως γραφειοκρατία και καθυστερήσεις δικαστικών αποφάσεων, ό,τι δεν έχει γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η διαφορά μας με τη νεοφιλελεύθερη οπτική είναι ότι θέλουμε να προστατέψουμε τις εργασιακές σχέσεις και το περιβάλλον. Αυτή είναι η ιδεολογική διαφορά μας στον τομέα.

  Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι περισσότερο έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια για τις επενδύσεις και πιστεύουμε ότι έτσι θα μειωθεί η ανεργία.

  Ένα σοβαρό πρόβλημα στην χώρα είναι ότι λείπουν από το τραπέζι των συζητήσεων οι άνθρωποι που πραγματικά έχουν σχέση με την παραγωγή κι όχι με τις υπηρεσίες ή την κρατικοδιαιτη επιχειρηματικότητα. Αυτοί που πραγματικά έχουν σχέση με την παραγωγή και έχουν υγιείς επιχειρήσεις δεν έχουν απόψεις όπως ο ΣΕΒ. Ξέρουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει ποιότητα στην παραγωγή, αν ο εργαζόμενος δεν αισθάνεται καλά. Θα σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους της παραγωγής, ειδικά της μεταποίησης, ώστε να παράγει και να εξάγει. Να προσελκύσουμε επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα.

  Η κυβέρνηση δεν λειτουργεί υπό κανονικές συνθήκες. Οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται μαζί με τους εταίρους. Δεν είναι εύκολο να κριθεί μια κυβέρνηση που λειτουργεί υπό αυτές τις συνθήκες με προηγούμενες κυβερνήσεις. Είχαμε εντύπωση ότι θα μπορούσαμε να κινηθούμε πιο γρήγορα ή κάποια αυτονόητα πράγματα θα γίνονταν δεκτά, αλλά λαμβάνονταν πίσω υποσχέσεις ή έμπαιναν νέοι στόχοι και μας εξέθεταν. Εχουν γίνει αστοχίες και λάθη, αλλά κατά την εκτίμησή μου έχουμε καταφέρει σε γενικές γραμμές πολλά πράγματα που δεν ήταν εύκολο να επιτευχθούν υπό αυτές τις συνθήκες.

  Πώς θα οργανώσουμε το μέλλον είναι το επόμενο στοίχημα και πώς θα δημιουργήσουμε μια χαραμάδα ελπίδας, ειδικά για τους νέους. Πολύ συζήτηση έχει γίνει για τις συντάξεις. Καθόλου ευχάριστη θέση να συζητάει κανείς για τη μείωση των συντάξεων και για το γεγονός ότι δεν καταφέραμε να τις φέρουμε ξανά στο προηγούμενο επίπεδο, έχουμε αναγκαστεί να δεχθούμε παράλογες απαιτήσεις δανειστών. Αλλά ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τη νέα γενιά.

  Αυξήσαμε τις δαπάνες για την Παιδεία και την έρευνα και την νεανική επιχειρηματικότητα, παρά τις δύσκολες συνθήκες. Ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού για τους νέους. Πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξουμε την ατζέντα της συζήτησης. Είναι μεγάλες οι πληγές, αλλά θα πρέπει να συζητήσουμε για την επόμενη μέρα και αυτή θα βασιστεί στους νέους.

  Για το μέλλον της Ευρώπης συζητάμε οι αποφάσεις να λαμβάνονται σε αιρετά όργανα και οι ηγέτες να λογοδοτούν στους πολίτες. Μπορεί να έχουμε αντίθετες απόψεις για το κεφάλαιο και την εργασία με άλλους ηγέτες [αναφορά σε Μακρόν] αλλά συμπίπτουμε στην πίστη ότι λιγότερη γραφειοκρατία και πολιτική εμβάθυνση και εκδημοκρατισμός θεσμών είναι προς όφελος των πολιτών.

  Να μην λαμβάνονται οι αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες και αυτό αν προχωρήσει γοργά θα είναι προς όφελός μας. Εκτός από οικονομική σύγκλιση για μας είναι σημαντική, όμως, και η κοινωνική σύγκλιση. Σε αυτές τις συνθήκες, επικράτησης μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, η γενναία τοποθέτηση του Εμανουέλ Μακρόν από την Πνύκα, μπορεί να δημιουργήσει μια νέα ελπίδα και θα την στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις.

  Σε άτυπο επίπεδο λειτουργούν δύο διυπουργικές επιτροπές για τις επενδύσεις. Η σύνθεσή τους έχει να κάνει με τους αρμόδιους υπουργούς. Πέρα από την γραφειοκρατία, υπάρχει ο φόβος απέναντι στην ευθύνη που υπάρχει στο Δημόσιο. Ο φόβος απέναντι στην υπογραφή. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα που να δώσει το στίγμα της αποφασιστικότητας να προχωρήσουν ορισμένα projects. Και αυτό γίνεται.

  Εχουμε κουραστεί να απαντάμε [για πρόωρες κάλπες]. Δεν ήρθαμε για να αποδράσουμε. Δεν θα είχαμε μπει στη διαδικασία να πιούμε αυτό το πικρό ποτήρι. Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και ανάκτηση της εμπιστοσύνης. Η ολοκλήρωση του προγράμματος είναι προς αυτήν την κατεύθυνση. Φθινόπωρο του 2019, στο τέλος της τετραετίας οι εκλογές.

  Η κυβέρνηση έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των καλόπιστων εταίρων και θα προχωρήσουμε γρήγορα στην αξιολόγηση και το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στην ώρα του και του χρόνου στη ΔΕΘ θα απαντούμε για το μέλλον της Ελλάδας εκτός μνημονίου.

  Σχεδιάζουμε την επόμενη ημέρα στο πολιτικό σύστημα βάσει συγκλίσεων και γιαυτό ψηφισαμε την απλή αναλογική. Χρειάζεται σύνθεση απόψεων για να προχωρήσει η χώρα.

  Πριν από 5 χρόνια η κεντροαριστερά και η κεντροδεξιά εναλλάσσονταν στην εξουσία. Τώρα έχουμε μια δεξιά μίγμα ακραίου νεοφιλελευθερισμού και ακραίας λαϊκής δεξιάς και από την άλλη την αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Μεγάλη η συζήτηση για το κέντρο. Τους εύχομαι καλή επιτυχία στην ανασύσταση της παράταξής τους. Θα είναι θετικό για το πολιτικό σύστημα αν συνειδητοποιήσουν τη νέα πραγματικότητα και συζητήσουν για τους όρους σύγκλισης της επόμενης ημέρας. Είτε με τη δεξιά, είτε με την αριστερά. Πρέπει να απαντήσουν σε αυτό.

  Πριν τις εκλογές του 2015 είχα με πάθος υπερασπιστεί μια πολιτική κατά της λιτότητας που και τώρα την πιστεύω. Ανεξαρτήτως τι γνώμη έχετε για μένα, υπάρχει αλήθεια η αίσθηση ότι δεν πάλεψα εγώ και όλοι οι υπουργοί με πάθος να κάνουμε πράξη αυτό που πιστεύαμε; Δεν δώσαμε τη μάχη για να αλλάξει η Ευρώπη; Κάναμε πράγματα και φθάσαμε σε έκακτη κατάσταση, στο χείλος του γκρεμού είπαν κάποιοι. Αποφασίστε για ποιο πράγμα θα μας κατηγορείτε: Γιατί πήγαμε τα πράγματα στα άκρα για να υλοποιήσουμε αυτό που πιστεύαμε ή ότι κατάπιαμε αμάσητα τα μνημόνια.

  Για το δημοψήφισμα, δεν πρέπει να φοβόμαστε την επιλογή των πολιτών. Αν δεν είχε επιλέξει δημοψήφισμα εκείνη την εποχή η κυβέρνηση δεν θα είχαν ανοίξει χαραμάδες στην Ευρώπη. Τότε έλεγαν ότι ο κίνδυνος ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να αλλάξει πράγματα και ο κίνδυνος ήταν η ακροδεξιά. Να μην φοβόμαστε το λαό. Δεν έχω ιδέα για ποιο δημοψήφισμα λέτε [για το δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές ήταν η ερώτηση των ΝΕΩΝ], να μην αντιμετωπίζετε με τόση ανησυχία να τοποθετείται ο λαός πάνω σε κρίσιμα ζητήματα, όταν χρειάζεται να τοποθετείται.

  [Για την Κεντροαριστερά] Τόσοι πολλοί άνθρωποι σε αυτήν τη χώρα θέλουν να γίνουν αρχηγοί σε έναν φορέα που δεν έχει ξεκαθαρίσει η πολιτική του και η στόχευσή του. Να γίνει πρώτα η πολιτική συζήτηση θα έλεγα.

  Αστοχο να πει κανείς ότι οι ΑΝΕΛ είναι ακροδεξιά. Στέλεχος της ΝΔ ήταν ο Πάνος Καμμένος. Δεν ήταν στέλεχος του ΛΑΟΣ, ούτε επί χούντας κυκλοφορούσε με βαριοπούλες.

  Είναι κυβερνητικός εταίρος που δεν δημιουργεί προβληματα γιατί έχουμε εξαιρετική συνεργασία. Η συνεργασία μας είναι έντιμη και ειλικρινής. Εχει εκτιμήσει ο κόσμος της Αριστεράς την στάση του Καμμένου και οι οπαδοί των ΑΝΕΛ τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

  Θα ήταν λάθος από πλευράς ΕΕ και δώρο προς Ερντογάν αν η Ευρώπη έβαζε το θέμα του τέλους των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Εκείνος ίσως το θέλει. Στρατηγικό λάθος από πλευράς ΕΕ θα ήταν. Η ΕΕ θα πρέπει να καλεί την Τουρκία να προχωρήσει σε εκδημοκρατισμό και τις μεταρρυθμίσεις. Δεν πρέπει να ταυτίζουμε έναν ολόκληρο λαό με τις αποφάσεις της εκάστοτε ηγεσίας. Είναι λάθος να κλείνουμε την πόρτα. Πρέπει να είναι σε διάλογο, ακόμη κι αν δεν πληροί τις προϋποθέσεις.

  Εμείς θα μείνουμε σταθεροί στη θέση μας. Είμαστε αυτοί που βάζουν μετ΄επιτάσεως την ανάγκη η Τουρκία να σταματήσει τις παραβιάσεις και να κρατήσει λογική στάση στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

  Σύντομα εκτιμώ ότι θα αρχίσουν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ για την αντιπολιτευτική τακτική της, που δεν είναι σταθερή.

  Θα ηταν λάθος να πανικοβληθούμε μπροστά σε συγκυριακές δημοσκοπήσεις και να κάνουμε τη χάρη στον κ. Μητσοτάκη. Δεν το κάναμε. Τώρα θα φανεί ότι οι πολίτες εκτιμούν την προσπάθειά μας. Η σύγκριση θα γίνει στο τέλος της 4ετίας. Θα έχουμε τα δεδομένα για παράδειγμα πόσες χιλιάδες θέσεις εργασίας, για παράδειγμα, δημιουργήθηκαν. Τι έχει γίνει με την ανάπτυξη, με την επιχειρηματικότητα, με την καθημερινότητά του.

  Έχουμε πάρει στροφή, περάσαμε τον κάβο. Θα έχουμε κι άλλες δυσκολίες, αλλά τον κάβο τον περάσαμε. Οι εκλογές θα γίνουν μέσα στο λιμάνι και όχι μέσα στην τρικυμία.

  Η κυβέρνηση πήρε απόφαση περασμένο Νοέμβριο αναδιάρθρωσης ΕΝΦΙΑ στο πλαίσιο του προγράμματος, όχι στο συνολικό ύψος , αλλά στο εσωτερικό της διαστρωμάτωσης εκείνων που πληρώνουν. Είχαμε πιο δίκαιη κατανομή το χρόνο που μας πέρασε. Για το 2020 έχουμε ήδη ψηφίσει τη μείωση κατά ένα ποσοστό 10% της συνολικής επιβάρυνσης στους πολίτες. Η προοπτική το πού θα κατανείμουμε τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει το 2019 δεν έχουμε καταλήξει με το οικονομικό επιτελείο. Πάντως το κριτήριό μας θα είναι η κοινωνική δικαιοσύνη. Υπάρχουν κι άλλοι πιο άδικοι φόροι από τον ΕΝΦΙΑ.

  Η μεγάλη αδικία είναι για τις μικρές ιδιοκτησίες, όχι για τις μεγάλες. Το άδικο είναι ότι σε περίοδο κρίσης δεν μπορεί να πουλήσει κάποιος την ιδιοκτησία του, αλλά βλέπουμε ότι η αγορά ακινήτων αρχίζει να κινείται. Σύγκλιση αντικειμενικών και πραγματικών αξιών θα γίνει στο πλαίσιο της γ’ αξιολόγησης.

  Για τις επενδύσεις της Κίνας

  Στη συνάντηση με τους γάλλους επιχειρηματίες ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε αναφορά στο ότι δημιουργήθηκε ένα κενό από αδιαφορία επενδύσεων από τρίτες χώρες. Του απάντησα ότι τα κενά καλύπτονται. Η χώρα μας διψάει από ξένες επενδύσεις. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε η Ευρώπη θα αποφασίσει να κάνει επενδύσεις. Δεν μας στο ζήτησε και κανείς. Η Κίνα ξέρει τι θέλει και έχει την Ελλάδα σε περίοπτη θέση.

  Η Ελλάδα έχει τις ρίζες της στην Ευρωζώνη, αλλά θα απλώνει τα κλαδιά της προς όλες τις πλευρές. Αυτή είναι και η στρατηγική μας και στην εξωτερική πολιτική. Μπορούμε να συνομιλούμε και με την Ρωσία και την Κίνα και την Ασία. Είναι λίγες χώρες που μπορούν να το κάνουν. Είναι η στρατηγική μας.

  Προβλέπεται η μείωση από 29% στο 26% το 2020 για τη φορολογία των επιχειρήσεων. Έχει ψηφιστεί αυτό. Αν δουμε στο τέλος του 2018 ότι για άλλη μια φορά η υπεραπόδοση της οικονομίας, και από τα αποτελεσματα της ανάπτυξης, αν έχουμε καλύτερη απόδοση από αυτά που αναμένουμε, αν έχουμε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο, θα τον οδηγήσουμε στοχευμένα σε φορολογικές ελαφρύνσεις.

  Φορολογική σύγκλιση στην Ευρωζώνη, ζήτησα από τονΜακρόν στην Πνύκα. Θα είναι προς όφελος της Ελλάδας.

  Η συζήτηση για την Κεντροαριστερά αφορά τα διλήμματα στρατηγικής του χώρου. Η επιλογή για την απλή αναλογική και να αλλάξει συνολικά η λειτουργία του πολιτικού συστήματος ήταν πάγια θέση της αριστεράς, αλλά και επιλογή στρατηγικού χαρακτήρα. Θα δημιουργήσει άλλον τρόπο αντίληψης για τη λειτουργία της χώρας και αλλο τρόπο σκέψης στα πολιτικά κόμματα. Οι συγκλίσεις θα πρέπει να γίνονται πάνω στα προγράμματα.

  Θα αλλάξει τρόπο σκέψης και το πολιτικό σύστημα και ο λαός. Θα επιμείνω οτι η συζήτηση πρέπει να γίνεται πάνω σε στρατηγικού χαρακτήρα επιλογές για τη χώρα.

  Δεν υπάρχει εκ μέρους μας στρατηγική να τεθεί η χώρα εκτός Ευρωζώνης. Υπάρχουν όμως άλλου είδους στρατηγικού χαρακτήρα επιλογές που πρέπει να συζητηθούν όπως για τις εργασιακές σχέσεις. Όποιοι βρουν ένα πλαίσιο συνάντησης σε τέτοιου είδους βασικά προβλήματα της χώρας θα μπορούσαν να συνεργαστούν.

  Για το χρόνο ολοκλήρωσης της γ’ αξιολόγησης

  Τα βγάλαμε πέρα σε ποιο δύσκολες συνθήκες. Θα βρούμε τρόπους. Δεν θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει εκ μέρους του ΔΝΤ κωλυσιεργία ή παράλογες απαιτήσεις. Το ζήτημα είναι αν θα είναι το ΔΝΤ ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα. Πιστέυω έως το τέλος του χρόνου θα αποφασίσουν για το εάν θα είναι εντός ή όχι στο πρόγραμμα. Εμείς έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα και με το ΔΝΤ μέσα και με το ΔΝΤ έξω. Αυτό που δημιουργεί πρόβλημα σε όλους είναι το ΔΝΤ να έχει ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω από το πρόγραμμα.

  Ένας νέος επιχειρηματίας που θέλει να έχει κεφάλαιο κίνησης για να φτιάξει μια μικρή επιχείρηση θα έχει τη δυνατότητα να πάρει έως 15.000 ευρώ από το πρόγραμμα μικροπιστώσεων με χρήματα που θα έρθουν μέσα από το Ταμείο που δημιουργείται με τα ιδρύματα του εξωτερικου και με πόρους που θα βάλουν ιδιωτικές τράπεζες του εξωτερικού. Αυτές οι επιλογές θα δώσουν νέα ώθηση στην οικονομία. Εχουμε μπει σε νέα περίοδο. Όχι να παίζουμε άμυνα απέναντι στη λιτότητα, αλλά στην επίθεση για να πολλαπλασιαστεί η αναπτυξη. Και έχοντας τους νέους πάντα στο επίκεντρο.

  Στην ερώτηση του «Βήματος» για τις σχέσεις με τη Δικαιοσύνη

   Μίλησα με ειλικρίνια όταν έλεγα ότι δεν θα ακυρωθεί ο νόμος Παππά και η αλήθεια είναι ότι εξακολουθεί να ισχύει. Μόνο ζήτημα ήταν ο διαγωνισμός να γίνει από το ΕΣΡ. Ένα χρόνο μετά, πιστεύω ότι έχουμε δικαιωθεί. Το ΕΣΡ συγκροτήθηκε και αποφάσισε να κάνει το διαγωνισμό με όρους νομιμότητας. Θα γίνει ο διαγωνισμός, οι θέσεις εργασίας θα διατηρηθούν γιατί ο νόμος το προβλέπει, και θα ενισχυθεί η αξιοπιστία της ενημερώσης.

  Σε ότι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Υπάρχουν κρούσματα διαφθοράς, όπως σε όλους τους τομείς και τα επαγγέλματα. Δεν θέλουμε να στοχοποιήσουμε πρόσωπα, αλλά θέλουμε να ανατρέψουμε αυτά που κάνουν τη δικαιοσύνη να χάνει την εμπιστοσύνη του πολίτη. Λειτουργούμε θεσμικά. Κι όταν συμφωνούμε με αποφάσεις της Δικαιοσύνης και όταν διαφωνούμε. Αλλά το δικαίωμα στην κριτική θα το προασπιστώ. Πιστεύω ότι θα πρέπει επιτέλους να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να προχωρήσει στις αναγκαίες τομές για να ανακτήσει την αξιοπιστία της. Σεβόμαστε συνολικά τη Δικαιοσύνη. Και εκείνες τις αποφάσεις που μας αρέσουν κι εκείνες που δεν μας αρέσουν. Εγινε προσπάθεια να δημιουργηθεί εικόνα σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και Δικαιοσύνης, αλλα αυτό απέχει από την πραγματικότητα πάρα πολύ.

  Έχουμε ακολουθήσει ορθή διαδικασία για τη διεκδίκηση γερμανικών αποζημιώσεων. Δεν έχει αλλάξει η θέση μας. Εχει διατυπωθεί σε υψηλότατο επίπεδο και από πλευράς Προεδρίας της Δημοκρατίας. Πιστεύω ότι θα υπάρξουν εξελίξεις. Αν η Πολωνία αποφασίσει να προχωρήσει τις διεκδικήσεις της έναντι της Γερμανίας σε διεθνές επίπεδο κι όχι σε διμερές, θα δημιουργήσει προηγούμενο. Σε αυτή τη φάση δεν θα ευνοούσε τη χώρα μας ταύτιση με εκείνες της κινήσεις της κυβέρνησης της Πολωνίας. Η κυβέρνηση της Πολωνίας δεν χαρακτηρίζεται για την προσήλωσή της στις αξίες της Ευρώπης και της αλληλεγγύης.

  Ο ΟΑΣΘ είναι ένα καλό παράδειγμα για να διαπιστώσει κανείς ότι δεν ισχύει πως όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί λειτουργούν άσχημα και όλοι οι ιδιωτικοί τέλεια. Σήμερα εμείς επιχειρούμε ένα εγχείρημα που έχει δύο όψεις: Να γίνει η εκκαθάριση -από ό,τι μαθαίνω υπάρχουν πολλοί σκελετοί- και να δημιουργήσουμε ένα δημόσιο οργανισμό που δεν θα λειτουργεί στο αρνητικό πλαίσιο του παρελθόντως αλλά την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Σε ένα χρόνο από τώρα θα έχουμε καλή εικόνα για το εάν τα έχουμε καταφέρει.

  Προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος οι δημόσιες επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο Υπερταμείο.

  Η ελληνική κυβέρνηση έχει τόσα δύσκολα θέματα που το τελευταίο πράγμα που θα έκρινε τα πράγματα στη Βενεζουέλα είναι αν υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση την κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Η κυβέρνηση εκεί έχει εκλεγεί με δημοκρατικές διαδικασίες αλλά κρίνεται από τις αποφάσεις της. Η Ελλάδα αποζητά διπλωματική επίλυση της κρίσης στη Βενεζουέλα. Καθόλου ευχάριστο αυτό που βλέπουμε, αν και υπάρχει το στοιχείο της υπερβολής πολλές φορές, αλλά είναι στα πρόθυρα εμφύλιας σύρραξης. Η Ευρώπη πρέπει να διεκδικήσει τρόπο συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών. Αυτή είναι η στάση αρχής της ελληνικής κυβέρνησης. Το ίδιο θα κάναμε και για μια άλλη κυβέρνηση, άσχετα αν είναι αριστερή ή όχι στη Βενεζουέλα.

  Δεν με έχει προβληματίσει αυτή η σκέψη [ενδεχόμενο ανανέωσης θητείας Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος]. Ο ρόλος του είναι να συνεργάζεται και να υλοποιεί την κυβερνητική πολιτική στον χρηματοοικονομικό τομέα. Δεν θα κρίνω εγώ το έργο του. Όταν δεν ταυτίζεται η πολιτική της Τράπεζας της Ελλάδος με την κυβερνητική πολιτική είναι το πρόβλημα και όχι όταν προσεγγίζει [για τις πρόσφατες δηλώσεις για το ΔΝΤ και το εάν πρέπει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα].

  Δεν επιτρέπεται στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει κάτι για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και του Ανδρέα Γεωργίου. Είναι υπερβολή όλα αυτά που ακούγονται. Δεν θα μπορούσαν και οι εταίροι να ζητούν κάτι τέτοιο. Το αντίθετο είναι το ζητούμενο. Να μην παρεμβαίνει η κυβέρνηση στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, όπως είπα και προηγουμένως. Η κυβέρνηση δέχεται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και βάσει αυτών προχωρά και θα βγάλει την χώρα από την κρίση.

  Εμβληματική η μεταρρύθμιση που προχωράμε στην Εκπαίδευση. Εξεταστικός προθάλαμος και πάρεργο των φροντιστηρίων το Λύκειο και από τη δική μου εποχή. Και η πραγματική εκπαιδευτική διαδικασία γινόταν στα φροντιστήρια κι αυτό δεν άλλαξε επί δεκαετίες. Το Λύκειο έχει απαξιωθεί. Αλλάζουμε την εξεταστική διαδικασία για να αλλάξουμε τη μαθησιακή διαδικασία στο Λύκειο. Τώρα στην Γ΄Λυκείου έχει 15 μαθήματα και εξετάζεται σε 4. Αυτό δεν είναι μαθησιακή διαδικασία. Μειώνουμε τα μαθήματα σε 4 για να αυξήσουμε τις διδακτικές ώρες.

  Σε τρία από τα τέσσερα μαθήματα οι πανελλαδικές του Ιουνίου και μπόνους ο βαθμός της εξέτασης του Ιανουαρίου αν οι υποψήφιοι έχουν πάει καλύτερα σε αυτές από τις θερινές εξετάσεις. Οι εξετάσεις θα γίνονται κεντρικά. Αποσυμπιέζουν τους μαθητές. Πιστεύω ότι είναι θετική τομή και αυτό έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητό. Πιστεύω ότι ο διάλογος που έχει ξεκινήσει θα είναι ουσιαστικός και θα καταλήξει ώστε να γίνει νόμος του κράτους στο τέλος τους έτους. Έτσι θα αφορά τους μαθητές που τώρα μπαίνουν στην Α’ Λυκείου. Με το νέο σύστημα πιστεύω ότι θα περιορίσουμε την παραπαιδεία.

  Δεν είναι ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ – ΤΕΙ αυτό, το παραδέχομαι. Αλλά αυτό το σύστημα που οραματιζόμασταν δεν μπορεί να υλοποιηθεί με τους πόρους που έχουμε αυτή τη στιγμή. Θα χρειαζόταν 5% του ΑΕΠ για την Παιδεία. Ωστόσο καταργούμε τις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε.

  Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι η ανεργία. Δεν μπορούμε να είμαστε στην καρδιά της Ευρώπης και να έχουμε 25% ανεργία και 50% στους νέους. Μπορούμε να έχουμε μικρότερες ή μεγαλύτερες συντάξεις, αλλά το ζήτημα της εργασίας είναι το κεντρικό.

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk